Actualitate

Ea este femeia care detine secretele actorilor din teatru – FOTO

Publicat: 05 iun. 2012

@ Una dintre cele mai vechi costumiere din Iasi este Adriana Miru @ Aceasta pregateste recuzita pentru reprezentatiile teatrului „Luceafarul”, unde lucreaza din iarna anului 1991 @ „Meseria nu este una usoara, chiar daca la prima vedere asa pare. Eu sunt cea care pregateste totul pentru o buna desfasurare a spectacolelor. Daca gresesc, reprezentatia este data peste cap, actorii sunt si ei derutati. De aceea trebuie sa fiu atenta tot timpul la detalii, foarte calma si sa am multa rabdare cu toata lumea. Nu exista reprezentatie in care sa nu fiu emotionata, de parca eu as fi actorul, si imi place foarte mult ceea ce fac. Daca ar fi sa o iau de la capat, as face acelasi lucru”   

Adriana Miru s-a angajat la Teatrul Luceafarul la 18 ani, imediat dupa ce a terminat liceul. Parintii ei au fost cei care au incercat sa o ajute sa se angajeze, sugerandu-i sa incerce meseria de postas sau de costumier. Astfel, ea a ales sa isi petreaca jumatate din viata la Teatrul unde pregateste cu multa placere recuzita pentru spectacolele oferite copiilor. Primele trei luni care au fost de proba a rupt bilete, lucrand cu jumatate de norma. „Pe trei ianuarie 1991 m-am angajat cu norma intreaga, exact cand a avut premiera piesa „Insula”, scrisa de Gellu Naum, care a avut un mare succes, fiind prima reprezentatie suprarealista din tara. Pentru mine a fost dificil si a fost nevoie de multa munca si responsabilitate, dar pana la urma m-am descurcat”, a spus Adriana.

Aceasta are grija ca toate costumele sa nu se deterioreze, sa fie curate, calcate si puse intr-o ordine desavarsita, iar papusile folosite in spectacole sa fie bine intretinute. Marionetele le aseaza astfel incat actorul sa le poata folosi cu usurinta. Chiar si ordonarea meselor, scaunelor, farfuriilor si a paharelor utilizate intr-o piesa de teatru sunt responsabilitatea Adrianei. De obicei, dupa doua reprezentatii, costumele sunt spalate pentru ca mirosul sa nu se impregneze in material. Costumele mai vechi, ce nu mai pot fi folosite, sunt casate si inlocuite, iar restul sunt reconditionate. Timpul este cel mai important factor pentru costumiera, astfel ca, in cazul in care un spectacol incepe la ora 10:00, ea trebuie sa fie la teatru de la ora 07:30. „Trebuie sa fiu gata cu o ora cel putin, inainte sa intre publicul in sala pentru a pregati tot ce este nevoie pentru piesa: costume, papusi, palarii, papuci, evantaie sau boa, fularele din blana sau pene pe care le poarta actritele in diferite reprezentatii. Daca nu este trasa cortina, trebuie sa termin aranjarea cu jumatate de ora cel putin. Eu sunt mereu langa actor, il ajut sa isi schimbe costumele si ii dau tot ce are nevoie, chiar daca e vorba de o batista sau un chibrit. Conteaza foarte mult sa nu ii distrag atentia, pentru ca acestia sunt de obicei foarte concentrati si nu trebuie intrerupti”, a spus costumiera. Datorita meseriei pe care o are, a vizitat toata tara alaturi de echipa de artisti cu care lucreaza. De foarte putine ori s-a intamplat sa uite un element din recuzita spectacolelor.” Se juca piesa „Barba-Cot” si in recuzita piesei erau costumele si cizmele foarte lungi, de epoca. Le pregatisem cu o seara inainte, iar dimineata nu m-am putut trezi la timp din cauza oboselii. Toata lumea ma astepta pe mine si dupa ce am plecat, mi-am dat seama ca am uitat cizmele lui Barba-Cot. Ne-am intors cu totii si am luat cizmele, iar domnul Macovei, regizorul spectacolului m-a certat putin. De atunci, nu mi s-a mai intamplat sa uit ceva”, a spus Adriana. Desi aceasta meserie pare a fi una usoara, un incepator poate invata sa se descurce abia intr-un an de zile pentru ca sunt mii de costume in magaziile si lazile din Teatrul Luceafarul.

Teatrul, a doua casa pentru fiica ei

Desi cea mai mare parte din timp si-o petrece in Teatrul Luceafarul, Adriana a reusit sa isi intemeieze o familie. Sotul ei s-a obisnuit cu situatia in care de multe ori, ea ajunge acasa la ore foarte tarzii. „In aceasta meserie, ori ai un sot care sa te inteleaga, ori pleci”, a spus costumiera. Fiica ei de 18 ani mosteneste pasiunea pentru teatru de la mama sa. „Am adus-o de mititica aici si astfel a invatat pe de rost toate piesele de teatru care s-au jucat. Cand unul dintre actori facea o greseala minora, ea observa si il corecta. De foarte multe ori, dupa spectacole, adormea pe canapeaua din spate. Acum este in clasa a XI-a la pictura-grafica si vrea sa devina actrita sau sceneograf”, a mai spus Adriana.

Comentarii
Adauga un comentariu