Eveniment-Social

Eforturile primăriei ieșene în gestionarea efectelor pandemiei, apreciate de ANFP

Publicat: 11 ian. 2021

Activitatea Primăriei Municipiului Iași în perioada pandemiei de COVID-19 a fost apreciată la nivel național. Astfel, zilele trecute municipalitatea ieșeană a primit un certificat de bună practică din partea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), distincția semnată de președintele instituției, Violeta Vijulie, fiind acordată „în semn de apreciere a efortului depus pentru gestionarea pandemiei de COVID-19”. 

„Pandemia a generat o criză la nivel mondial care a impus acțiuni prompte și soluții viabile la nivelul fiecărui stat. În acest context, instituțiile și autoritățile publice din România au fost nevoite să răspundă unor provocări fără precedent (…). Primăria Municipiului Iași a răspuns cu soluții eficiente provocărilor acestei crize”, se arată în adresa ANFP care a însoțit distincția.

Proiecte de hotărâre adoptate în prima ședință a Consiliului Județean Iași din 2021

Consiliul Județean Iași a susținut astăzi prima ședintă extraordinară din 2021 pentru a continua proiectele începute sau aflate în derulare. Printre principalele proiecte de pe ordinea de zi s-au regăsit: 3 proiecte de hotărâre privind aprobarea realizării obiectivului de investiții „Construirea şi Dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară – Iași”, precum și finanțarea documentației tehnico–economice aferentă proiectului „Înființarea Centurii Ușoare de Ocolire a Municipiului Iași”.

Institutul Regional de Boli Cardiovasculare Iași este o investiție de 300 de milioane de euro și o prioritate a dezvoltării strategice a județului Iași în domeniul medical, noul spital deservind peste 5.5 milioane de locuitori, cetățeni români, dar și din Republica Moldova.

Astăzi s-au făcut următorii pași ai proiectului:

a) aprobarea notei conceptuale, a temei de proiectare și a valorii estimate pentru documentațiile tehnico-economice pe faza de proiectare;

b) aprobarea alocării din bugetul CJ a fondurilor pentru realizarea documentațiilor din etapa 1 – studiul de prefezabilitate, studii de teren, raportul de mediu și alte studii specifice;

c) aprobarea introducerii fișei de proiect, parte a planului de acțiuni.

Totodată, astăzi s-a votat aprobarea acordului de parteneriat în vederea realizării proiectului „Sprijin la nivelul regiunii Nord-Est pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniile de mobilitate urbană, regenerare urbană, centre de agrement/baze turistice (tabere școlare), infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potențial turistic și infrastructură rutieră de interes județean, inclusiv variante ocolitoare și/sau drumuri de legătură.”

Prin votarea acestui acord s-a stabilit finanțarea elaborării documentației tehnico-economice aferentă proiectului „Înființarea centurii ușoare de ocolire a Municipiului Iași”, s-a aprobat valoarea totală pentru elaborarea documentatiei tehnico-economice sau altor documentații, în sumă de 7.889.767,63 lei și s-a aprobaat contribuția proprie a Consiliului Județean Iași – cofinanțare de 2% din valoarea eligibilă a proiectului.

Traseul total al centurii ușoare, șoseaua de ocolire a municipiului Iași, va avea o lungime totală de 73,081 Km, fiind compus din următoarele segmente:

DJ248B Vânători – Lețcani în lungime de 16,32 km;
DC26B Lețcani-Voinești în lungime de 16,573Km;
DJ 248A Voinești în lungime de 2,21 km;
DJ 248F Voinești-Mânjești-Budești în lungime de 6,007 km;
DJ 248C Budești- Piciorul Lupului- Ciurea în lungime de 10,486 km;
DJ 248D Ciurea-Bârnova-Tomești – Holboca în lungime de 19,069 km;
DJ 249 A limita Mun. Iași – Holboca (Intersecție DJ 248D) în lungime de 2,415 km.

„Spre finalul anului 2020 am făcut pași importanți în dezvoltarea unui obiectiv de infrastructură medicală esențial pentru județul Iași și întreaga regiune a Moldovei: semnarea protocolului de asociere pentru construirea Institutului Regional de Boli Cardiovasculare Iași. Această investiție de 300 de milioane de euro rămâne o prioritate a dezvoltării strategice a județului Iași.

Avem în față cele mai concrete măsuri luate până acum pentru realizarea acestui spital, atât de necesar pentru regiunea Moldovei, situată pe primul loc în ceea ce privește incidența bolilor cadiovasculare.

Noul spital va deservi peste 5.5 milioane de locuitori, cetățeni români, dar și din Republica Moldova, și ne va da posibilitatea de extindere a serviciilor medicale oferite, prin înființarea unor secții speciale în medicina cardiovasculară, secții care nu există momentan în regiunea noastră. Vrem să consolidăm județul Iași ca cel mai important centru regional medical din zona de nord-est a României.

De asemenea, începe să prindă viață și proiectul centurii ușoare a Municipiului Iași, un proiect de infrastructură prin care vom conecta mai multe comunități urbane și rurale, făcând mai accesibilă mobilitatea locuitorilor din județul nostru.

Începem anul tocmai cu aceste proiecte care consolidează obiectivul îmbunătățirii calității vieții ieșenilor, prioritatea mandatului meu și a administrației de la Consiliul Județean Iași.”, a declarat Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași.

Adauga un comentariu