Actualitate

Efemeride catrenizate

Publicat: 05 iun. 1999
9

•Am trecut si de ziua cind toata lumea se declara fatis, impotriva obiceiului fumatului; articolele docte descriind cite rele salasluiesc in banala foita de tigara, afise cu scheletele fotogenice cu tigara intre maxilare, statistici care-ti fac parul maciuca, ca la fiecare 10 secunde cite un fumator da in primire si se muta in „cimpiile elizee”, ma rog, tot tacimul obisnuit in astfel de campanii. Sint sigur ca in ziua de 31 mai zeci de fumatori s-au jurat ca se lasa de fumat „de la o luni” si dupa 2-3 zile de restrictii sau chiar post la fumat, se autoconving ca fumatul nu este chiar atit de daunator, cum scrie pe pachetele de tigari sau pe uriasele panouri publicitare, cu mentiunea ca asa a spus Ministerul Sanatatii prin ordinul… din… 19… M-am gindit si eu la un aspect pe tema asta care versificat, spune astfel:

De-ale fumatului urmari
Pleda cu patos si convins,
Contrabandistul de tigari
Dupa ce vamesii l-au prins.

•Scandal mare a produs zvonul ca depozitele din banci ale micilor deponenti sint in pericol. Psihoza generata de falimentul bancii ALBINA, ai carei faguri au fost secatuite de imprumuturi „neperformante” de miere, acordate unor trintori incompetenti dar cu pile la matca (adica regina stupilor), s-a extins si la BANKOOP, de la care „cooperatori” influenti si-au tras mari imprumuturi si au uitat sa le restituie.
Sa speram ca degringolada bancilor se va curma si cele peste 40.000 miliarde lei care se cifreaza in depozitele bancare ale persoanelor fizice, vor continua sa produca dobinzile promise.
Am retinut ca semnificativa stirea ca unii cetateni din Romania si-au transferat leii transformati in forinti in banci unguresti, pe care le considera mai sigure ca ale noastre. Inca un motiv de minie pentru domnii Funar si Vadim care profetesc de mult timp ca o parte din scumpa noastra patrie va intra, cu girul tradator al Consiliului Europei, in granitele vecinilor maghiari. Revenind la depozitele bancare, redau parerea exprimata versificat, a unui roman patit:

Va spun parerea mea, ca-i franca
Si la atit ma duce capul:
Decit sa tinem bani in banca
Mai fara risc este ciorapul.
Benedict Carteala
Adauga un comentariu