Secretele istoriei

Elena Densusianu-Puscariu, prima femeie medic din Romania

Publicat: 24 mart. 2015
3

Elena Densusianu-Puscariu a fost fiica lui Aron Densusianu, filolog, profesor la Universitatea din Iasi, si a scriitoarei Elena Circa, si sora lui Ovid Densusianu. A urmat cursurile secundare la Liceul „Principatele Unite” din Iasi dupa care s-a inscris la Facultatea de Medicina din Iasi, sustinand teza de doctorat in 1899 si devenind astfel prima femeie doctor in medicina din Romania.

Vezi si Activitate profesionala a lui Eugen Aburel

Dupa o perioada de specializare in anatomo-patologie la Paris se intoarce in tara si ocupa functiile de preparator la Laboratorul de Anatomie Patologica al Facultatii de Medicina din Bucuresti, medic secundar al Eforiei, medic secundar al Spitalului Sf. Spiridon” din Iasi, docent in oftalmologie al Facultatilor de Medicina din Iasi si Bucuresti, sef de clinica la „Clinica Oftalmologica” si, din 1920, sef al Clinicii de Oftalmologie din Iasi si profesor la Facultatea de Medicina.

Vezi si Elena Lucrezia Cornaro Piscopia , prima femeie care a obtinut un doctorat

Elena Densusianu-Puscariu a fost casatorita cu Emil Puscariu, profesor de histologie la Facultatea de Medicina din Iasi, creator al Institutului antirabic din Iasi, politician si artist plastic. Elena Densusianu-Puscariu a fost membra a Societatilor de Oftalmologie din Anglia, Franta si Italia si presedinte al Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi. A avut si preocupari artistice, fiind si scriitoare, artist plastic si traducatoare.

Adauga un comentariu