National

Efect BOMBA al negocierilor intre Dragnea si Gorghiu pe Noul Cod Fiscal: Cresc impozitele!

Publicat: 31 aug. 2015
1

Noul Cod Fiscal rezultat in urma negocierilor intre partidele parlamentare ascunde o adevarata capcana: anumite scaderi de taxe au fost amanate sau chiar anulate, in vreme ce majorarile de impozite sunt mentinute si vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Citeste si Blaga: Trebuie sa ne prinda alegerile din 2016 la guvernare. PSD nu stie sa conduca

Dintre masurile de relaxare fiscala a ramas certa doar scaderea TVA la 20%. Restul – reducerea impozitului pe dividende, eliminarea taxei pe stalp si diminuarea nivelului accizelor – se amana. Sunt pastrate, insa, prevederile care majoreaza rata efectiva de taxare. Afectati direct de aceasta capcana sunt antreprenorii si cei cu activitati independente.

Citeste si BOMBA. Impozitele pentru locuinte, DUBLATE

Liderii partidelor au cazut de acord sa amane reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%. Astfel, aceasta masura ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2017, in loc de 1 ianuarie 2016, cum prevedea varianta Codului Fiscal votata de Parlament. Totusi, liderii politici par sa fi uitat ca, pe langa aceasta facilitate, Noul Cod Fiscal aplica obligatoriu Contributia de Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) de 5,5% la aceste venituri, iar aceasta masura ramane sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2016. In consecinta, timp de un an de zile, investitorul va avea de platit 20,5% pentru impozitul pe dividende.

Citeste si Dragnea: Nu ca Victor nu este baiat frumos, dar PSD ar putea da o femeie premier

Mai mult, liderii partidelor parlamentare au anuntat la finalul negocierilor ca plafonarea la cinci salarii va fi, la randul ei amanata. Or, in varianta votata de Parlament, legea prevedea plata cumulata a CASS pentru veniturile din salarii, veniturile din activitati independente, venituri din chirii si alte venituri, pana la un plafon maxim de cinci salarii medii. In acest moment, nu se plateste CASS la dividende daca exista un contract de munca.

Citeste si Dragnea: PSD va lucra cu Iohannis la buget, la votul prin corespondenta si la legea salarizarii

Aceeasi prevedere – scutirea de CASS pentru alte venituri daca exista contract de munca – este valabila, acum, si in cazul activitatilor independente (PFA, profesii libere) si drepturi de autor.

Noul Cod fiscal stabileste ca devin obligatorii contributiile de asigurari pentru toate veniturile persoanelor care desfasoara activitati independente sau au drepturi de autor.

Citeste si Vesnicul premier PNL in asteptare, Catalin Predoiu, isi arata adevarata gandire liberala. „Maririle de salarii deschid cutia Pandorei”

Alaturi de CASS este introdusa si Contributia de Pensii (CAS) de 10,5% pentru toate venturile din activitati independente. Se poate opta si pentru plata contributiei angajatorului de 15,3%. Cei care nu opteaza pentru plata contributiei angajatorului vor beneficia la calculul stagiului de cotizare doar de o treime, desi valoarea contributiei individuale in total contributii pentru pensie este de peste 40%.

Modificarile vor duce la o crestere a impozitelor datorate de PFA de la cca. 26% la venit net, la cca. 40%.

Adauga un comentariu