National

Elena Udrea propune un „Pact pentru Justitie independenta”

Publicat: 08 oct. 2014
1

Elena Udrea, candidatul PMP la alegerile prezidentiale, propune un Pact pentru Justitie independenta si le „solicita tuturor candidatilor inscrisi in cursa pentru Presedintia Romaniei sa semneze acest pact, pentru a asigura functionarea statului de drept si de acum inainte”, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

Presedintele PMP sustine ca „astazi putem vorbi despre o Justitie puternica, ce nu functioneaza la comanda politica, asa cum se intampla in 2004. In fata Justitiei raspund in mod egal toti cetatenii, indiferent ca sunt oameni politici sau de afaceri puternici, indiferent de culoarea lor politica, relatiile sau de banii pe care ii au. Insa acest drum al independentei Justitiei nu este unul ireversibil”.

Citeste si Bercea Mondial, plangere penala impotriva Elenei Udrea

„Vedem cum Victor Ponta ameninta judecatorii si procurorii, face presiuni asupra lor, critica deciziile acestora. Vedem cum Klaus Iohannis vorbeste despre o adevarata ‘independenta a Justitiei’, alta decat cea reala care exista astazi. Mai mult, ne spune ca nu ii pasa de ce decizie va da Inalta Curte de Casatie si Justitie in cazul sau de incompatibilitate. Am mai vazut si declaratii care aprind fitile legate de soarta institutiilor judiciare din noiembrie incolo”, a declarat Elena Udrea, potrivit comunicatului PMP.

Elena Udrea le cere „tuturor celor 14 candidati sa semneze ‘Pactul pentru o Justitie independenta‘, prin care sa se angajeze ca nu vor desfiinta niciodata institutii precum DNA, DIICOT sau ANI. Ca nu vor incerca niciodata sa reduca atributiile acestor institutii sau pe cele ale ICCJ si CSM. Ca se vor lupta pentru ca ceea ce s-a castigat in ultimii 10 ani sa fie o valoare pe care acest popor sa o aiba de acum incolo. Independenta Justitiei trebuie sa foloseasca acestei tari”.

Citeste si Elena Udrea, ACUZATA ca a folosit ILEGAL 11 milioane de euro

Ce spune Pactul pentru Justitie independenta propus de Elena Udrea

„Noi, semnatarii Pactului pentru Justitie independenta, garantam respectarea tuturor principiilor si actiunilor asumate prin acesta:

1. Vom reprezenta un garant al separatiei puterilor in stat.

2. Nu vom desfiinta sau restructura DNA, DIICOT, ANI.

3. Vom garanta functionarea corecta a DNA, DIICOT, ANI, ICCJ si CSM, fara a le afecta prin modificari legislative care sa le reduca atributiile sau competentele pe care le au in acest moment.

4. Vom garanta functionarea justitiei in interesul exclusiv al cetatenilor.

5. Vom respinge orice forma de intruziune a politicului in procesul de pronuntare a sentintelor.

6. Vom asigura conditiile necesare pentru consolidarea activitatii institutiilor insarcinate cu protejarea independentei sistemului judiciar.

7. Vom urmari respectarea hotararilor judecatoresti la toate nivelurile, pentru a asigura executarea adecvata a acestora.

8. Nu vom sustine Legea amnistiei si gratierii pentru persoanele care au comis acte de coruptie sau violente.

9. Nu vom face gratieri individuale ale unor persoane condamnate pentru acte de coruptie.

10. Vom garanta ca numirile in functiile de decizie din sistemul de Justitie sa aiba la baza criterii clare de profesionalism, independenta politica si transparenta.

11. Vom garanta aplicabilitatea, fara exceptie, a actelor legislative privind incompatibilitatea, conflictele de interese si averile nejustificate.

12. Vom milita pentru eradicarea actelor de coruptie si pentru pedepsirea acestora, indiferent de functia si influenta persoanelor implicate.

13. Vom asigura consistenta si transparenta procesului juridic prin incurajarea reformelor si dezvoltarea unei abordari cuprinzatoare care sa accelereze unificarea practicilor.

14. Nu vom accepta aplicarea de masuri disciplinare sau exercitarea de presiuni asupra judecatorilor care iau decizii contrare majoritatii din completul de judecata.”

Citeste si Elena Udrea ataca investigatia HotNews.ro – RISE Project. „Vad ca exista unii jurnalisti care

Comentarii
Adauga un comentariu