Magazin

Efectele dezastruoase ale incalzirii globale asupra calotei glaciare a Groenlandei

Publicat: 17 mart. 2014
1

Ultima portiune stabila din calota glaciara a Groenlandei, dupa ce a rezistat multa vreme asalturilor incalzirii globale, a inceput la randul ei sa se diminueze, marind contributia acestei regiuni a globului la cresterea nivelului marilor, potrivit unui studiu publicat duminica, informeaza Mediafax.

Potrivit acestui studiu, publicat pe site-ul revistei Nature Climate Change, cresterea importanta a temperaturilor din 2013 a accelerat topirea calotei ce provine dintr-un lung „rau de gheata” din nord-estul Groenlandei. Nord-estul calotei glaciare a pierdut astfel 10 miliarde de tone de gheata pe an, intre aprilie 2003 si aprilie 2012, potrivit oamenilor de stiinta.

Citeste si: Un aisberg gigant, cat insula Singapore, s-a desprins din Antarctica

Topirea gheturilor din Groenlanda a fost unul dintre factorii care au contribuit cel mai mult la cresterea nivelului marilor observat in ultimii 20 de ani, reprezentand 0,5 milimetri pe an dintr-o crestere medie globala de 3,2 milimetri pe an.

O parte importanta din aceasta contributie este asociata cu accelerarea retragerii gheturilor in partile de sud-est si nord-vest ale regiunii. Partea de nord-est, la randul ei, era considerata o regiune „stabila” de peste un sfert de secol, in virtutea unor importante deseuri de gheata care impiedica curgerea „raului de gheata”. Dar o incalzire regionala importanta din 2003 a ridicat acest blocaj si a accelerat scurgerea gheturilor pana la mare.

Citeste si: Cum vor evolua temperaturile globale pana in 2100

Aceasta regiune era „considerata ca fiind ultima parte stabila din calota Groenlandei”, a confirmat intr-un comunicat unul dintre cercetatori, Michael Bevis, profesor de Stiinte ale Pamantului la Universitatea Ohio din Statele Unite.

„Se pare ca, de acum inainte, toate marginile calotei glaciare sunt instabile”, a adaugat el. Or, au subliniat cercetatorii, noua contributie a acestei regiuni nu a fost luata in calcul in proiectiile pe termen lung privind cresterea nivelului marilor, care ar putea deci sa subestimeze nivelul acestei cresteri.

Citeste si: Oare de ce gusta cercetatorii din toate chestiile scarboase?

In septembrie, Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei (Intergovernmental Panel on Climate Change/ IPCC) a revizuit, in crestere, proiectiile sale referitoare la cresterea nivelului oceanelor, o amenintare pentru micile state insulare din Oceanul Pacific, ca si pentru multe megalopolisuri de coasta din Asia sau de pe coasta Statelor Unite, evocand o crestere probabila de 26-82 centimetri pana la sfarsitul secolului.

Aceasta crestere a nivelului marilor este cauzata de topirea ghetei din Groenlanda si din Antarctica, de topirea altor ghetari continentali si de expansiunea termica a apei.

Adauga un comentariu