Economic Local

Elena Baba, din Iași, este șomeră la 45 de ani, dar optimistă. Vrea să devină o coafeză de succes. „Atât timp cât ești sănătos, poți să faci orice, la orice vârstă”

Publicat: 26 iul. 2022
Elena Baba din Iași este șomeră la 45 de ani dar optimistă. Vrea să devină o coafeză de succes. Atât timp cât ești sănătos poți să faci orice la orice vârstă
Elena Baba, șomeră din Iași, învață o meserie nouă la 45 de ani

Elena Baba este una dintre ieșencele care, la 45 de ani, a ajuns șomeră, dar care este încrezătoare că poate să o ia de la zero și să învețe o nouă meserie. S-a înscris la cursurile de coafeză, organizate de AJOFM Iași, și este optimistă că se va angaja imediat după finalizarea lor

Elena Baba, din comuna Lețcani, Iași, a devenit șomeră la vârsta de 45 de ani. După 3 ani și jumătate munciți în cadrul companiei BorgWarner, fosta Delphi, a fost concediată. S-a înscris la cursurile pentru coafor organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași.

„M-am apucat de cursuri de coafor, pentru că am fost dată în șomaj în octombrie anul trecut și din noiembrie sunt în șomaj. Am muncit la Delphi 3 ani și jumătate, ca operator CNC. Era o muncă de bărbat. Eu știam că se fac restructurări, dar o să-mi vină rândul (n.r – zâmbește). Înainte de asta, am fost confecționeră foarte mulți ani, am lucrat la mai multe firme. M-am dus la Delphi pentru că am vrut să fac o schimbare. Eu am terminat școala profesională, operator chimist. Am așteptat foarte mult să încep cursul acesta de coafeză, pentru că am o plăcere să fac împletituri. Dacă tot s-a ivit ocazia asta, am zis să fac cursurile acestea. Dacă o să mă angajez la un salon, e și mai bine. O sunt optimistă de felul meu, de aceea cred că o să îmi găsesc ceva să muncesc. Oricum voiam să fac un curs și nu am lipsit nicio zi de la cursuri, pentru că îmi place să fac asta”, spune Elena Baba, cursantă.

Elena Baba, șomeră din Iași, s-a înscris la cursurile de coafeză

Femeia povestește că, deși este dificil pentru ea să se reprofileze, din punct de vedere profesional, este încrezătoare că își va găsi rapid un loc de muncă.

„M-am speriat un pic atunci când am mers să-mi depun dosarul pentru șomaj. Spuneau că pot să facă cursurile numai dacă ai 35 de ani și am zis că nu e corect, vreau și eu să fac un curs. Am insistat și am reușit să mă înscriu. E dificil la orice vârstă să o iei de la zero, dar mie îmi place ceea ce fac, am o înclinație, îmi merge mâna și la tuns. M-a ajutat experiența în confecții, pentru că mă descurc bine cu foarfeca. Cu mașina de tuns e mai greu, dar o să o stăpânesc. Atât timp cât ești sănătos, poți să faci orice, la orice vârstă. Nu îmi fac probleme că nu o să îmi găsesc ceva de muncă. Soțul a muncit în construcții, în străinătate, și, de curând, a venit acasă. Își caută și el ceva să lucreze, tot în construcții. Fetele mele sunt mari. Una este studentă la UMF și cea mică este în clasa a XI-a”, spune Elena Baba, cursantă.

Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, povestea Luminiței Alexa, vânzătoarea din Iași pe care nu voia nimeni să o angajeze.

Ieșenii se pot înscrie la cursurile de reconversie profesională

La Centrul de Reconversie Profesională al AJOFM Iași sunt înscriși deja peste 400 de cursanți care sunt șomeri și vor să învețe o meserie nouă care să îi ajute să își găsească mai ușor un loc de muncă. Aceștia s-au înscris la cursurile pentru electrician, coafeză, specialist în resurse umane, bucătar sau specialist în IT. Cursurile se derulează pe o perioadă de 3 luni, urmând proba teoretică și cea practică, iar la final susțin un examen pentru obținerea diplomei recunoscute la nivel internațional. Specialiștii AJOFM Iași susțin că 60 la sută dintre cursanți reușesc să se angajeze după terminarea cursurilor sau chiar în timp ce învață o nouă meserie. De asemenea, în sediul unde se derulează cursurile, funcționează și Agenția Locală a AJOFM, care avea sediul în Copou. Patronii din Iași caută disperați angajați.

Pe de altă parte, ieșeanca Elena Baba, care învață o nouă meserie la 45 de ani, speră să facă practică într-un salon de înfrumusețare.
Comentarii
Adauga un comentariu