National

Eduard Hellvig este oficial SEFUL SRI

Publicat: 02 mart. 2015
1

Eduard Hellvig a fost validat prin votul dat de Camera Deputatilor si Senat pentru functia de director SRI, cu un scor zdrobitor: 498 de voturi pentru si doar 15 impotriva. Parlamentul a supus la vot, astazi, numirea lui Eduard Hellvig la sefia Serviciului Roman de Informatii. Sedinta de plen reunit al Camerei Deputatilor si Senatului in care se acorda votul pentru Eduard Hellvig, propus pentru a ocupa functia de director al SRI, a inceput la ora 16.00.

Eduard Hellvig avea nevoie de cel putin 212 voturi.  Au fost prezenti 513 deputati. Votul a fost secret, cu buletine de vot.

Eduard Hellvig a depus juramantul in fata plenului: ” Eu, Hellvig Eduard, jur ca voi indeplini cu deplina credinta si nepartinire atributiile din functia de director al SRI”.

Acesta a sustinut si un scurt discurs, in care a vorbit despre consolidarea statului de drept prin combaterea coruptiei.

”Va multumesc pentru increderea acordata si pentru punctele de vedere exprimate! SRI a cunoscut in ultimii ani un proces amplu de modernizare. In viziunea mea, prioritatea SRI trebuie sa fie consolidarea performantei: combaterea coruptiei. Coruptia reprezinta un factor de risc. Evolutiile recente ne-au demonstrat cat de important este controlul democratic. In viziunea mea, atributiile SRI trebuie sa fie imbunatatirea performantelor. (…)Evolutiile recenete ne-au demonstrat cat de imporatant este controlul parlamentar si colaborarea cu CCR. Va asigur de disponibilitatea mea de a colabora”, a spus Hellvig, de la tribuna Parlamentului.

Eduard Hellvig a explicat ca fenomenul coruptiei reprezinta un factor de risc atat in ceea ce priveste siguranta nationala, dar si pentru buna functionare a institutiilor statului.

„Cu toate ca s-au inregistrat progrese majore in ultimii ani, coruptia reprezinta in continuare un factor de risc pentru siguranta nationala, afectand economia si subminand functionarea institutiilor. Cand istoria s-ar putea sa nu mai aiba vreodata rabdare cu noi, daca vrem ca Romania sa ramana in picioare, va trebui sa avem un stat puternic, cladit pe un parteneriat democratic cu proprii cetateni si pe pilonii institutionali solizi”, a mai spus Hellvig.

Acesta s-a referit, in discursul sau, si la necesitatea intaririi relatiilor strategice cu partenerii euro-atlantici in contextul evolutiilor din regiune.

„Imi doresc aprofundarea cooperarii operationale si a schimbului de informatii cu partenerii euro-atlantici, in special cu SUA, in contextul escaladarii tensiunilor in regiunea noastra si a deciziilor de repivotare militar-strategica a NATO in estul Europei. Evolutiile recente ne-au demonstrat cat de important sunt controlul parlamentar asupra activitatii SRI si colaborarea SRI cu Parlamentul si CCR pentru definirea unui cadru legislativ care sa raspunda deopotriva imperativelor democratice si celor de siguranta nationala”, a conchis Hellvig.

Ulterior, Hellvig le-a declarta jurnalistilor ca va colabora inclusiv cu generalul Coldea,  dar a promis ca va continua lucrurile incepute de George Maior:

”Astept in perioada urmatoare sa imi cunosc colegii sper ca impreuna cu dansii sa continue lucrurile bune din SRI.Aprecierea personala pentru SRI este foarte buna la momentul acesta nu am niciun motiv pentru care sa nu colaborez cu toti adjunctii din SRI si cu domnul Coldea. Evident ca nu vor exista schimburi in SRI. Institutia in sine nu are probleme de imagine a existat o perioada extrem de solicitanta SRI a ramas independenta in toata perioada actuala de la preluarea mandatului de catre Maior aceasta independenta institutionala fata de corpul politic e important sa fie dusa mai departe daca au existat mici sincopePoate o dipomatie ar ajuta la transparentizarea SRI in fond nu cred ca exista probleme fundamentale. Ii multumesc fostului director sunt convins ca va sta alaturi de institutia pe care a consolidat-o sunt convins ca lucrurile incepute de el vor fi continuare de mine si SRI”

Adauga un comentariu