Medicamente

Efectele necunoscute ale paracetamolului

Publicat: 21 nov. 2018
25

Cercetatorii din universitațile americane, inclusiv Harvard, au analizat noua studii in urma carora au descoperit noi efecte pe care le are paracetamolul, mai ales asupra femeilor insarcinate.

Paracetamol luat pe perioada sarcinii poate duce la scadea IQ-ul copilului si poate creste riscul de autism, au constat cercetatorii de la Harvard. Luarea medicamentului este, de asemenea, asociata cu un risc mai mare de ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie) si autism. Cercetatorii din universitatile americane, inclusiv Harvard, au analizat noua studii in care au examinat in total 150.000 de mame si copii.

Cercetatorii au constat ca balanta hormonilor din uter este modificata prin administrarea de paracetamol, cunoscut si ca acetaminofen (APAP). Unul dintre studiile analizate a constatat o scadere cu trei puncte a IQ-ului pentru copiii de cinci ani ale caror mame au luat paracetamol pentru ameliorarea durerii fara febra. Alte cercetari au aratat ca tinerii expusi la medicament in timp ce se aflau inca in uter au probleme cu vorbirea.

Nu este prima oara cand oamenii de stiinta au gasit o legatura intre utilizarea paracetamolului si vorbirea intarziata. În ianuarie, cercetatori din NY au descoperit ca vorbitul bebelusilor poate fi amanat de pana la 6 ori, in cazul in care mamele consuma paracetamol. De asemenea, mamele care au luat acetaminofen de mai mult de sase ori in timpul sarcinii, au mai multe sanse sa aiba fiice cu vocabular limitat, a mai aratat studiul.

Paracetamolul este disponibil in general fara prescriptie medicala si este medicamentul cel mai utilizat pe perioada  sarcinii.  Potrivit studiilor efectuate de Centrele de Control si Prevenire a Bolilor din SUA, pproximativ 65% dintre femeile gravide din SUA si mai mult de 50% dintre femeile europene utilizeaza medicamentul pe perioada sarcinii.

Cercetarile din acest an au aratat ca analgezicele comune pot creste riscul unui copil de a suferi de ADHD cu pana la 30% si pana la 20% pentru autism, atunci cand sunt luate de mamele lor. Studiul, condus de dr. Ilan Matok, de la Universitatea Ebraica din Ierusalim, a analizat 132.738 de perechi de mame si copii cu varste cuprinse intre 3 si 11 ani.

Constatarile noastre sugereaza o asociere intre utilizarea prelungita a acetaminofen-ului si cresterea  riscului de autism si ADHD”, a declarat dr. Matok, dailymail.co.uk. Ca in cazul oricarui medicament luat in timpul sarcinii, paracetamolul trebuie sa fie administrat in doza cea mai scazuta, pentru o perioada cat mai scurta. Cercetatori acestor studii, publicate in jurnalul Hormones and Behavior, au spus: O durata de folosinta mai mare a APAP-ului a fost asociata cu un risc crescut.”

"Femeile insarcinate ar trebui sa fie atentionate impotriva utilizarii fara discriminare a acestui medicament." Femeile gravide sunt, in general, excluse din cercetarea stiintifica si, prin urmare, marea majoritate a medicamentelor nu au fost studiate in mod adecvat, iar riscurile pentru copil sunt adesea prost intelese. "Este nevoie de studii suplimentare pentru a elucida mecanismele biologice profunde si pentru a dezvolta analgezice mai sigure", au mai adaugat acestia.  sursa: evz.ro

Adauga un comentariu