Economic Local

Efectul dramatic al pandemiei COVID-19. A crescut numărul insolvențelor în rândul hotelurilor, restaurantelor și firmelor care făceau comerț sau transporturi, în Iași, și nu au mai găsit soluții pentru redresarea economică

Publicat: 30 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Efectul dramatic al pandemiei COVID-19. A crescut numărul insolvențelor în rândul hotelurilor restaurantelor și firmelor care făceau comerț sau transporturi în Iași și nu au mai găsit soluții pentru redresarea economică
Patronii de restaurante, hoteluri sau cu mici afaceri din comerț au solicitat insolvența după ce pandemia de COVID-19 a redus drastic numărul clienților

Pandemia de COVID-19 are efecte dramatice asupra firmelor din domenii precum HoReCa, comerț sau transporturi, astfel că numărul insolvențelor a crescut în Iași. Cele mai mari probleme financiare le-au înregistrat patronii de hoteluri, restaurante și firme din comerț care nu au mai avut resurse financiare să plătească angajații sau furnizorii și au cerut insolvența. Specialiștii din domeniul economic susțin însă că de la intrarea în insolvență până la faliment mai este un pas

Potrivit statisticilor Oficiului pentru Registrul Comerțului (ONRC), numărul insolvențelor a crescut în Iași începând cu luna iunie 2020 până în luna octombrie 2020. Cele mai multe insolvențe înregistrate la Iași au fost în luna iunie 2020, când 32 de societăți din Iași au ajuns în această situație. Dintre acestea, 5 insolvențe sunt ale hotelurilor și restaurantelor din Iași, iar alte 17 sunt înregistrate din partea firmelor care activează în comerț. Cele două domenii au fost primele afectate de pandemia de COVID-19 după ce hotelurile și restaurantele au fost închise și nu au mai avut clienți, iar alte firme, cu un număr mediu de angajați cuprins între 3 și 7 persoane, au acumulat datorii care au generat concedieri.

A crescut numărul insolvențelor în rândul hotelurilor, restaurantelor și firmelor care făceau comerț, în Iași, din cauza pandemiei de COVID-19

Este și cazul unei mici florării din Iași care a intrat în insolvență, iar patronul a concediat jumătate din personal.

„Suntem în dificultate financiară, am cerut insolvența pentru că nu ne mai descurcam. Au crescut datoriile cu chiria, cu plata angajaților, am dat afară 3 angajați din cei 7 pe care îi aveam. Principalii noștri clienți erau persoanele fizice care luau diverse decorațiuni, aranjamente pentru zilele speciale. Din cauza pandemiei, vânzările au scăzut cu 80 la sută. Mai multe nu am ce să vă spun, doar că e o perioadă foarte grea pentru noi și încercăm să ne revenim”, susține Mihnea Rotaru, reprezentant florărie care este pe piață de 5 ani.

Numărul firmelor care au intrat în insolvență a crescut în perioada iulie-octombrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019

Dacă în luna iunie 2020 au intrat în insolvență 32 de firme din Iași, mai multe față de luna iunie 2020, tendința de creștere a numărului insolvențelor se menține și în perioada iulie-octombrie 2020. Astfel, din cele 53 de societăți care au cerut insolvența în această perioadă, 7 sunt înregistrate cu codul CAEN- Hoteluri și restaurante, iar alte 33 cu codul CAEN- comerț cu ridicata. Alte 13 firme din construcții care au sediul în Iași au intrat în insolvență. Dacă nu vor reuși să se redreseze economic printr-un plan concret, aceste companii din Iași riscă să intre în faliment.

Dan Chirleșan, economist: „În insolvență au intrat efectiv cei care voiau să-și protejeze afacerea pentru că aveau datorii către mediul privat”

Potrivit specialiștilor din domeniu, faptul că predomină insolvențele în rândul hotelurilor, restaurantelor și firmelor din comerț reflectă realitatea cruntă în care se află companiile.

„În insolvență au intrat efectiv cei care voiau să-și protejeze afacerea pentru că aveau datorii către mediul privat, nu către stat. Este și insolvența o formă de triere a afacerilor din HoReCa pentru că o parte din cei care prestau servicii o făceau fiscalizat, iar ceilalți erau în zona gri, necunoscută, astfel că statul nu a acordat ajutoare pentru cei care nu existau oficial”, susține economist Dan Chirleșan.

Sute de ieșeni care lucrează în HoReCa sau bănci vor rămâne fără locurile de muncă în următoarea perioadă

Piața muncii din Iași a fost afectată de pandemia de COVID-19, astfel că de la debutul acesteia, până în prezent, au fost disponibilizate 2.600 de persoane, cele mai multe din HoReCA, industrie sau transporturi. Potrivit unor surse de pe piața muncii, din cei 6.633 de salariați din hotelurile, restaurantele și cafenelele din Iași vor mai rămâne în jur de 5.000 de angajați. De asemenea, concedieri vor fi în următoarea perioadă și în domeniul bancar, atât în Iași, cât și în alte unități bancare din țară.

AJOFM Iași a plătit în anul 2020 peste 125 de milioane de lei drept șomaj tehnic angajatorilor din Iași care nu au mai avut activitate

Patronii din Iași care vor să trimită angajații în șomaj tehnic mai pot depune cererile la AJOFM. Statul va suporta indemnizația de șomaj tehnic de 75 la sută din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat de angajat, în limita a 75 la sută din 5.429 de lei, salariul mediu brut. În situația în care salariul de bază al angajatului depășește această sumă, diferența dintre 75 la sută din salariul mediu brut pe economie și 75 la sută din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat de angajat poate fi suportată de angajor, însă nu este obligatoriu. AJOFM Iași a plătit în anul 2020 peste 125 de milioane de lei drept șomaj tehnic angajatorilor din Iași care nu au mai avut activitate.

Adauga un comentariu