National

Elena Mateescu, despre cum va fi vremea de Crăciun: „Vom avea temperaturi ușor peste normalul perioadei“

Publicat: 03 dec. 2020

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit joi, 3 decembrie, despre cum va fi vremea de Crăciun. Elena Mateescu a declarat că vom avea temperaturi ușor peste normalul perioadei, iar în următorii ani, indiferent de anotimpul în care ne vom afla – inclusiv iarna – vor alterna perioadele de temperaturi calde cu cele reci.

„A fost un an al recordurilor, din punct de vedere al evoluției regimului de temperaturi în fiecare lună. Dintre cele 11 luni, înregistrăm abateri termice pozitive în zece luni. Excepție face luna mai, cu abatere termică negativă, de -1,6 grade Celsius, față de normalul climatologic al unei luni mai în țara noastră. În restul lunilor înregistrăm abateri mai mari cu 0,3 până la 3,9 grade Celsius, într-o lună de iarnă – februarie 2020 – și încheiem cu o toamnă 2020 – a treia toamnă cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice din țara noastră. Septembrie, octombrie au avut abateri mai mari de 2 grade Celsius, iar noiembrie a avut abateri de 0,4 grade Celsius”, a explicat Elena Mateescu.

Elena Mateescu: „Decembrie va fi o lună mai caldă decât în mod obișnuit“

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie a precizat că estimările pentru luna decembrie arată că va fi mai caldă decât în mod obișnuit.

„Este posibil ca și decembrie, așa cum arată estimările la acest moment să fie o lună mai caldă decât în mod obișnuit, luând în considerare faptul că, așa cum arată informațiile la acest moment, putem să contăm pe temperaturi peste mediile climatologice ale fiecărei săptămâni în aproape toată țara, cu cele mai mari abateri în special în partea de sud, în partea de vest, nord-vest a țării și vorbim de săptămâna 7-14 decembrie, care anticipează abateri termice mai mari de 3,5 grade Celsius față de normalul acestei săptămâni. Acest lucru pare să fie semnalul până în jurul datei de 28 decembrie”, a menționat Elena Mateescu.

Temperaturi peste medie, de Crăciun

Elena Mateescu a precizat că mâine vor fi actualizate și cele patru estimări care includ și săptămâna trecerii în noul an, pentru a putea oferi informații mai exacte cu privire la cum va fi  vremea de revelion, însă a vorbit despre cum va fi vremea de Crăciun.

„Săptămâna 21-28 decembrie păstrează același semnal – temperaturi ușor peste medii în toate regiunile și precipitații peste norme în regiunile extracarpatice și în rest normale”, a mai spus Elena Mateescu.

Cum va fi iarna 2020-2021

În ceea ce privește iarna 2020-2021, Elena Mateescu a spus că este „prematur să ne pronunțăm, însă ce putem să observăm, luând în considerare deceniul actual, 2011-2020, deși am avut temperaturi în medie mai ridicate decât în mod obișnuit în acești ultimi zece ani, nu putem să excludem și perioadele de vreme severă imediată (…) și să contăm pe perioade mai calde, urmate de perioade mai reci, indiferent de sezonul în care ne aflăm, inclusiv în anotimpul de iarnă”.

2020 urmează să fie al doilea cel mai cald an înregistrat vreodată, estimează Organizația Mondială de Meteorologie. Anul a fost caracterizat de valuri de căldură, secete, incendii și de cel mai activ sezon al uraganelor din Atlantic. Alimentate de caniculă, incendiile au mistuit zone întinse din Australia, Statele Unite și Siberia, în timp ce temperatura apei mării a crescut la niveluri record.
Adauga un comentariu