Plante medicinale

Efecte secundare ale consumului de ceai verde. Cand trebuie evitat

Publicat: 20 mai 2019
25

Cofeina si catechinele din ceaiul verde sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor pentru sanatate, dar pot provoca si efecte secundare pentru unii oameni, in special atunci cand consumati ceai in doze mari. Un consum prea mare de cofeina poate creste sentimentele de anxietate, poate interfera cu somnul si poate provoca probleme de stomac si dureri de cap la unii oameni. Consumul crescut de cofeina in timpul sarcinii poate creste chiar si riscul aparitiei malformatiilor congenitale si a avortului. Pe baza cercetarilor curente, toata lumea, inclusiv femeile insarcinate, nu ar trebui sa depaseasca 300 mg cofeina zilnic. Cu toate acestea, o meta-analiza a peste 400 de studii a constatat ca adultii sanatosi care au consumat pana la 400 mg de cofeina pe zi nu au avut efecte adverse.

Cantitatea de cafeina intr-o ceasca de ceai verde variaza in functie de cantitatea de ceai utilizata si de perioada de infuzare a plantei. Un studiu a constatat ca continutul de cafeina dintr-un gram de ceai verde a variat de la 11-20 mg. O singura portie este de obicei masurata la 1 lingura (2 grame) de frunze de ceai pentru o cana (240 ml) de apa. Asta inseamna ca cana de ceai verde contine aproximativ 22-40 mg de cafeina.

Catechinele influenteaza nivelul fierului. Catechinele din ceaiul verde va pot reduce capacitatea de a absorbi fierul din alimente. De fapt, ca sa fim si mai precisi, in cantitati mari, catechinele pot duce la anemie cu deficit de fier. In timp ce consumul regulat de ceai verde nu este o preocupare pentru cele mai multe persoane sanatoase, cei cu risc de deficit de fier ar trebui sa ia in considerare consumul de ceai intre mese si sa astepte cel putin o ora dupa masa inainte de a bea ceai. Copiii, femeile care sunt insarcinate sau in perioada speciala a lunii, persoanele care au hemoragie interna sau care sufera de dializa sunt toate cu risc crescut de deficienta de fier.

Catechinele din ceaiul verde pot interfera, de asemenea, cu anumite medicamente si pot scadea eficacitatea lor. De exemplu, studiile arata ca ceaiul verde poate inhiba eficacitatea anumitor medicamente pentru inima si pentru tensiunea arteriala. Consumul de ceai verde poate diminua, de asemenea, efectele anumitor medicamente utilizate pentru a trata anxietatea si depresia. Efectele toxice sunt cele mai frecvente atunci cand oamenii iau suplimente de ceai verde, care au o concentratie mult mai mare de catechine decat ceaiul verde.





Adauga un comentariu