Secretele istoriei

Educatia Marelui Duce Constantin Nicolaevici al Rusiei

Publicat: 13 ian. 2015

Marele Duce Constantin Nicolaevici al Rusiei (9 septembrie 1827 – 13 ianuarie 1892) a fost al cincilea copil si al doilea fiu al Tarului Nicolae I al Rusiei.

In timpul domniei fratelui sau Alexandru al II-lea, Constantin a fost amiral al flotei ruse si a reformat marina rusa. De asemenea, a avut un rol esential in reforma emanciparii iobagilor. A fost mai putin norocos ca vicerege al Poloniei si a trebuit sa fie rechemat in Rusia, unde a fost atacat pentru liberalismul lui.

Dupa asasinarea fratelelui sau, Tarul Alexandru al II-lea, Constantin a cazut in dizgratie. Noul Tar, Alexandru al III-lea, nepotul sau, s-a opus ideilor liberale ale Marelui Duce Constantin si, treptat, l-a deposedat de toate pozitiile sale guvernamentale. Dupa ce a suferit un accident vascular cerebral, el a petrecut ultimii ani ca un invalid.

Constantin s-a nascut la St. Petersburg, fiind al doilea fiu si al cincilea copil al Tarului Nicolae I al Rusiei si a imparatesei Alexandra Feodorovna. Parintii sai au fost foarte bucurosi de nasterea unui al doilea fiu dupa noua ani in care au avut trei fete. Nicolae I si sotia lui au fost devotati unul altuia si copiilor lor, dandu-le o excelenta educatie.

Vezi si Adevarul despre moartea Marelui Duce Paul Alexandrovici al Rusiei

In mod normal, copiii familiei imperiale aveau o guvernanta pana la implinirea varstei de sapte ani. Totusi, de la cinci ani Constantin a devenit de nestapanit iar tatal sau a ales o tutela masculina pentru el, amiralul Fiodor Litke.

Vezi si Principiile domniei lui Nicolae I al Rusiei

Marele Duce a invatat rusa, engleza, germana si franceza. A studiat matematica, stiinte, statistica si administrare guvernamentala. De asemenea, a avut in program lectii militare. Ii placea muzica si a invatat sa cante la pian si la violoncel. Ii placea desenul si a avut un mare interes pentru arte; de asemenea ii placea sa citeasca iar fascinatia pentru Homer l-a determinat sa traduca Odiseea din germana.

Cand a implinit opt ani a primit un iaht mic, pe care-l putea naviga intre Peterhof si Kronstadt. In timpul instruirii militare, Constantin a fost tratat la fel ca orice cadet, facand de cart noaptea chiar pe ploaie si furtuna. La varsta de 16 ani a fost promovat la rang de capitan si a primit comanda fregatei Ulise cu care a vizitat diferite porturi de-a lungul Golfului Finlandei.

O alta influenta importanta in educatia lui a avut-o incurajarea si imdrumarea matusii lui, Marea Ducesa Elena Pavlovna. Elena i-a extins gustul pentru literatura si muzica si l-a pus la curent cu ultimele idei stiintifice. Ea era binecunoscuta pentru punctele sale de vedere liberale si a avut o puternica influenta asupra optiunilor politice ale nepotului sau. Constantin a debutat in viata publica luand sub patronajul sau Societatea de geografie a Rusiei imperiale. Aceasta societate era subordonata ministerului de interne, unde se stransese un numar mare de functionari liberali.loading...

Adauga un comentariu