Secretele istoriei

Eduard Confesorul, penultimul rege anglo-saxon al Angliei

Publicat: 05 ian. 2015
3

Eduard Confesorul (c. 1003 / 1004 – 5 ianuarie 1066) fiul lui Ethelred al II-lea al Angliei, a fost penultimul rege anglo-saxon al Angliei si ultimul al Casei de Wessex, din 1042 pana la moartea sa.

Eduard a fost vazut ca o persoana pioasa, iar domnia sa a fost notabila datorita dezintegrarii puterii regale in Anglia si a avansului puterii familiei Godwin. Biografii sai, Frank Barlow si Peter Rex, il prezinta pe rege ca fiind unul de succes, energic, plin de resurse si uneori nemilos, dar a carui reputatie a fost patata pe nedrept de catre cucerirea Norman la scurt timp dupa moartea sa. Alti istorici sunt de parere ca aceste lucruri sunt partial adevarate. In opinia lui Richard Mortimer, intoarcerea Godwinilor din exil in 1052 a insemnat sfarsitul efectiv de exercizare a puterii sale.

Vezi si Athelstan, viteazul rege al Angliei

Eduard l-a succedat pe fiul cel mare al lui Knut, Hardeknud, restabilind ordinea Casei de Wessex dupa o perioada de dominatie daneza, de cand Knut cucerise Anglia in 1016. Cand Eduard a murit in 1066, el a fost urmat de Harold Godwinson, care a fost invins si ucis in acelasi an de catre normanzii lui William Cuceritorul in Batalia de la Hasting.

Vezi si Harold al II-lea al Angliei – Posteritatea si legenda

Eduard este numit Confesorul, fiind porecla unuia care a trait o viata de sfant, dar care nu a fost martir. El a fost canonizat in 1161 de catre Papa Alexandru al III-lea si este comemorat pe 13 octombrie de catre Biserica Angliei si Biserica Romano-Catolica din Anglia si Tara Galilor. Sfantul Eduard a fost unul dintre sfintii nationali ai Angliei pana la Regele Eduard al III-lea, care a adoptat Sfantul George ca sfant in jurul anului 1350.

Adauga un comentariu