National

Ecaterina Andronescu da vina pe subiectele de la Bac

Publicat: 08 iul. 2012
1

@ Ministrul Ecaterina Andronescu a anuntat ca se va face o analiza la fiecare liceu pentru a se vedea care sunt cauzele promovabilitatii scazute si pentru a vedea daca profesorii sunt calificati, sau daca elevii au fost la scoala

Faptul ca rezultatele de la Bacalaureatul de anul acesta sunt similare cu cele din 2011 reprezinta o dovada ca nu au fost luate toate masurile pentru remedierea situatiei de anul trecut, a declarat, duminica, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.
„Trebuiau facute analize complete si pe acestea trebuiau urmarite cu periodicitate matematica. (…) Asteptam toate rezultatele, dupa care vom porni analize pe toate palierele. Vom cere ca la nivelul fiecarei scoli sa avem masuri concrete cu termene si responsabilitati pentru a rezolva aceasta situatie”, a precizat ministrul Educatiei.

Ecaterina Andronescu a mentionat ca, pana in prezent, doar 30 de judete au raportat rezultatele complete, iar „pe medie, rezultatele sunt comparabile cu cele de anul trecut”. „Sunt cateva judete care au crescut peste ceea ce am avut anul trecut si sunt judete care au scazut fata de ceea ce a fost anul trecut. Iasi a crescut cu 14%, Gorj a crescut cu 11%, Alba si Arges cu 10%. In limita a cinci procente, au crescut Galati, Giurgiu, Tulcea si Vrancea. Sunt judete care au scazut semnificativ: Harghita – 34%, Botosani – 17%, Salaj – 16%, Constanta – 12 procente, Covasna – 12 procente, Ilfov – 10 procente”, a sustinut ministrul Educatiei. Potrivit acesteia, au scazut cu pana la 5 procente in promovabilitate Satu Mare, Calarasi, Sibiu, Buzau si Bacau.

Cine este de vina?

Ecaterina Andronescu a aratat ca sanctiunile privind reducerea finantarii per elev de anul trecut la liceele cu rezultate slabe nu au produs efecte scontate.

Ministrul Educatiei a anuntat ca, dupa finalizarea contestatiilor, se va face o analiza pe trei paliere – la nivel national in minister, apoi se va cere ca la nivelul fiecarui judet, si liceu sa existe masuri concrete cu termene si cu responsabilitati foarte exacte.
Intrebata care ar fi cauza rezultatelor slabe de la Bacalaureatul de anul acesta, Ecaterina Andronescu a afirmat ca nu ar pune pe primul plan existenta camerelor de supraveghere, ci mai degraba inadecvarea subiectelor la ceea ce s-a invatat pe parcursul liceului. „Inadecvarea subiectelor trebuie privita cu mai multa atentie. La matematica subiectele gandite pentru liceele tehnologice au fost de un grad de dificultate mai mare decat subiectele de la liceele de matematica-informatica, in conditiile in care in aceste licee orele de matematica sunt mai putine”, a explicat Ecaterina Andronescu.

Si secretarul de stat, Stelian Fedorca, a afirmat ca, dupa ce a vazut ce subiecte s-au dat la matematica, a dat un pronostic de 30% promovabilitate in liceele tehnologice, intrucat aceste subiecte au fost foarte dificile.
De asemenea, ministrul Ecaterina Andronescu a anuntat ca se va face o analiza la fiecare liceu pentru a se vedea care sunt cauzele promovabilitatii scazute si pentru a vedea daca profesorii sunt calificati, sau daca elevii au fost la scoala. „Anul trecut, s-au inchis peste 2.000 de scoli. Copiii aceia ajung mai greu la scoala intrucat distanta este mai mare. Trebuie analizat liceu cu liceu si sa vedem ce se poate face in fiecare caz in parte”, a mai spus Andronescu.
Demnitarul considera ca MECTS trebuie sa se gandeasca la o formula de dialog cu angajatorii prin care sa implementeze anumite forme de calificare.

Intrebata despre Bacalaureatul diferentiat, Ecaterina Andronescu a afirmat ca este una dintre solutiile care ar putea fi luate in discutie, dar nu vrea sa avanseze asa ceva, decat in masura in care ideile se concretizeaza si se pot transforma intr-un proiect de lege.

Comentarii
Adauga un comentariu