Local

Ele sunt femeile care ajută la pregătirea miilor de sarmale distribuite an de an pelerinilor din Iași! Peste 10 mii au fost gătite anul acesta. „Este dorința lor și vin de 7 ani aici și gătesc alături de noi”

Publicat: 14 oct. 2021
Mai multe femei la o masă mare care fac sarmale
Opt beneficiare ale căminelor de bătrâni din Iași ajută la pregătirea sarmalelor pentru pelerini

Forfotă în bucătăria Cantinei de Ajutor Social din Iași, pe ultima sută de metri înainte de marea sărbătoare a Sfintei Parascheva. Zeci de femei pregătesc 12 mii de sarmale pentru masa pelerinilor, care a devenit deja o tradiție. Pe lângă bucătăresele de la cantină, sunt și opt beneficiare ale centrelor de bătrâni din Iași

Cu o zi înainte de marea sărbătoare a Iașului, în bucătăria Cantinei de Ajutor Social Iași, 20 de femei lucrează la foc continuu pentru a termina de gătit cele peste 10 mii de sarmale ce vor fi distribuite la masa pelerinilor. Ca în fiecare an, după slujbă, toți credincioșii vor primi sarmale calde. Acestea sunt pregătite de bucătăresele cantinei, dar și de opt beneficiare ale centrelor de bătrâni din zona Bucium și Copou.

„Sunt 20 de persoane care se ocupă de prepararea celor 12 mii de sarmale, este vorba despre bucătăresele noastre și opt doamne de la Căminul de Bătrâni «Sfinții Constantin și Elena», din Bucium și de la Căminul de Bătrâni «Sfânta Parascheva» din Copou. Toate sunt vaccinate. Este dorința lor de a ajuta și este la libera alegere, mai ies și ele din rutina lor, deși nu e chiar ușor să stai ore întregi pe scaun și să faci sarmale. Noi le încurajăm, le mai servim cu câte un ceai cald, o prăjitură, mai iau câte o pauză. O parte dintre ele vin de 7 ani aici și gătesc alături de noi, la cantină”, a declarat Mariana Mitu, directoarea Cantinei de Ajutor Social Iași.

S-au folosit 300 de kilograme de carne

Pregătirile au început în urmă cu mai multe zile, când bucătăresele de la Cantina de Ajutor Social Iași au pus la punct toate ingredientele pentru gătit. Sute de kilograme de varză, orez, legume, carne de porc și vită au fost folosite și în acest an pentru sarmalele pelerinilor.

„Am început pregătirile de duminică, 10 octombrie 2021, pentru că au trebuit puse toate la punct, varza, legumele. În acest an am folosit 300 de kilograme de carne din porc și vită. Ne-am apucat din timp, pentru că necesită foarte mult timp. De sucit sarmalele, am început de marți, 12 octombrie 2021, și vor fi gata până mâine, iar după ce vor fi sfințite, vor fi gata de distribuit către pelerini. Toate vor fi împachetate în caserole, într-un număr de 6, cu pâine și tacâmuri, așa cum ne impun condițiile pandemice. În acest an am făcut un număr mai mic de sarmale, pentru că și numărul pelerinilor este unul mult mai scăzut”, a adăugat directoarea Cantinei de Ajutor Social Iași.

Pelerinajul la Cuvioasa Parascheva 2021

Anul acesta, pelerinajul Cuvioasei Parascheva s-a desfășurat cu un număr de restricții, impuse de pandemie. Credincioși din toate colțurile țării au început să se așeze la rând pentru a se închina la racla cu moaștele sfinte cu o săptămână înainte de marea sărbătoare. Spre deosebire de anii precedenți, timpul de aștepare la coadă a fost mult mai mic.

Nimeni nu a mai fost nevoit să aștepte câte 24 de ore. De la începutul pelerinajului 2021 și până ieri, 13 octombrie 2021, ora 15:00, pe la raclă au trecut aproximativ 52.000 de persoane, iar alți 1.400 de credincioși se aflau la rând. În dimineața zilei de 8 octombrie, a început în mod oficial pelerinajul prilejuit de hramul Sfintei Parascheva, când un sobor de preoți a scos în procesiune moaștele Cuvioasei Parascheva. Slujba a fost oficiată de zeci de preoți, iar baldachinul pe care a fost pusă racla cu moaștele a fost împodobit cu o zi înainte, joi, 7 octombrie 2021.

Adauga un comentariu