Scriitori

Egon Erwin Kisch, autorul interzis in timpul celui de-al Treilea Reich

Publicat: 13 ian. 2015
3

Egon Erwin Kisch (n. 29 aprilie 1885 – d. 31 martie 1948) a fost un jurnalist si scriitor ceh de limba germana.

Participant activ la lupta antifascista, a intemeiat reportajul ca forma a luptei sociale. Astfel, a scris reportaje revelatoare prin plasticitatea evocarii si subtilitatea comentariului. Activitatea jurnalistica si-a inceput-o in anul 1906, cand a lucrat ca reporter la ziarul Bohemia de limba germana. Interesele pentru crime si pentru viata de saracie din Praga au caracterizat intreaga sa activitate de inceput, avandu-i ca model pe Emile Zola si Charles Dickens.

Egon Erwin Kisch s-a nascut la 29 aprilie 1885 in familia unui mic negustor din citadela Pragai, in apropierea bisericii Sfantului Mihai. A fost al doilea copil din cei cinci al parintilor lui evrei, Hermann Kisch, proprietarul unui magazin de textile si a sotiei lui Ernestine, nascuta Kuh. Egon s-a inscris devreme la Colegiul Tehnic German si la Universitatea Germana din Praga, inainte de a intra in serviciul armatei imperiale pentru un an. Astfel, Praga ramane pentru scriitor orasul tineretii si al ultimelor lui zile.

Vezi si Scurta biografie a celebrului scriitor Jack London

La izbucnirea Primului Razboi Mondial Egon Erwin Kisch a fost chemat in serviciul militar si a devenit caporal in armata austriaca. El a luptat in prima linie in Serbia si in Muntii Carpati, experienta sa din timpul razboiului fiind mai apoi relatata in Scrie asta, Kisch!. A fost inchis pentru scurt timp in 1916 pentru publicarea de rapoarte de pe front, in care a criticat comportamentul militar al armatei austriece din timpul razboiului, dar cu toate acestea, mai tarziu a servit in sferturi de presa ale armatei impreuna cu alti colegi scriitori.

Vezi si Cel mai ciudat moment din viata lui Ernest Hemingway

In primavara lui 1918, dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial, Kish organizeaza Garda Rosie cu ajutorul careia infiinteaza ziarul Neue Freie Presse. Actul sau s-a sfarsit prin arestarea lui, condamnarea la trei luni de inchisoare si expulzarea in Cehoslovacia.

S-a afirmat ca scriitor in ultimul deceniu al muribundei monarhii austro-ungare, impunandu-se imediat cititorilor prin coloratul sau foileton duminical care aparea intr-o gazata pragheza sub marginalul Hoinareala prin Praga. In 1094 i-a aparut prima culegere de versuri cu titlul De pe ramul inflorit al tineretii. Parasind poezia pentru proza, in 1911 a publicat prima culegere de nuvele Copiii praghezi, iar trei ani mai tarziu, romanul Pastorul fecioareleor. Ceva mai tarziu, si-a incercat talentul si in dramaturghie, scriind comedia Orasul furat. Simultan cu incercarile lui de a patrunde in asa-zisa „mare literatura”, Kish isi continua activitatea gazetareasca realizand acele reportaje care, desi inserate in ziare cu viata efemerica, au supravietuit cotidianullui la fel de vii, dintr-un deceniu in altul. Din aceasta perioada dateaza zguduitorul reportaj Trei saptamani la hamei (1910), un rechezitoriu al sclavagismului din secolul al XX-lea si Mama ucigasului(1913, un patetic atasament la suferinta umana, dar in acelasi timp si un usturator pamflet la adresa oranduirii sociale nedrepte si a moralei ei putrede, plina de ipocrizie.

Adauga un comentariu