Secretele istoriei

Eleftherios Venizelos si evenimentele de la Akrotiri

Publicat: 16 ian. 2015
3

Eleftherios Venizelos ( 23 august 1864 – † 18 martie 1936) a fost un remarcabil revolutionar elen, om de stat remarcabil si lider carismatic de la inceputul secolului al XX-lea. Venizelos a ocupat functia de premier al Greciei in perioadele 1910 – 1920 si 1928 – 1932. Venizelos a avut o asemenea influenta asupra afacerilor interne si externe ale Greciei, incat este considerat „fauritorul Greciei moderne” si a fost supranumit „Ethnarchul”.

Venizelos se afla in turneu electoral in aceata perioada. De indata ce „a vazut Canea in flacari” s-a grabit sa ajunga la Malaxa, langa Chania, unde se formase un grup de aproximativ 2.000 de greci rebeli. Venizelos a devenit liderul acestui grup. El a propus unirea fortelor mai multor grupuri de insurgenti si atacul impotriva fortelor turce de la Akrotiri. Aceasta actiune ar fi permis obtinerea controlului nu numai asupra regiunilor inalte din jurul Malxei, dar si a regiunilor de campie.

Vezi si Exilul lui Hristo Botev in Romania

Actiunile lui Venizelos de la Akrotiri aveau sa formeze miezul mitului viitor al politicianului. Au fost compuse versuri de catre barzi populari, descriind actiunile lui Venizelos la Akrotiri. In ziarele elene au aparut articole de fond in care au fost laudate vitejia, clarviziunea si geniul diplomatic, care aveau sa-i incununeze maretia viitoare. Dupa cucerirea orasului Akrotiri, Venizelos a arborat drapelul Greciei.

Vezi si Hristo Botev si lupta pentru independenta bulgara

Fortele otomane au cerut sprijinul vaselor militare occidentale si i-au atacat pe rebeli. Navele marilor puteri au bombardat pozitiile rebelilor din Akrotiri. Drapelul elen a fost doborat in timpul bombardamentului naval, dar a fost arborat din nou. Acest moment a intrat de asemenea in folclorul legat de rebeliunea cretanilor si au dus la cresterea faimei lui Venizelos, care ar fi refuzat pe 20 februarie sa se supuna ordinului amiralilor occidentali de coborare a drapelului si demobilizare a trupelor rebele. In ziarele din Grecia avea sa se scrie ca Venizelos a „sfidat marina militara a Europei”. Despre el s-a spus ca, „in spatele diplomatului subtire de azi se afla revolutionarul care i-a alungat pe turci din Creta si capetenia sangeroasa care si-a ridicar tabara alaturi de o mica banda de rebeli pe un deal deasupra localitatii Canea si de aici a sfidat consulii si flotele tuturor [marilor] puteri!.

Venizelos a trimis in seara bombardamentului o scrisoare de protest catre amiralii europeni, scrisoare semnata de toate capeteniile rebelilor din Akrotiri. Venizelos afirma ca grecii isi vor lupta pana cand ultimul om va fi ucis de proiectilele trase de vasele de razboi europene, incercand in acest fel sa lupte impotriva ocupatiei turcilor. Scrisoarea a ajuns „intamplator” in mainile corespondentilor de razboi a unor ziare europene. Aceasta scrisoare a produs reactii profunde in randul opiniei publice din Grecia, dar si din Europa, unde situatia crestinilor care luptau pentru libertate si erau bombardati de flotele crestine aliate cu ocupantii turci au produs indignare populara. In intreaga Europa Occidentala au aparut manifestari de simpatie populara pentru cauza crestinilor cretani, iar cauza rebelilor greci a castigat noi sprijinitori.
Adauga un comentariu