Stiri medicale

Efectele benefice ale frigului asupra organismului

Publicat: 07 feb. 2012

Cei mai multi dintre noi isi petrec iarna stand in casa la caldura, protejandu-se de frig, dar se pare ca expunerea redusa la temperaturi joase nu este daunatoare pentru corpul uman. Mai mult, in unele tari, temperaturile scazute se utilizeaza in scopuri medicale.

Pascal Imbeault, profesor asociat la University of Ottawa’s School of Human Kinetics (Faculty of Health Sciences), a descoperit recent ca expunerea la frig duce la un nivel ridicat de adiponectina in sange. Adiponectina este un hormon care ofera protectie impotriva obezitatii, bolilor cardiovasculare si a unor forme de cancer.

Aceasta descoperire ar putea avea un rol important in combaterea acestor probleme de sanatate. In prezent, sunt utilizate medicamente pentru a stimula cresterea nivelului secretiei de adiponectina (se observa o crestere de pana la 15 la 20% pe o perioada de aproximativ doua saptamani). In experimentele realizate de Imbeault se observa o crestere de aproximativ 70% dupa numai doua ore de expunere la frig.

Vremea rece nu ar trebui sa prezinte nici o problema daca va protejati si aveti o stare de sanatate destul de buna. Expunerea la frig este contraindicata bolnavilor de inima, celor care sufera de astm. De asemenea, expunerea la frig creste tensiunea arteriala.loading...

Adauga un comentariu