Magazin

Efectele secundare ale somniferelor

Publicat: 29 aug. 2014
1
Majoritatea somniferelor sunt sedative hipnotice, o categorie distincta de medicamente utilizate pentru inducerea si mentinerea somnului. Printre acestea se numara benzodiazepinele, barbituricele si diverse hipnotice.
Benzodiazepinele sunt prescrise in special pacientilor cu tulburari de anxietate, induc o stare accentuata de ameteala si ajuta la instalarea unui somn adanc. In timp ce aceste medicamente pot fi folositoare pe termen scurt, tot ele au un potential semnificativ de a crea dependenta.
Barbituricele, alte medicamente din categoria sedativelor hipnotice, actioneaza direct asupra sistemului nervos central si pot avea efecte sedative. Deseori, barbituricele sunt folosite si in scop anestezic.

Citeste si: Scrisul de mana iti spune de ce boala suferi fara sa stii! Fa-ti testul acum!

Tipuri mai noi de somnifere au ca efect scurtarea perioadei de adormire. Aceste medicamente care induc starea de somn au avantajul ca nu produc dependenta, actionand mai mult in directia instalarii senzatiei de ameteala.
La fel ca alte medicamente, somniferele pot avea o serie de efecte secundare, diferite de la o persoana la alta. Medicul poate lansa avertismentul aparitiei acestor efecte mai ales daca suferiti de astm sau alte afectiuni respiratorii (somniferele fac respiratia mai superficiala si mai rapida, ceea ce poate fi periculos pentru pacientii diagnosticati cu astm sau boli pulmonare obstructive cronice).
Cele mai frecvente efecte secundare posibile ale somniferelor: arsuri sau senzatii de mancarime la nivelul mainilor, bratelor, picioarelor si talpilor; tulburari de apetit; constipatie; diaree; tulburari de echilibru; stari de ameteala; gura si gat uscate; balonare si flatulenta; dureri de cap; hiperaciditate gastrica; dureri stomacale; tremur necontrolat al unor regiuni corporale; slabiciune corporala generalizata; vise neobisnuite.
Alte posibile pericole asociate cu utilizarea incorecta a somniferelor sunt mai putin cunoscute, desi constientizarea lor poate chiar sa faca diferenta intre viata si moarte.
Adauga un comentariu