National

Efectele pestei porcine: „De Craciun, carnea de porc romanesc ar putea lipsi din magazine”, avertizeaza autoritatile

Publicat: 28 aug. 2018
Editia PDF
11 Oct. 2019

De Craciun, romanii nu vor avea pe mese carne de porc! Este avertismentul dat de autoritatile din Agricultura, in ziua in care a inceput cea mai mare sacrificare de la izbucnirea pestei porcine. 140 de mii de animale vor fi ucise intr-o singura ferma. Cea mai mare din tara.

In spatele gardurilor inalte, in cea mai mare ferma a tarii, a inceput masacrarea tuturor celor 140 de mii de porci, dupa ce analizele au confirmat prezenta pestei porcine. O boala care a ucis deja alte 120 de mii de animale, care a pus sub carantina ferme din 10 judete si care ar putea lasa Romania fara porc romanesc pe mesele de Craciun. O spun chiar autoritatile. 

Stefan Fusea, presedintele Camerei de Comert Industrial si Agricol Braila: Va fi carne din import in totalitate in magazinele din Romania la un pret pe care il vor dicta producatorii din afara si lanturile de comercializare.

Repopularea fermelor romanesti va fi un proces de durata. Potrivit legii, fermele afectate trebuie sa stea in carantina 30 de zile dupa ce locul a fost dezinfectat. Pentru alte 40 de zile, porci santinela introdusi in ferma sunt monitorizati pentru a vedea daca epidemia reapare. Abia apoi se poate obtine avizul de functionare. Pentru toate acestea, fermierii depind insa de despagubirile promise de stat.

Dumitru Jataruc, sef ferma Gropeni: Statul roman trebuie sa despagubeasca la momentul cand trebuie ca sa putem incepe activitatea din nou.

Dar banii necesari nu exista – recunoaste ministrul Agriculturii. 

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Din 1603 dosare pana la aceasta data, care au fost intocmite si solicitate, au fost platite pana la aceasta data 83 de dosare. Se asteapta rectificare pentru a da pozitie bugetara pentru ca nimeni nu a putut sa prevada.

La sate, oamenii care cresc porci in curte nici nu se gandesc sa astepte despagubirile.

Daca se aude ca vine… L-am taiat. Il iau, il bag in congelator, il mananc eu si il dau si la fata, spune un localnic.

O practica despre care specialistii spun ca nu va face altceva decat sa prelungeasca epidemia.

Gicu Dragan, director DSVA Braila: Ar fi o mare greseala din partea lor, pentru ca virusul pestei porcine africane rezista prin congelare sase luni de zile. 

In fata dezastrului, experti din industrie propun o solutie extrema: interzicerea cresterii porcilor in gospodarii. 

Sorin Minea, presedinte Romalimenta: Parerea mea e ca unele dintre ferme nu vor mai putea fi repopulate niciodata! Vor fi zone care vor ramane cu pesta porcina.

Intre timp, epidemia se raspandeste. Potrivit datelor publicate astazi de Comisia Europeana, focare de pesta porcina au aparut in zece judete. 

Dar semnale de alarma exista in trei sferturi din tara. Autoritatile recunosc ca sunt depasite de situatie.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: In Romania nu exista niciun specialist. Nu exista nicio facultate care sa produca specialisti privind combaterea pestei porcine africane.

Un lucru care a iesit la iveala si dupa ce mai multi porci morti au fost vazuti plutind pe Dunare. Daca initial autoritatile dadeau asigurari ca aceste lesuri nu sunt periculoase, acum Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara recunoaste ca virusul poate fi raspandit si in acest mod.loading...

Comentarii
  • Asta s-a și vrut. Autoritățile știau de un ,,focar de pestă porcină”, dar nu au luat nici o măsură. Deci, au știut și nu au făcut nimic. Erau ,,orbiți” de legile justiției, de ,,stucheala” cu Johannis și cu legea pensiilor. În rest i-au durut în… de tot și de toate. Ei au vrut ca românii să fie lipsiți de porci. Ei sunt principalii vinovați. Ei ar trebui trași la răspundere. Pentru ce i-a votat lumea ? ca să trăiască bine ? NU.

  • Concluzie: Stapanii vor mai mult profit si nu le ajung gazele, asa ca vor sa cumparam mai mult de la ei, nu doar cereale, lactate, legume etc. Trebuie sa dam pe nimic produsele moastre bune si sa ne procopsim cu ragaliile lor toxice si scumpem. Si asa ne procopsim cu cancere pentru ca nu luam produse bune de la tarani.

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit