Titlurile zilei

El este cel mai bogat medic din Iași. Adrian Covic câștigă peste un milion de lei pe an. Prorectorul de la UMF Iași este plătit regește de firmele care oferă servicii medicale în spital. Soția îi este asistentă

Publicat: 16 iul. 2020
Prorectorul de la UMF Iași, Adrian Covic, este cel mai bogat medic din Iași, cu un venit anual de un milion de lei pe an și o avere considerabilă
Adrian Covic, prorectorul de la UMF Iași, are un venit de un milion de lei pe an și este cel mai bogat medic din Iași

Adrian Covic este unul dintre cei mai bogați medici din Iași. Prorectorul de la UMF Iași câștigă peste un milion de lei pe an din profesia pe care o practică atât în domeniul privat, cât și la stat. Actualul medic coordonator Compartiment Transplant Renal în cadrul Spitalului „Dr. C.I. Parhon” Iași a fost implicat în numeroase scandaluri de-a lungul anilor legate de ascensiunea profesională și colaborările cu firme private. Soția medicului ieșean, Adina Otilia Covic, este asistent coordonator pe compartimentul condus chiar de către soțul ei

Adrian Covic este unul dintre cei mai bogați medici din Iași, iar averea pe care a adunat-o în ultimii ani poate stârni invidia oricărui coleg de breaslă. Prorectorul de la UMF Iași este plătit regește de firmele care oferă servicii medicale în spital și câștigă peste un milion de lei pe an din profesia pe care o practică atât în domeniul privat, cât și la stat. De-a lugul anilor, actualul angajat al Spitalului „Dr. C.I. Parhon” Iași a fost implicat în numeroase scandaluri cu firme private care au colaborat cu spitalele la care acesta lucrează.

Născut în 1967, Adrian Constantin Covic ocupă în momentul de față funcția de Prorector „cercetare științifică”, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, precum și cea de medic coordonator Compartiment Transplant Renal în cadrul Spitalului „Dr. C.I. Parhon” Iași. Acesta este totodată doctor în științe medicale, membru al Academiei de Științe Medicale și membru al Academiei Oamenilor de Știință din România.

Medicul Adrian Covic a încasat 1.131.808 lei anul trecut, majoritatea de la firme private

Adrian Covic a încasat un salariu de 224.149 lei de la UMF Iași pe parcursul anului 2019, iar de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” Iași a primit un salariu de 79.220 lei. Adrian Covic a încasat anul trecut cei mai mulți bani de la compania Fresenius Nephrocare România SRL, și anume o sumă de 379.102 lei. Totodată, acesta a încasat și o sumă de 107.161 lei de la firma Nefrocare MS SRL pe parcursul anului trecut. Tot în 2019, medicul ieșean a mai încasat o sumă de 19.200 lei de la Academia de Științe Medicale, 14.134 lei de la Academia Oamenilor de Știință, dar și 960 lei de la UEFISCDI (Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării).

Totodată, Adrian Covic a încasat și o sumă de 258.390 lei din profesia liberă de medic și activitatea independentă practicată la cabinetul din strada G. Muzicescu, nr. 7A, din municipiul Iași. Mai mult, medicul ieșean a primit și o sumă de 10.152 euro de la Springer Nature pentru articole de specialitate și 360 lei, de la editura Polirom, pentru drepturi de autor.

Prorectorul UMF Iași a câștigat cu 200.000 lei mai mult decât anul anterior

În total, Adrian Covic a încasat pe parcursul anului 2019 o sumă de 1.131.808 lei, adică aproape un sfert de milion de euro, din venituri și salarii, ceea ce îl face unul dintre cei mai bogați medici din Iași. În 2018, conform declarației de avere, Adrian Covic a încasat suma totală de 931.865 lei, cu aproape 200 mii lei mai puțin decât anul trecut.
Pe de altă parte, Adina Otilia Covic, soția medicului ieșean, a avut pe parcursul anului trecut un venit din salarii de 92.591 lei, ca asistent coordonator în cadrul Spitalului „C. I. Parhon” Iași. Adina Covic este asistent coordonator transplant pe compartimentul unde șef este chiar soțul ei. Conform declarației de avere, aceasta are în conturile bancare și viramente de 452.115 lei, 270 mii euro și 41 mii de dolari.

Avere ridicată în urma colaborărilor cu firmele private. Dializa este decontată de stat sută la sută

De precizat faptul că dializa este decontată de stat sută la sută, iar toți acești bani provin mai ales în urma colaborărilor cu firmele private din funcțiile pe care le-a ocupat.
Fostul manager de la Spitalul „C. I. Parhon” Iași a fost obligat să declare public toate veniturile după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) a stabilit că s-a aflat, ani la rând, în incompatibilitate, pentru că reușea să încaseze sume uriașe de la mai multe societăți comerciale private care se aflau în contract de furnizare de servicii medicale sau de medicamente cu spitalul pe care îl conducea.

În 2006, medicul ieșean a semnat, în calitate de manager al Spitalului „Parhon”, contracte cu firmele Fresensius Medical Care România și Fresenius Nefrocare România. Informațiile apărute la acea vreme arată că, ulterior, atât el, cât și alți membri ai familiei au primit posturi la cele două societăți comerciale. După ce Fresenius încheia contractele cu unitatea medicală, dr. Covic era angajat pe post de consultant științific și coordonator de centru medical, fiind plătit cu sume importante. Mama sa, dr. Maria Covic, era angajată într-o funcție similară, în timp ce soția a fost angajată la aceleași societăți comerciale, pe un post de operator de date.

Familie de medici și profesori universitari

Adrian Covic, fiul prof. dr. Mircea Covic și al prof. dr. Maria Covic, a fost implicat în numeroase scandaluri legate și de ascensiunea profesională pe lângă afacerile derulate cu firme private. Acesta a obținut titlul didactic de profesor universitar la vârsta de doar 37 de ani, ceea ce a stârnit un imens scandal în rândul cadrelor didactice care au pus totul pe sprijinul acordat de părinți, ambii profesori la UMF Iași cu funcții de conducere în acea perioadă. Printre alte firme de la care Adrian Covic a încasat bani de-a lungul timpului se numără si Paraxel International, Novartis Pharma Service sau Amgen Romania SRL.

Contactat telefonic, prof. dr. Adrian Covic a refuzat să comenteze.

„Nu înțeleg de ce mă sunați. Totul este la vedere, oficial. La revedere!”, a spus prof. dr. Adrian Covic.

Controversatul medic a fost cercetat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție până în anul 2018. Aflat în vizorul procurorilor DNA din anul 2012, fostul manager al Spitalului „Parhon” a scăpat de acuzațiile de spălare de bani, abuz în serviciu și luare de mită, doar pentru că anchetatorii nu au putut dovedi că șpaga era mascată în consultanță. Adrian Covic este cercetat în continuare de Parchetul Curții de Apel Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, fiind acuzat și de evaziune la o sumă încasată de aproximativ 2 milioane de lei.

Adrian Covic a fost cercetat și de Agenția Națională de Integritate (ANI), care a dovedit în mai 2014 că aceasta nu poate justifica suma de 407.730 de euro din veniturile oficiale obținute în anii anteriori. ANI a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Iași, Adrian Covic și Adina Covic au fost cercetați de anchetatori și după ce s-a plimbat între Parchete, dosarul a fost conexat cu cel de corupție.

Comentarii
 • Ar trebui sa existe și pentru medici instituția apărării reputației.compartimentul de transplant renal are rezultate de excepție. Pt munca la acest compartiment primește numai cca optzecimiile,iar pt protectorat aproape douasupatruzecimii lei.la transplant salvează vieți,iar la rectorat face figurație.unde este echitatea.? Sau poate se compensează cu compensațiile banesti nescriptice primite d la pacienți ? Câți pacienți săraci au sucombat? Ce scârboșenie. Dacă este figurant și la comp.de transplant? Ce spun ceilalți chirurgi?

 • Sunt multe clanuri mafiote in medicina românească:Familiile Novac,Covic,Dragomir,Onofriescu etc.Toti abonați la contracte cu statul si avansat pe propltele.Os domnesc

 • pe novaci sa nu ii puneți-aia tineri sunt total oligofreni.Scoala ajutătoare de medicina mai ales madam aia mică.Si depresiva si închipuit isterica.El,băiat frumos,fin si deștept.Succes mare la rezidente.

 • Ceilalți chirurgi spun ca el prezintă de doua zeci de ani aceasi lucrare la zilele UMF.Ce sa-i faci..tăticul se ocupa cu Deontologia aka Carta Universitară.

 • Acolo la Urologie sunt mai fierbinți.Asta si-a făcut năpasta asistenta.Be Novacu călărește personalul tânăr si foarte tânăr medical.Cam ca taticu’ -șeful clanului .Asa se intampla când ai copchii chiar si netalentați si ii bagi in domeniul medical.In loc sa se țină de carte,ajung sa se țină de prostii.

 • Toți o fac,așa e!Cat mai merge vaccinul la medicii de familie?Care e cota parte sa te injectezi?Din ce sa trăiască si ei săracii?😀😀😀😀Vaccin,Vaccin,Vaccin!

 • Bravo lui ! A invatat , s-a facut medic si acum a ajuns in pozitia din care face bani ! Trageti cu ochiul in strainatate sa vedeti ce averi au medicii astia buni …vorbim de milioane !

 • Vechi metehne cum ar fi spaga,fie de la pacienti,sau mai modern de la cei care vand medicamente.Am fost pacient la un spital de stat unde un medic mi-a prescris o reteta,pe viata, unde luam niste medicamente,din care unele mi s-a spus ca eram privilegiat,pentru ca erau in testare.Am tinut acest tratament aprox.un an si jumatate.Am fost la alt medic am facut din nou analize si a spus ca acele medicamente le iau degeaba si mi-a intrerupt tratamentul.De atunci au trecut 6 ani si nu am avut nimic.Probabil ca primul doctor incasa de la firma de medicamente un comision,pentru fiecare pacient tratat.Oare goana dupa inavutire a unora nu este in detrimentul sanatatii pacientilor?

 • Sunt multi oameni care au invatat si nu iau spaga,sau nu obtin un post de lucru pe seama parintilor.Deasemeni sunt oameni de ex.cunosc o persoana care la varsta de 94 de ani nu a fost niciodata la medic.

 • ControlAti novacii,covrigii,stratanii si alte animale la averi.Vedeti cât contribuie firmele
  De medicamente la îmbogățirea spagarilor

 • Intrați pe pile,promovați in cabinetele părinților sau clinicile feudale sufoca mediul medical.Spagi,malpraxis toate acoperite de nume.Toti cei menționați sunt o rusine

 • Un idiot care a calcat pe urmele lui maica-sa si l-a pus pe fiul lui onofriescu fara ex de rezidemtiat,medic specialiat la nefro.A intrat fara rezidentiat iar acum castiga 20000 lei pe luna echiv a 4000 de euro.nimeni nu neaga valoarea lor,dar cum au intrat!chiar asa,sa pici rezidentiatu si sa ajungi sa lucrezi cu domnul prof covic!ce noroc ,ce bani,ce succes!mult succes marelui cica prof universitar ahaha:)))

 • Toate neamurile astea care au trecut facultatea pentru ca sunt fiul,fiica,nora lui cutare dom profesor nu ai dat un examen pe bune ever!Covrigi,onofrești,novaci îmbuibați se cred grofi si Vătafi pe clinicile rămase moștenire.De asta ne conduce mielutu Tătaru.

 • Din pacate nu sunt numai bugetari.Sunt oameni care isi castiga existenta, in mod cinstit, fara proptele.De ex.eu nu sunt de acord ca pacientii de la spitalele de stat, sa fie racolati la cabinetele particulare ale aceluiasi doctor.In ceea ce priveste cheltuielile se fac la stat,iar decontarea o faci la privat.Nu-ti va face nimic in plus,decat ca iti va lua si banii pe masura,printr-un reprezentant,poate chiar ruda a doctorului.Nici nu va mai veni macar sa te vada.Am patit asa ceva.

 • Un ochelarist borat,are 2 fete studentr la umf,ele vor conduce trans renal in viitor,andreea covic si adina covic le gasiti pe instagram.
  .toata europa viziteaxa,vacante de mii de euro
  …..sub 24 de ani!prostanul umf

 • betiv, curvar si isteric ca si mama sa. isi ascunde adevarata etnie, desi nu ar trebui, evreiii sunt si ei oameni si merita tot respectul. este cel mai corupt om din medicina ieseana si dovada ca procurorii locali nu ar fi in stare sa trimita la inchisoare nici macar un medic prins in flagrant cu marfa furata daramite cu spagi luate prin contracte si comisioane cu firme si lanturi de farmacii. ai nevoie de oameni capabili pentru a descalci astfel de fapte, procurorii nostri sunt incompetenti, lenesi si unii corupti. trebuie sa fii indolent si nesimtit sa afirmi ca acest medic este reprezentativ pentru nefrologia ieseana, la Parhon sunt medici exceptionali care trudesc si care si-au facut loc cu greu intr-un mediu in care Covic a fost tartor si generator de tensiune si mizerie. ei sunt cei care duc greul, Covic infinge cireasa in tort. celor care astazi se imbulzesc sa-l laude pe acest ins le recomand sa caute informatii despre trecutul sau, are oameni pe constiinta pe care i-a trimis in mormant. colegii sai stiu foarte bine cum este sa ai de-a face cu el cand este prost dispus, istericalele sale mostenite de la mamica, o țată, fiind proverbiale.

Adauga un comentariu