International

Efectele celui de-al doilea Razboi Rece se resimt la rusi

Publicat: 05 aug. 2014
In Rusia au inceput sa se vada efectele asupra economiei: rubla a scazut deja cu 11%, fata de luna septembrie 2013, agentiile de turism dau faliment, compania aeriana low-cost a Aeroflot, Dobroliot s-a inchis, oligarhii au inceput sa vocifereze.  Aproape 30.000 de turisti rusi sunt blocati in strainatate dupa falimentul unei agentii de turism.
 Zeci de mii de turisti rusi s-au vazut obligati sa-si prelungeasca vacantele in strainatate dupa ce o agentie de turism a dat faliment , a anuntat, luni, Asociatia Nationala a operatorilor de turism din Rusia.  „Toti turisti sunt blocati, fara bilete de intoarcere“, dupa ce compania Labirint a sambat anuntat ca-si inchide activitatea, a declarat serviciul Touraide care incearca sa ajute turistii sa gaseasca locuri de zboruri de intoarcere cu alte companii.
„Ne temem ca acesta este doar inceputul si ar autea urma un efect de domino“, a declarat pentru postul de radio Ecoul Moscovei purtatorul de cuvant al Agentiei Federale de Turism din Rusia, Irina Scegolkova. „Turcia a inceput de duminica sa ne de-a afara turistii din hoteluri, or in Turcia se afla in vacanta majoritatea turistilor nostri, 3,5 milioane in total“, s-a plans Scegolkova. Ea a salutat in schimb, atitudinea Bulgariei si Greciei, care, potrivit ei, a decis sa nu penalizeze turisti rusi din cauza falimentului tourului operator de turism rus. 
Sanctiunile introduse de Statele Unite, in martie, impotriva omului de afaceri rus Ghenadi Timcenko, i-au creat anumite inconveniente. „Nu pot sa spun ca am suferit, insa am simtit unele disconforturi”, a declarat Timcenko intr-un interviu exclusiv pentru agentia Itar-tass. Oligarhul rus a afirmat ca s-a intors in Rusia inainte ca Statele Unite sa aplice sanctiuni. „Intotdeauna am considerat Rusia casa mea, cu toate ca in ultimii 25 de ani am locuit in strainatate, migrand dintr-o tara in alta.”, a precizat el. Restrictii de circulatie, necesitatea de a vinde unele active, probleme cu transferul de fonduri. Sunt doar cateva consecinte ale sanctiunilor introduse de americani. SUA au aplicat sanctiuni impotriva lui Ghenadi Timcenko pe 20 martie. I s-a interzis sa mearga in SUA si i s-au inghetat activele pe care le avea in SUA.
Politica externa a Rusiei in raport cu statele din spatiul ex-sovietic trebuie reevaluata, dupa intrarea Ucrainei, Moldovei si Georgiei in zona de influenta a UE. Publicatia moscovita Nezavisimaia Gazeta considera ca la mijloc este atitudinea rigida si posesiva a Moscovei in raport cu fostii “aliati”. Dupa atragerea Ucrainei si Moldovei in sfera de influenta a UE a devenit clar ca tendintele integrationiste in spatiul post-sovietic, promovate de Rusia, fie ca s-au pulverizat, fie ca se afla pe punctual de a se pulveriza. Este vorba, in primul rand de CSI”, scrie „Nezavisimaia Gazeta“. “Iluziile s-au destramat dupa evenimentele din Ucraina. Acestea au pus problema reevaluarii politicii Moscovei in raport cu vecinatatea apropiata. Fara aceasta reevaluare, Rusia risca sa ajunga paria intr-un spatiu pe care, traditional, il considera drept zona sa de influenta”, noteaza publicatia citata.  


loading...

Adauga un comentariu