Local

Economiseste banii! Uite cum poti plati mai putin pentru incalzirea locuintei

Publicat: 12 nov. 2014

@ Atat apartamentele cu centrale individuale, cat si cele conectate la sistemul centralizat de incalzire platesc facturi la operatorul de termoficare al orasului, insa facturile pot fi reduse daca se urmaresc o serie de pasi

Din cauza unor aberatii legislative, toti iesenii care locuiesc in blocurile unde exista cel putin un apartament conectat la sistemul centralizat de incalzire sunt obligati sa plateasca o cota parte pentru incalzirea comuna catre operatorul Dalkia, indiferent daca acestea au centrale individuale sau sunt conectate la CET.

Intens contestate, aceste reguli au fost impuse printr-o hotarare a alesilor locali care obliga toti locatarii sa plateasca facturi catre Dalkia. S-a ajuns in situatia in care apartamentele cu centrala termica individuala sa plateasca, pe langa factura la gaz, si una care ajunge la 70 – 100 de lei in lunile de iarna catre operatorul de termoficare al orasului pentru simplul fapt ca apartamentele sunt traversate de tevile CET-ului care, dupa spusele autoritatilor, elimina caldura in toata scara.

Aceste facturi pot fi insa micsorate substantial daca cei cu centrale individuale isi izoleaza termic aceste conducte ale CET-ului ce trec prin locuinte, iar apoi solicita la asociatie o recalculare a caldurii ce se degajeaza prin conductele izolate, si anume intocmirea suprafetei echivalenta termic (SET).

Citeste si: Dalkia va fi verificata de Protectia Consumatorilor

„Conform Legii, inainte de fiecare sezon de incalzire, asociatia trebuie sa faca inventarierea SET in asa fel incat sa se asigure ca orice modificare adusa instalatiilor interioare de catre locatari este luata in calcul. SET-ul trebuie inventariat in intreg condominiul: subsol, casa scarii, apartamentele racordate la sistemul centralizat, apartamentele debransate. In urma acestei actiuni va rezulta un tabel centralizator ce va cuprinde: SET-ul total al blocului, SET-ul aferent partilor comune, cel aferent partilor individuale si SET-ul aferent fiecarui apartament”, spune Ana Maria Icatoiu, director comercial Dalkia Termo Iasi.

Problema este ca asociatia nu face calcule

In blocurile unde exista repartitoare de costuri, incalzirea este defalcata de firma de repartitoare cu care asociatia are contract, iar in blocurile unde nu exista repartitoare, costurile sunt repartizate de asociatie. Problema este ca asociatiile nu mai fac aceste grafice.

„In urma analizei reclamatiilor primite iarna trecuta de la locatari s-a constatat ca, intr-adevar, in aproape toate cazurile asociatia nu mai inventariase SET-ul de ani de zile, fapt ce ii nedreptatea nu numai pe cei racordati, ci uneori si pe cei deconectati de la sistemul centralizat. Unii dintre acestia isi izolasera coloanele verticale, fapt ce nu fusese luat in considerare de asociatie, in ciuda informarii pe care respectivul locatar o transmisese in acest sens”, mai spune oficialul Dalkia.

In cazul coloanelor verticale izolate, trebuie calculat SET-ul in functie de materialul utilizat la izolare. Exista niste STAS-uri valabile la nivel national ce cuprind respectivii coeficienti.loading...

Adauga un comentariu