Eveniment-Social

Ei sunt cei mai bogati! Iata averile noilor parlamentari ai Iasului!

Publicat: 26 dec. 2012
Editia PDF
11 Oct. 2019

@ Judetul Iasi numara cel mai mare grup de parlamentari din intreg Legislativul Romaniei @ Unii au intrat in Parlament pentru prima data, altii se afla deja la al saselea mandat de deputat sau senator @ O parte a noilor alesi ai Iasului au adunat de-a lungul timpului adevarate averi, numarandu-se printre cei mai instariti parlamentari, altii se declara in continuare saraci si cinstiti @ Cititi in randurile de mai jos cu ce averi se lauda cei 25 de noi alesi ai Iasului

Alegerile parlamentare au trecut, iesenii s-au ales cu 25 de deputati si senatori, cel mai mare numar de demnitari pe care i-a avut judetul in istorie. Ramane acum de vazut daca vor face ceva pentru cei care i-au trimis in Parlament sau vor lucra doar pentru a-si spori propriile averi. Deja, mare parte din ei se pot lauda cu averi impresionante, altii insa fiind mai putini instariti. Cotidianul BUNA ZIUA IASI va prezinta in randurile de mai jos averile fiecaruia din cei 25 de proaspat alesi ai iesenilor, cu ce terenuri sau locuinte se lauda, ce conturi in banci au, ce datorii, dar si ce afaceri deruleaza.

Cei mai instariti parlamentari ai Iasului sunt de departe alesii USL. Fie ca si-au pastrat mandatele sau sunt noi in Parlament, demnitarii proveniti de la USL pot fi considerati printre cei mai avuti. De exemplu, liberalul Mugur Cozmanciuc, ales in colegiul Raducaneni, detine trei terenuri in Iasi si Suceava, doua apartamente in aceleasi orase, precum si bijuteriii, icoane, tablouri. Cozmanciuc mai are si plasamente acordate unei persoane fizice si unei societati comerciale, de 35.000 euro si de peste 260.000 lei. Mugur Cozmanciuc si sotia acestuia au facut mai multe imprumuturi de la alte persoane fizice si institutii bancare in ultimii ani, valoarea creditelor ridicandu-se la 72.000 lei si la 125.000 euro. Pe langa venitul incasat de sotie de la Garda Financiara, Mugur Cozmanciuc a mai declarat si veniturile incasate din indemnizatia de consilier judetean, director de marketing la CET Iasi si consilier juridic.

Deputatul Relu Fenechiu (colegiul Tomesti) este de departe cel mai instarit parlamentar din partea USL. Cercetat penal pentru fapte de coruptie, Fenechiu s-a ridicat masiv in ultimii ani in urma unor afaceri dubiose facute inclusiv cu statul roman. Fenechiu se lauda cu sase terenuri intravilane in Iasi, Darmanesti (Bacau) si Rosia Montana (Alba), dar si cu un apartament, trei case de locuit si doua case de vacanta in aceleasi locatii. Deputatul detine trei autoturisme, un Hyundai, un Mercedes si un BMW, fabricate in 2006, 2009 si 2007, bijuterii, obiecte de arta in valoare de 80.000 euro, doua credite la banci in valoare de 42.000 lei, dar si actiuni la firmele pe care le controleaza. Fenechiu a excelat insa la capitolul afaceri cu statul roman. In ultimii ani, deputatul a incheiat diverse contracte cu Primaria Iasi, cu Consiliul Judetean, cu Inspectoratul Scolar si alte asemenea institutii publice de unde a supt miliarde de lei vechi.

Proaspat ales deputat in Tibanesti, social democratul Constantin Adascalitei se numara si el printre cei mai avuti demnitari. Acesta detine patru terenuri arabile si livezi in judetul Iasi, casute de camping si case de locuit in comunele Aroneanu, Probota. Adascalitei are si credite deschise la trei banci in valoare de peste 40.000 lei, iar in ultimul an a incasat 46.000 lei din indemnizatia de fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Iasi. Sunt insa si parlamentari care si-au pastrat mandatele si care nu au trecut mare lucru prin declaratiile de avere. In realitate, acestia fie si-au trecut averile pe numele unor rude, fie au uitat sa treaca anumite bunuri. De exemplu, Vasile Mocanu a uitat sa treaca o casa din Valea Lupului, desi aceasta a fost ridicata de ani buni. Mocanu detine sapte terenuri in judetul Iasi si doua case in comuna Ion Neculce. Conform declaratiei de avere, veniturile lui Mocanu provin doar din indemnizatia de la Camera Deputatilor. Deputatul de Targu Frumos este insa si actionar la SC Agricola Targu Frumos. Neculai Ratoi, deputat de Pascani, detine cateva terenuri arabile si forestiere, un apartament si o casa in Pascani, are un cont bancar de cateva zeci de mii de lei si nu are datorii.

Colegul sau din Parlament, Anghel Stanciu, sustine ca are doar un teren si un apartament, dar si zece active financiare in lei, euro si dolari americani. Stanciu a mai supt un miliard lei vechi de pe urma Fundatiei Ecologice Green (FEG), pe care o administreaza impreuna cu fiul sau, consilierul judetean Cristian Stanciu. Din Fundatia FEG, Geotop Constructii si alte asemenea societati, Anghel Stanciu mai incaseaza si alte fonduri, la fel cum o face si de pe urma functiei de presedinte al Senatului de la Universitatea Tehnica din Iasi.

Ceva mai putin instariti sunt noii parlamentari, precum Costel Alexe, Sorin Iacoban sau Cristina Nichita. Primii doi nu au averi consistente formate din case terenuri sau societati, in timp ce Cristina Nichita are casa de moda Nichi, care intre timp a ajuns in insolventa. Nichita este cu un pas in groapa, firma sa fiind pe marginea prapastiei. Senatorul Mihaela Popa are un teren intravilan in Vaslui, apartamente si case in Iasi, doua autoturisme si conturi bancare. Deputatul de CUG, Grigore Craciunescu are doua terenuri agricole si unul intravilan, un apartament si o casa de locuit, precum si un autoturism. In rest, declara ca nu are conturi. Deputatul liberal de Nicolina, Anton Dobos declara si el ca detine un teren intravilan si unul agricol, precum si o casa de locuit. Dobos mai are cateva active financiare in euro si lei, dar si doua credite in euro.

Mai avuti sunt insa Gheorhe Emacu, proaspat deputat de Copou-Centru. Asa cum alegatorii din acest colegiu nu l-au vazut la fata, nimeni nu stie cum s-a ales cu cateva terenuri, apartamente si case. Senatorul de Pascani Florin Constantinescu detine case, terenuri, si are numeroase active financioare de pe urma societatilor pe care le detine in zona municipiului. De o avere frumoasa se bucura si Varujan Vosganian, senator cu cele mai multe mandate la activ. Acesta are trecut in declaratie insa numai un teren, un apartament, doua case de locuit, un cont in banca de peste un miliard lei vechi. Vosganian mai are o investitie de 25.000 euro intr-o societate. Senatorul de Strunga, Sorin Lazar, detine sapte terenuri, toate in comuna pe care a condus-o ca primar, dar si un apartament in aceeasi localitate, precum si doua masini. Lazar are si datorii de circa 48.000 lei.

Cum stau cei din ARD

Putinii parlamentari ai ARD nu se pot lauda cu averi impresionante, la fel cu proaspetii colegi din USL. De exemplu, deputatul de Tibanesti Petru Movila detine sase terenuri in municipiul Iasi, trei autoturisme, bijuterii si obiecte de arta de peste 20.000 euro, si alte conturi bancare. Movila s-a casatorit recent cu medicul Raluca Neagu, iar darurile de nunta primite au o valoare de 97.500 euro. Noul deputat de Copou- Centru, doctorul Camelia Bogdanici, detine mai multe terenuri, apartamente si spatii comerciale in Iasi. Directorul medical de la Spitalul Sf. Spiridon are si cateva active financiare la bancile din oras. Nu la fel de sarac este si senatorul de CUG- Tatarasi, Dumitru Oprea. Fostul sef al PDL Iasi a uitat sa-si treaca in declaratia de avere 90.000 euro, iar in prezent are un proces cu Agentia Nationala de Integritate pe aceasta tema. Oprea detine un teren intravilan in Iasi, un apartament, dar si o casa in constructie tot in Iasi. Oprea mai detine un autoturism Audi A4 din 2002, dar si cateva conturi curente la mai multe banci.

Averile celor de la PP-DD

Nici proaspatul partid infiintat de realizatorul TV Dan Diaconescu nu duce lipsa de persoane instarite. Daniel Oajdea, personaj care si-a pastrat mandatul, are patru terenuri forestiere si intravilane in Iasi si Vaslui. Oajdea sustine ca nu are case sau apartamente si declara un autoturism Opel Ascona. Oajdea arata si ca are o singura firma, Concurs SRL, de pe urma caruia nu s-a ales cu mare lucru, dar si indemnziatia de parlamentar. Deputatul a pus mana insa si pe cinematograful Dacia din Piata Voievozilor, pe care aproape ca l-a daramat.

Proaspatul parlamentar de Nicolina, Viorel Blajut, patronul Iasisting SRL si a altor firme cu profil medical, sustine ca are un teren agricol si unul intravilan in Miroslava si Iasi, dar si o casa de locuit si un apartament in municipiul Iasi. Blajut se lauda cu cinci plasamente, actiuni si imprumuturi acordate societatilor pe care la patroneaza si care insumeaza 5,7 milioane lei. Blajut sustine si ca are credite de 350.000 lei. Se pare insa ca acesta mai are si un credit contractat la Banca Carpatica, de 7 milioane euro, pe care nu l-a trecut in declaratia de avere.
Norocosul senator de Raducaneni, Ionel Agrigoroaie, a tot batut moneda pe falimentele sale din ultimii ani. Cu toate acestea, Agrigoroaie  detine doua terenuri agricole si doua intravilane, o casa de locuit si are credite de aproape 600.000 euro. Acesta si-a trecut in avere si aproape 100.000 lei din productia de agricultura si cea de nuci.

Averile minoritatilor

Dupa aceste alegeri, Iasul s-a ales si cu doi parlamentari ai minoritatilor nationale. Oana Manolescu, parlamentar al Aliantei Ligii Albanezilor din Romania, aleasa in colegiul Tibanesti, detine un teren forestier in Mehedinti, un apartament in Craiova, are active financiare de 5.000 euro si declara ca nu are datorii. Celalalt deputat al minoritatilor, Ionel Stancu (Asociatia Macedonenilor), ales in colegiul Tomesti, detine un teren intravilan in Craiova, o casa de locuit in acelasi oras, un autoturism Daewoo Cielo din 2006, primit prin donatie, bijuterii de 15.000 euro, dar si un credit de 50.000 lei.loading...

Comentarii
  • sa mori de ras: ruralii din tomesti si tibanesti, au votat doi ,,minoritari” reprezentanti ai albanezilor si macedonenilor din rrominia!!!!!!!!!!!!!!!o olteanca din mehedinti si un oltean din craiova!!! ce sa le mai ceri astora?????? e ,,moarte pe nil” fratilor!!!! tavaliti-va de ras!!! daca-i intrebi pe mar.letii de acolo, sa vezi ce mutre de analfabeti fac!!!!

 • MAI CEI CARE VORBITI AIUREA,DEPUTATUL EMACU A FOST VAZUT IN COPOU MEREU IN CAMPANIE,IAR DESPRE AVERE SI TERENURI,ESTE NASCUT IN IASI AICI ARE PAMINT MOSTENIRE DE LA TATAL SAU.CE REPEDE JIGNITI UN OM DECENT.

  • lola, asa e bre, emacu a fost vazut mereu pe sutele de afise de prin oras!! nu prea a facut nimic pentru oras, ca nu avea cum: era tur.nator si avea treaba cu seku nu cu iesenii! cat despre avere: a facut-o si el ca alti band.iti, furand cu acte in regula!!!

 • Da chiar! Un excroc ca Agrigoroaei cu toata familia lui de excroci nu mai este. Cum pot fi puse in functii publice asemenea rateuri?! Retardul e cel mai executat silit iesean si devine senator… Strigator la cer… Maine toti violatorii si talharii vor fi deputati…

 • Adascalitei,ai uitat de unde ai plecat,erai un prapadit acum ne furi pe rupte,de ce nu te sbati pentru CUG ca acolo ai fost muncitor dar pe atunci iti vedeai lungul nasului,acum ai intrat in mafia comunita sau si atunci arai turnator de iti permiteai sa faci ceea ce faceai la CETATUIA. sa-ti fie rusine acum iti bati joc de cetatenii iasului,taran *******

  • Mare bou mai esti.Dati-ar Dumnezeu griji cu copiii si parintiii tai ca sa ai timpul ocupat,sa nu mai ai timp de mancat kkt pe net si sa ai grija kurului altora.

  • asa e adascalitei asta nu ai sa mai ajungi cu prajina la nas ai sa vezi ce figurant o sa fie acuma o sa te trateze cu fundu asta o sa faca ai sa fii * in ochii lui

 • Da…adascalitei…mare om, mare caracter…a taiat frunze la caini patru ani la Primarie, apoi inca patru pe la Cj…un incult, un agramat…nu are cultura nici cat un copil de clasa V….si acum inca patru ani freaca menta pe traseul Iasi- Bucuresti si retur. Sa il vedeti cum scrie!…si pe deasupra e rau,ingamfat, se crede mare om politic, ranchiunos, razbunator- batausul!…ne meritam soarta noi iesenii si Iasul capitala culturala a Romaniei sa ne reprezinte un astfel de personaj.Rusine!. Numai Simirad e de vina ca a crescut un sarpe veninos la piept…si a muscat si din el. Ne meritam toti soarta, dar in primul rand Tatucul Simirad, cumatrul!
  Sa fie sincer Nichita si sa ne spuna si noua secretul…de ce l-a pus pe liste, oare de ce? Noi stim. Erau atatia oameni cu adevarat capabili in PSD care meritau sa fie alesi in locul lui. Ce ziceti domnilor alegatori de la Tibanesti? Ati luat teapa?

 • Stimati cetateni ai Iasului nu va mai mirati atit ca ajunge Adascalitei deputat…. toti ajung …pentru ca au lucrat impreuna cu Nichita si au fost partasi la „ceva” au votat in consiliul local pentru ceva ce a vrut Nichita, au fost viceprimari si au acoperit spaguielile lui Nichita…reteta este aceeasi ….si pentru Adascalitei, *******, Iacoban, Agrigoroaie, doamna Cristina Nichita care personal nu are nici un alt merit in politica dar este sotia arhitectului sef al orasului, sotia lui Vericeanu…adica cel ce da autorizatii de constructii in Iasi, domnul Emacu provine din structuri financiare de control si tot asa mai departe. Fiecare are povestea lui si fiecare trebuie rasplatit pentru serviciile facute in decursul timpului si probabil ca acum a venit rindul rasplatii pentru acesti domni. Reteta este aceeasi de fiecare data. Urmeaza domnul Chirica sa intre primar sa acopere tot din urma lui Nichita..ce pret?? dar si ce recompensa!!!!!! cum ar fi Nichita guvernator si din urma sa pocneasca bombele…deci o mina spala pe alta se acopera unii pe altii si sa traiasca ai nostri scumpi conducatori. Dar vedeti ca vremurile sunt foarte grele si peste patru ani e posibil sa nu mai contati pe detasamentul pensionarilor ( dupa guvernarea ce urmeaza sigur scade procentul) si sa nu aveti surprize pentru ca sub cincizeci de ani nu va voteaza nimeni. Astia mai tineri sunt mai greu de cumparat, nu mai ajunge-ti conducatori cu un kg de zahar si unul de faina..

 • Dom ADascalitei,sa știi ca te am votat la TANSA dar ne ai cam tras o! O sa vina o data viitoare in care o sa ți rupi gatu…va bateti joc de noi…ce a zis dom președinte cj….la misto..parlamentarii de DAGATA…doar cat pocnesc din deget si se face drumu 2**. Avorturilor”….huuuuuuo

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit