BZI LIVE

LIVE VIDEO – Ediţie BZI LIVE despre excelență în Educaţie şi performanţele de aur la Informatică alături de prof. Adrian Panaete, team leader al lotului naţional de Informatică (Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” Botoşani) şi prof. Petru Simion Oprița, adjunct team leader al lotului naţional de Informatică (Liceul „Regina Maria” Dorohoi) – FOTO

Publicat: 21 oct. 2021

Vineri, 22 octombrie 2021, începând cu ora 15.00 şi sub egida generică „România Inteligenta”, în Studioul BZI LIVE este programată o emisiune-dialog despre excelentă în Educaţie şi performanţele de aur la Informatică ale elevilor şi liceenilor din toată ţara alături de prof. Adrian Panaete, team leader al lotului naţional de Informatică (Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” din Botoşani) şi prof. Petru Simion Oprită, adjunct team leader al lotului naţional de Informatică (Liceul „Regina Maria” Dorohoi, judeţul Botoşani). Alături de cei doi invitaţi vor fi abordate şi punctate aspecte ce ţin de: munca, inspiraţie, reuşită, activitatea pe care o derulează, pasiune, medaliile obţinute, realităţi din sistemul educaţional, proiectele acestora, strategii educaţionale.

De precizat că Olimpiada Naţională şi selecţia loturilor reprezentative de Informatică sunt organizate de la Botoşani prin intermediul Societăţii pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică

De precizat că Olimpiada Naţională şi selecţia loturilor reprezentative de Informatică sunt organizate de la Botoşani prin intermediul Societăţii pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică (SEPI). Printre membrii fondatori ai asociaţiei se numără şi botoşănenii Adrian Panaete, Petru Simion Oprită şi Sorinel Vasile Ştefănescu. Cetăţean de onoare al Municipiului Botoşani, Adrian Panaete este profesor la Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” şi team-leader al loturilor naţionale de Informatică din ultimii ani, prof. Simion Oprită este de la Liceul „Regina Maria” din Dorohoi, coordonator al Comisiei Tehnice a Olimpiadelor, în timp ce Sorinel Ştefănescu este un economist ce lucrează în mediul privat, într-o firmă de prestigiu din capitală, şi care a coordonat procedurile de înfiinţare a asociaţiei. Alături de cei trei în SEPI activează, ca membri, profesori de Informatică din ţara care au mai fost implicaţi în selecţia şi pregătirea loturilor româneşti, dar şi foşti olimpici naţionali şi internaţionali ce acum sunt studenţi la facultăţi de top din ţară şi străinătate. Printre aceştia se regăsesc şi valoroşii profesori ieşeni Emanuela Cerchez şi Marinel Şerban (Colegiul Naţional „Emil Racoviţa” din Iaşi.

Olimpiadei Societăţii pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică

Cei doi profesori botsaneni şi colegii lor au organizat Olimpiada Societăţii pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică, care să suplinească lipsa în acest an a etapelor Olimpiadei de Informatică şi a Taberelor de Lot Naţional. În acest sens, ei au creat şi testat o platformă on-line care să susţină un concurs cu câteva sute de participanţi simultan. Olimpiada a avut loc în mai multe etape. Cel de-al proiect SEPI este concursul InfoPro care se afla deja la a patra ediţie şi care a permis racordarea tinerilor informaticieni la mediul competiţional pe parcursul ultimelor luni. Anul trecut actualii membri ai SEPI au organizat selecţia în scopul formării echipelor care ne-au reprezentat la competiţiile internaţionale. Rezultatele au constat în 17 medalii, din care 3 de aur, 8 de argint şi 6 de bronz. SEPI îşi propune să popularizeze Informatică de performanţă şi să selecteze loturile româneşti ce vor reprezenta ţară la competiţiile internaţionale din care România nu poate lipsi, fiind ori membru, ori chiar fondator al unora dintre structurile ce organizează întrecerile celor mai pricepuţi tineri informaticieni din lume.

Cu un total de 115 medalii dintre care 31 de aur, 52 de argint şi 32 de bronz, România ocupa la începutul anului competiţional 2021 locul 6 la medalii de aur şi locul 4 la total medalii în clasamentul all-time al Olimpiadei Internaţionale de Informatică

Cu un total de 115 medalii dintre care 31 de aur, 52 de argint şi 32 de bronz, România ocupa la începutul anului competiţional 2021 locul 6 la medalii de aur şi locul 4 la total medalii în clasamentul all-time al Olimpiadei Internaţionale de Informatică. România este iniţiatoare a unor concursuri internaţionale pe care le găzduieşte an de an şi care au devenit competiţii de prestigiu pentru comunitatea internaţională precum Romanian Master of Informatics, InfO(1) cup. În ultimii ani au apărut noi proiecte internaţionale dedicate juniorilor, elevilor de gimnaziu, la care România este membru fondator, astfel fiind Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori, Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori, unde rezultatele nu s-au lăsat aşteptate.

Laureaţi la Olimpiada Internaţională de Informatică – Singapore 2021 şi la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori

De precizat că, la Olimpiada Internaţională de Informatică – Singapore 2021, echipa României a fost şi în acest an printre protagonişti, toţi cei patru reprezentanţi ai ţării fiind printre laureaţii competiţiei. Iată rezultatele individuale ale membrilor echipei, anunţa Societatea pentru Excelenţă şi Performana în Informatică: medalie de aur – Ioan Popescu de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, medalie de argint – Tiberiu Ioan Muşat de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti, medalie de bronz – Alexandru Luchianov de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti, medalie de bronz – Mircea Donciu de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti. Din echipa oficială a României au mai făcut parte: team leader prof. Adrian Panaete, deputy leader stud. George Chichirim de la University of Oxford şi adjunct prof Petru Simion Opri]a.

Pe de altă parte, profesorii ieşeni de Informatică Emanuela Cerchez şi Marinel Şerban de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţa” din Iaşi au făcut parte din echipa coordonatoare, în perioada 24 august – 28 august 2021 la Ploieşti, a lotului naţional la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori, ediţie on-line. Aici au participat zeci de elevi (până în clasa a VIII-a) din 30 de tari precum: Rusia, Spania, Franţa sau Turcia, Azerbaidjan, Kazahstan respectiv Kârgâzstan. Echipa României a obţinut două medalii de bronz, patru medalii de argint şi o medalie de aur în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Adauga un comentariu