Titlurile zilei

Ea este bunicuța de 86 de ani din Iași care i-a dat lovitura fatală Poliției Locale! După ce i-au dat 10.000 de lei amendă, polițiștii și-au cerut iertare și au recunoscut că au greșit

Publicat: 21 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ea este bunicuța de 86 de ani din Iași care i-a dat lovitura fatală Poliției Locale După ce i-au dat 10.000 de lei amendă polițiștii și-au cerut iertare și au recunoscut că au greșit
Mâinile unei femei în vârstă și Poliția Locală

O pensionară este la un pas de a scăpa de o amendă exorbitantă. Reprezentanții Poliției Locale le-au cerut magistraților să dispună anularea unui proces-verbal întocmit pe numele unei pensionare din Iași. Maria Trofin primise o amendă de 10.000 de lei din partea unui agent zelos, pe motiv că încălcase intervalul orar în care putea ieși din casă, în perioada stării de urgență, generată de pandemia de coronavirus

Premieră istorică, în instanțele din Iași! O pensionară este la un pas de a scăpa de o amendă exorbitantă. Reprezentanții Poliției Locale le-au cerut magistraților să dispună anularea unui proces-verbal întocmit pe numele unei pensionare din Iași. Maria Trofin primise o amendă de 10.000 de lei din partea unui agent zelos, pe motiv că încălcase intervalul orar în care putea ieși din casă, în perioada stării de urgență.
Ieri, la primul termen al procesului intentat de Maria Trofin celor de la Poliția Locală, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au rămas în pronunțare în acest caz. Cel mai probabil, plângerea împotriva procesului-verbal va fi admisă. Asta, luând în calcul și adresa trimisă de Poliția Locală la dosar.

Amendată de un polițist local cu o sumă exorbitantă

Maria Trofin, o bătrână în vârstă de 86 de ani, din Iași, a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că nu a respectat intervalul orar prevăzut în Ordonanța Militară nr. 4 din 2020. Pe 7 aprilie 2020, Maria Trofin a fost sancționată de către polițiștii locali pentru că a ieșit la cumpărături cu jumătate de oră mai devreme decât prevedea Ordonanța Militară.

„Eu locuiesc singură, soțul meu fiind decedat de mulți ani. Știam că trebuie să ies după ora 11:00. Sunt bătrână și merg mai greu. Ceasul meu arăta că mai sunt câteva minute când am ieșit din casă. Am mers la piață să-mi cumpăr ceva de mâncare și să-mi iau, pe urmă, niște medicamente. Până la ora 13:00, trebuia să fiu înapoi. Stau destul de departe de piață și trebuia să ajung și la farmacie, pentru a-mi lua niște medicamente. Aveam mască de protecție, aveam mănuși, aveam și declarație pe propria răspundere! Dar domnul polițist nici nu a vrut să audă! M-am rugat de el să mă înțeleagă. M-am umilit în fața lui, însă degeaba! Mi-a spus că mă amendează pentru că am încălcat legea. Nu am vrut să semnez procesul-verbal și, atunci, a spus că îmi arată el mie ce poate face!”, a povestit Maria Trofin.

Bătrâna din Iași putea primi doar un avertisment din partea agentului constatator, dată fiind vârsta ei înaintată și luând în calcul și dificultățile de deplasare. Însă agentul a preferat să îi dea sărmanei pensionare o amendă de 5 ori mai mare decât minimul legal, fără să aibă vreo altă justificare decât că ordonanța amintită îi permitea acest lucru.

Maria Trofin a crezut inițial că a primit o sancțiune de 100 de lei

Inițial, femeia a crezut că a fost amendată cu 100 de lei. Însă, după câteva zile, rudele bătrânei au văzut procesul-verbal și au constatat că femeia primise o sancțiune de 10.000 de lei. Bătrâna din Iași a precizat că nu a mai fost amendată vreodată, dar și că nu își permite să plătească această sumă.

„Eu nu am vrut să încalc legea. N-am luat o amendă în viața mea! M-au nenorocit! De unde să scot o sută de milioane acum?! Eu am o pensie de aproape 800 de lei!”, a afirmat atunci Maria Trofin.

Ulterior, rudele femeii au contactat un avocat și au contestat la Judecătoria Iași procesul-verbal.

Poliția Locală: „Solicităm admiterea plângerii formulate și anularea procesului-verbal contestat!”

Avocatul care a reprezentat-o în instanță pe femeie a susținut ieri că, în premieră, Poliția Locală a depus la dosar o adresă prin care a cerut anularea procesului-verbal contestat.

„Nu am mai văzut până acum că Poliția Locală să vină și să ceară în vreun dosar de acest gen anularea procesului-verbal întocmit de un agent! Mă bucur că cei de acolo au făcut acest pas și sper ca sentința să reprezinte un precedent benefic pentru sute de ieșeni sărmani care au primit sancțiuni exorbitante”, a afirmat ieri avocatul Iulia Medeleanu, care a reprezentat-o gratuit (pro bono) pe bătrânică în instanță.

Așadar, cei de la Poliția Locală au susținut că vor și ei anularea procesului-verbal.

„Având în vedere că Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate în cazul regimului stării de urgență, solicităm admiterea plângerii formulate în această cauză și anularea procesului-verbal contestat”, au afirmat cei de la Poliția Locală într-o adresă trimisă la instanță.

Ce prevedea Ordonanța Militară

Prevederile Ordonanței Militare prin care a fost restricționată circulația persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani în exteriorul locuinței / gospodăriei „este permisă și în afara intervalului orar 11:00 – 13:00, dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei / susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat. Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (1) se prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura”. Ordonanțele militare au fost emise după izbucnirea pandemiei de coronavirus. Acum, rămâne de văzut ce sentință va da Judecătoria Iași în cazul Mariei Trofin. Însă, cel mai probabil, magistrații vor admite plângerea și vor anula sancțiunea de 10.000 de lei primită de pensionară.

Adauga un comentariu