Eveniment-Social

Eclipsa de soare la Iasi, un pic „invizibila”

Publicat: 20 mart. 2015
Cu totii ne-am dorit sa vedem eclipsa de soare care a inceput acum putin timp, dar vremea nu tine cu noi! Eclipsa partiala de Soare a inceput la Iasi la ora 10:52, iar momentul cel mai intunecat al zilei va putea fi observat la ora 12:00. Din pacate, norii sunt un impendiment pentru ieseni. Era prognozat ca vom putea vedea „de acasa” o eclipsa de Soare, dar numai in faza partiala a ei.

Eclipsa a inceput in jurul orei 10:45 , are maximul in jurul orei 11:55 si se termina la 13:05, cu o durata medie pentru tara noastra de doua ore si 20 de minute. Acoperirea Soarelui de catre Luna va varia in functie de locul observatiei, fiind mai scazuta in sudul tarii si mai ridicata in nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat intre 40 si 55%.

Maximul eclipsei se poate vede de undeva din nord-estul Insulelor Feroe, la ora 11:45 (ora Romaniei), cu o o durata a totalitatii de 2 minute si 47 de secunde. Locuitorii din jumatatea de nord a Marii Britanii vor avea o acoperire de peste 90% a  Soarelui, conditii similar intalnindu-se si in nordul Norvegiei. De la Polul Nord se va putea vedea o eclipsa totala cu Soarele la sub un grad fata de orizont. ractic din toata Europa se poate vedea eclipsa, ba chiar si din Nordul Africii si din tarile Israel, nordul Iranului, nordul Chinei si jumatatea estica a Mongoliei. Urmatoarea eclipsa de Soare vizibila din Romania se produce pe 21 iunie 2020. Vezi aici harta interactiva.

 loading...

Adauga un comentariu