Titlurile zilei

Ea este bunicuța de 86 de ani din Iași care i-a dat lovitura fatală Poliției Locale! După ce i-au dat 10.000 de lei amendă, polițiștii și-au cerut iertare și au recunoscut că au greșit

Publicat: 21 nov. 2020
Reprezentanții Poliției Locale Iași le-au cerut, în premieră, judecătorilor să anuleze un proces-verbal prin care au sancționat o pensionară cu o sumă exorbitantă
Mâinile unei femei în vârstă și Poliția Locală

O pensionară este la un pas de a scăpa de o amendă exorbitantă. Reprezentanții Poliției Locale le-au cerut magistraților să dispună anularea unui proces-verbal întocmit pe numele unei pensionare din Iași. Maria Trofin primise o amendă de 10.000 de lei din partea unui agent zelos, pe motiv că încălcase intervalul orar în care putea ieși din casă, în perioada stării de urgență, generată de pandemia de coronavirus

Premieră istorică, în instanțele din Iași! O pensionară este la un pas de a scăpa de o amendă exorbitantă. Reprezentanții Poliției Locale le-au cerut magistraților să dispună anularea unui proces-verbal întocmit pe numele unei pensionare din Iași. Maria Trofin primise o amendă de 10.000 de lei din partea unui agent zelos, pe motiv că încălcase intervalul orar în care putea ieși din casă, în perioada stării de urgență.
Ieri, la primul termen al procesului intentat de Maria Trofin celor de la Poliția Locală, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au rămas în pronunțare în acest caz. Cel mai probabil, plângerea împotriva procesului-verbal va fi admisă. Asta, luând în calcul și adresa trimisă de Poliția Locală la dosar.

Amendată de un polițist local cu o sumă exorbitantă

Maria Trofin, o bătrână în vârstă de 86 de ani, din Iași, a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că nu a respectat intervalul orar prevăzut în Ordonanța Militară nr. 4 din 2020. Pe 7 aprilie 2020, Maria Trofin a fost sancționată de către polițiștii locali pentru că a ieșit la cumpărături cu jumătate de oră mai devreme decât prevedea Ordonanța Militară.

„Eu locuiesc singură, soțul meu fiind decedat de mulți ani. Știam că trebuie să ies după ora 11:00. Sunt bătrână și merg mai greu. Ceasul meu arăta că mai sunt câteva minute când am ieșit din casă. Am mers la piață să-mi cumpăr ceva de mâncare și să-mi iau, pe urmă, niște medicamente. Până la ora 13:00, trebuia să fiu înapoi. Stau destul de departe de piață și trebuia să ajung și la farmacie, pentru a-mi lua niște medicamente. Aveam mască de protecție, aveam mănuși, aveam și declarație pe propria răspundere! Dar domnul polițist nici nu a vrut să audă! M-am rugat de el să mă înțeleagă. M-am umilit în fața lui, însă degeaba! Mi-a spus că mă amendează pentru că am încălcat legea. Nu am vrut să semnez procesul-verbal și, atunci, a spus că îmi arată el mie ce poate face!”, a povestit Maria Trofin.

Bătrâna din Iași putea primi doar un avertisment din partea agentului constatator, dată fiind vârsta ei înaintată și luând în calcul și dificultățile de deplasare. Însă agentul a preferat să îi dea sărmanei pensionare o amendă de 5 ori mai mare decât minimul legal, fără să aibă vreo altă justificare decât că ordonanța amintită îi permitea acest lucru.

Maria Trofin a crezut inițial că a primit o sancțiune de 100 de lei

Inițial, femeia a crezut că a fost amendată cu 100 de lei. Însă, după câteva zile, rudele bătrânei au văzut procesul-verbal și au constatat că femeia primise o sancțiune de 10.000 de lei. Bătrâna din Iași a precizat că nu a mai fost amendată vreodată, dar și că nu își permite să plătească această sumă.

„Eu nu am vrut să încalc legea. N-am luat o amendă în viața mea! M-au nenorocit! De unde să scot o sută de milioane acum?! Eu am o pensie de aproape 800 de lei!”, a afirmat atunci Maria Trofin.

Ulterior, rudele femeii au contactat un avocat și au contestat la Judecătoria Iași procesul-verbal.

Poliția Locală: „Solicităm admiterea plângerii formulate și anularea procesului-verbal contestat!”

Avocatul care a reprezentat-o în instanță pe femeie a susținut ieri că, în premieră, Poliția Locală a depus la dosar o adresă prin care a cerut anularea procesului-verbal contestat.

„Nu am mai văzut până acum că Poliția Locală să vină și să ceară în vreun dosar de acest gen anularea procesului-verbal întocmit de un agent! Mă bucur că cei de acolo au făcut acest pas și sper ca sentința să reprezinte un precedent benefic pentru sute de ieșeni sărmani care au primit sancțiuni exorbitante”, a afirmat ieri avocatul Iulia Medeleanu, care a reprezentat-o gratuit (pro bono) pe bătrânică în instanță.

Așadar, cei de la Poliția Locală au susținut că vor și ei anularea procesului-verbal.

„Având în vedere că Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate în cazul regimului stării de urgență, solicităm admiterea plângerii formulate în această cauză și anularea procesului-verbal contestat”, au afirmat cei de la Poliția Locală într-o adresă trimisă la instanță.

Ce prevedea Ordonanța Militară

Prevederile Ordonanței Militare prin care a fost restricționată circulația persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani în exteriorul locuinței / gospodăriei „este permisă și în afara intervalului orar 11:00 – 13:00, dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei / susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat. Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (1) se prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura”. Ordonanțele militare au fost emise după izbucnirea pandemiei de coronavirus. Acum, rămâne de văzut ce sentință va da Judecătoria Iași în cazul Mariei Trofin. Însă, cel mai probabil, magistrații vor admite plângerea și vor anula sancțiunea de 10.000 de lei primită de pensionară.

Comentarii
 • Buna dimineața ,mă întreb cu stupoare cat de prost poți fi să administrezi o asemenea sancțiune unei bătrâne neajutorate care iese din casă pentru o urgență ,colcăie orașul și piețele Iașului de hoti,impostori,șarlatani,contrabandiști etc și tu agentul pul….007 cășunezi pe o bătrînică făcând exces de zel ,ca de nenorocita nu respectă legea , să te ferească Dumnezeu de prostul vrednic.

 • Bun, a fost anulata amenda !, dar acum ca boul idiot in narcisismul lui care a facut abuz de putere si a agresat si opresat o batrana , ala cu rahat in teasta a patit ceva ?, ca amenda aplicata anormal si anulata ar trebui platita de tampitul care a fortat aplicarea ei !, doar astfel el si colegii lui se vor gandi de 5 ori data viitoare ! , plus ca individul respectiv trebuie concediat imediat si fara drept de apel pentru inplicarea institutiei intro mizerie oribila si lipsita de IQ !

 • Politia Locala ar cam trebui desfiintata si vorbesc foarte serios. Ne mananca banii nostrii din taxe si impozite, primaria ii plateste, nu statul roman. Iar ca sa nu se supere, sa dea diferenta catre MAI si care trece sa ramana in Politia Romana, care nu, la sapa cu el. In urma cu ceva timp, au mai facut o gafa de milioane, au ridicat un agent de vanzari tigari pe motiv ca are tigari de contrabanda si cand au vazut tampitii ca ala are acte pe cartusele de tigari s-au facut de tot rahatul. Inteleg ca se angajeala mult pe pile, dar sa ajungem in halul asta …

 • L-am văzut pe mârlanul local, săptămâna asta in piața la Alex, L-au ținut puțin ascuns și acuma este din nou la locul faptei…este mârlanul roșcat și gras.

 • Eu am crezut că au solicitat anularea pentru că amenzile au fost declarate neconstituționale, așa cum au făcut toate instituțiile, dar na, voi puteți să o luați cum vreți :)))

 • Niște slugi ai romanilor care vând în piata și pe lângă piata in spate la piata nicolina sa montat o camera de supraveghere pentru romanii care vând țigări ALO POLITIA COMUNITARA CATE PROCESE VERBALE SANT IN BAZA ACELEI CAMERE …DAR OARE MAI ESTE ORIENTATA UNDE TREBUIE SAU MAI FUNCTIONEAZA.. NU ESTE OPRITA

 • Caz real.Un Individ a înjurat,drăcuit,făcut cu ou si oțet chiar i-a dat și șut în dos unui polițist local.Crezi că a pățit ceva Individu’?Canci,zero,nol,nada.
  DE CE?
  INDIVIDU’ avea (nu mai are) fonctie.
  De primar!!??
  S-a întâmplat mai acu un an și ceva într-o localitate din Județul Iasi.
  Periodă!

 • atat timp cat seful lor le cere amenzi si amenzi cum a facut dintotdeauna ce sa i mai ceri la un amarat de subordonat si nustiu ce mai cauta Z.L. in fruntea politiei locale nu e oare penibil?

 • Gardienii publici sunt rusinea si mistoul acestui oras.
  Gardianul care a pus amenda pe care insasi seful sau pensionar-angajat o contesta sa fie dat afara. Sa i se dea poza si numele in presa. Sa fie arata cu degetul pe strada. Sa fie judecat de colegii lui, academicienii gardieni.
  Mare greseala si mare insulta la adresa Politiei Romane au facut cei care au dat gardienilor (patrule de noapte) insemnele si puterea si chiar numele Politiei.
  Obezii, analfabetii si miopii gardieni s-au umplut, an de an, de ridicol si penibil prin prestatiile lor. Cloaca aceasta e doar o mareata sifonare a banului public.

 • Prostiii de Locala au dat amenzi si la orbi nu numai la batrini ,veniti de pe la cug,fortus,nicolina au astia fata de politisti….Dupa fete se vad frustrati si prosti care iau salarii degeaba…Sa se desfiinteze adunatura de prosti ca ne am saturat sa i platim degeaba!!!!!!!!

 • DE CE CATEII SI KURVELE DE MILITIENI CARE IL AJUTAU SI II URMAREA AMANTA LUI NIKITA MAI LUCREAZA IN MILITIA LOCALA ? DE CE PRIMARU CHIRICA ACCEPTA ASA CEVA ,DE CE NU SUNT ARESTATI MILITIENII CARE ERAU CATEII LUI NIKITA ?

 • VECHII LINGAI DIN POLITIA LOCALA /GARDIENII PUBLICI CARE SUNT CORUPTI ,TRADATORI DE TARA SI NEAM TREBUIE AUTOMAT ARESTATI SA FIE EXEMPLU PT CEILALTI CARE ISI FAC TREABA SI AU ONOARE

 • Ce te faci cu sutele de bătrâni care nu au făcut contestatie? O să le scoată casele la vânzare pentru recuperarea debitelor. Domnule primar cine raspunde de abuzurile polițiștilor locali? Ăștia nu au șefi care îi controlează?

 • Cătă minte si inimă să ai să amendezi cu o sută de milioane o bătrână de 86 ani? Chiar sunteți câini? Domnule primar ce măsură s-a luat impotriva acestor specimene care fac de râs politia locală? Domnule primar o suta milioane lei la o bătrână de 86 ani e crimă. Câte zile mai are de trăit? Și mai sunt sute ca ea, vă garantez. Ce pericol reprezenta să ia o sută de milioane?

 • Mda, atunci de ce există 100 de sesizări pe zi adresate poliției locale, dacă vreți desființarea ei, pentru că voi nu contați săracilor! :)) cetățenii corecți își pun baza în ei, nu voi contravenientilor :)) cântați la altă masă!!!

 • sa stati in mijlocul lor sa vedeti ce pramatii,alcoolisti,derbedei si escroci sunt printre ei ,noaptea mai sunt si infractori ,fura din buzunare ,violeaza ,consuma alcool ,dorm pe unde apuca si cer spaga de pe la naivi ,etc etc

 • DLE PRIMAR DE 3 ANI APELEZ LA MILITIE SI EI NU FAC NIMIC ,IN LOC SA VINA LA MINE SA VB ,EI SE DUC LA SEFU SCARII ALES DE 2 BABE SENILE SI IMI TRIMIT HARTIE DE 3 ANI MECANIC CA PROBLEMA SE V-A REZOLVA ATAT ,NU SE IMPLICA ,NU SE OBOSESC ,NU AU CURAJ ,SUNT DOAR NISTE MAMELE OBOSITE

 • Antonescuuuu,vino la ,, crama bunicilor” in cartierul Dacia langa parcul nou de lângă biserica,sa nu mai vad picior de alcolist pe acolo,fara masca,fara sa fim obligati sa ii vedem cum urineaza ziua in amiaza mare,tot acolo si TE CRED că e nevoie de voi!…altfel…🤔

 • gardienii/militienii publici sunt niste nemernici 80 % dintre ei sunt infractori in uniforma ,stiu doar sa faca japca si sa santajeze in folosu lor ,astia din piete sunt niste excremente cu diplome false ////////

 • Carnea ,ouale din piata alexandru sunt de calitate indoelnica ,la carnea din magazine nu scrie provenienta carnii ,cand e taiat animalul ,oualele din piata au aceleasi culoare cu cele din hale de categorie inferioara ,pana si taranii au devenit speculanti ,nimeni nu verifica marfa vanduta din piata alexandru ,politia locala pt ce e acolo daca doar se invarte ca un coi intr-o caldare degeaba si nu ii ia la zor pe speculantii indieni care inseala pensionarii de ani buni ?

 • Nu stiu si nici nu cred ca agentii locali sunt pusi / obligati sa faca norma la amenzi. Chiar daca ar fi asa, nu poti sa ii dai amenda de 10.000 de lei unei batrane care are aproape 90 de ani. Adica poti, daca ai probleme cu capul! Putea sa ii dea un avertisment, sa ii spuna femeii sa nu mai iasa asa devreme din casa… Cam asta e mentalitatea pe la comunitari, adusi de pe la Cuca Macaii sau Cioca Boca… Tarani imbuibati care au senzatia ca, daca au un fluier si o uniforma, trebuie sa isi bata joc de oameni. Culmea, la niste tigani, la infractori, la violatori, talhari sau contrabandisti de tigari nu s-ar duce sa ii ia la intrebari! Merg pe la babele astea care vand patrunjel pe trotuar, ca nu au loc in piete! Sau le dau amenzi imense batranilor care nici nu mai vad a citi! Bravo! Sa mearga leafa!!!

 • Nu stiu si nici nu cred ca agentii locali sunt pusi / obligati sa faca norma la amenzi. Chiar daca ar fi asa, nu poti sa ii dai amenda de 10.000 de lei unei batrane care are aproape 90 de ani. Adica poti, daca ai probleme cu capul! Putea sa ii dea un avertisment, sa ii spuna femeii sa nu mai iasa asa devreme din casa… Cam asta e mentalitatea pe la comunitari, adusi de pe la Cuca Macaii sau Cioca Boca… Tarani imbuibati care au senzatia ca, daca au un fluier si o uniforma, trebuie sa isi bata joc de oameni. Culmea, la niste tigani, la infractori, la violatori, talhari sau contrabandisti de tigari nu s-ar duce sa ii ia la intrebari! Merg pe la babele astea care vand patrunjel pe trotuar, ca nu au loc in piete! Sau le dau amenzi imense batranilor care nici nu mai vad a citi! Bravo! Sa mearga leafa!!!

 • Hai domnilor ca e bine ! ca daca nu era melitian local era sigur violator, combinator, hot prost, taran jmeker, vacarul satului ori betivul de serviciu !, asa sa facut omu gardian si se crede melitian local , Dumnezeu pe pamant !, iar din pozitia asta de semizeu poate fwte pe orcine vrea insigna lui de marlan

 • amenda a fost aplicata legal. agentul insa a dat dovada de neomenie. dar cand ai sefi care cer rezultate si te fut toata ziua ca nu dai amenzi o mai iei si pe aratura.

 • Tot legal se putea da un avertisment, putea sa ii explice ca a greșit, trebuie sa te gândești ca un bătrân poate nu mai are capacitatea de a înțelege anumite lucruri, sau nu știe carte, poate suferă de amnezie, poate e un pic senil….. Si chiar dacă nu suferă de nimic din cele enumerate, te gândești dacă ceea ce a făcut merita sancționat cu 10000 de lei amenda….
  Dar de unde minte la un BOU…..

 • Domnul Zamfirescu ar cam trebui sa plece, la faza asta… Intr-o tara normala, seful ar trebui sa raspunda pentru angajatul care a facut ce a facut…

Adauga un comentariu