Magazin

Efectul miraculos al ardeiului iute in lupta cu cancerul de colon

Publicat: 16 aug. 2014
1

Cum actioneaza capsaicina, substanta continuta in micutul ardei, pentru a preveni cancerul de colon? Rezultatul a fost descoperit dupa ce s-au facut teste de laborator pe soareci. Aceasta substanta activeaza un canal de ioni, numit TRPV1. Pentru o lunga perioada, s-a crezut ca acest canal se afla doar in celulele nervoase.

Acest canal de ioni este cauza pentru care simtim gustul iute al ardeiului, fierbinteala si aciditatea care vin dupa consum. O echipa de cercetatori condusa de Petrus de Jong, de la Universitatea din California, a descoperit ca TRPV1 se gaseste si in colon, scrie Net Doktor

Vezi si De ce e bine sa mananci condimentat?

Aici, el indeplineste o alta functie, controland procesul de aparitie a tumorilor. TRPV1 interactioneaza cu un factor de crestere numit EGFR. Acesti factori de crestere regenereaza constant celulele noastre.

Vezi si Motivele pentru care NU ar trebui sa mai consumi cremvusti

EGFR are grija sa fie celule noi pe peretele intestinului, la fiecare 4-6 zile. Daca acest sistem iese de sub control, celulele incep sa se divida extrem de rapid, ceea ce duce la aparitia unor tumori. De acest control raspune TRPV1.

Teste efectuate pe sobolani au aratat ca, daca acestia sunt programati genetic sa nu aiba TRPV1, se imbolnavesc mult mai des de cancer de colon. Cand, in alimentatia acestora, au fost adaugate alimente care contin capsaicina, frecventa aparitiei tumorilor scade, iar durata de viata a sobolanilor creste cu 30% in comparatie cu cea a animalelor care nu au primit astfel de alimente.

De Jong crede ca ardeiul iute va fi folosit pentru a preveni cancerul de colon. Urmeaza testele pe oameni.

Adauga un comentariu