News Flash:

Elevi care au legat scoala de gard

22 Septembrie 2005
1280 Vizualizari | 0 Comentarii
•Catalogul nu avea spatii suficiente in care sa fie trecute absentele acumulate de un singur elev •Un elev eamatriculat s-a intors dupa ce a muncit un an in Italia lamurit ca, daca nu ai carte, nu ai parte •Intr-un top al scolilor cu cei mai multi elevi eamatriculati in anul scolar trecut se afla Grupul Scolar C. Brancusi, cu un procent de 2,09 la suta dintre tinerii inscrisi la cursuri in toamna trecuta •Numarul absentelor la care s-a trecut la eamatriculare s-a ridicat si la 80, chiar daca teoretic un elev trebuie eamatriculat dupa ce a acumulat 40 de absente •Majoritatea elevilor de la seral se inscrie la cursuri doar pentru a avea o adeverinta la mana

Dezamagiti de piata muncii existente in Iasi, multi tineri leaga scoala de gard si pleca sa munceasca in alta tara. Aceasta este, de fapt, o situatie relativ fericita, daca se ia in calcul faptul ca majoritatea elevilor eamatriculati din cauza absentelor ingroasa randurile baietilor de cartier. Intr-un top al scolilor cu cei mai multi elevi eamatriculati in anul scolar trecut se afla Grupul Scolar C. Brancusi, cu un procent de 2,09 la suta din totalul tinerilor inscrisi la cursuri in toamna trecuta. Cu toate ca au inceput cursurile clasei a XI-a, 12 elevi nu au mai reusit sa o si finalizeze din cauza ca au fost eamatriculati. Acelasi lucru s-a intamplat si cu trei elevi de a XII-a de la aceeasi scoala. Motivul eamatricularii este ca elevii nu veneau la scoala. Directorul unitatii de invatamant sustine ca a avut cazuri in care catalogul nu avea spatii suficiente in care sa fie trecute absentele acumulate de un singur elev. Vina este aruncata in carca parintilor, care nu sunt interesati de soarta copiilor. "Parintii vin la scoala abia cand nu mai este nimic de facut. Numarul absentelor la care am eamatriculat s-a ridicat si la 80, chiar daca teoretic un elev trebuie eamatriculat dupa ce a acumulat 40 de absente. Eu spun ca ne facem datoria, trimitem preavize la 20 de absente, trimitem adresele la parinti, insa degeaba in cazul unor elevi", a declarat Narcis Manoliu, directorul Grupului Scolar C. Brancusi. Conform regulamentelor scolare, la un numar de 20 de absente nemotivate un elev primeste preaviz de eamatriculare, iar la 40 de absente, tanarul este propus pentru eamatriculare cu drept de inscriere in urmatorul an scolar. Interesant este ca sunt cazuri de eamatriculati care se intorc in scoala sa reia cartea de acolo de unde au lasat-o. La Brancusi, de exemplu, un elev eamatriculat s-a intors dupa ce a muncit un an in Italia lamurit ca, daca nu ai carte, nu ai parte. "Mi-a spus ca se astepta la altceva acolo, nu i-a placut si s-a intors. Credeau ca il asteapta cainii cu colaci in coada, insa nu a fost asa. M-am bucurat ca s-a intors la scoala si a reluat clasa a XI-a, a terminat si clasa a XII-a si a luat chiar si bacalaureatul", a mai spus Narcis Manoliu.

Parinti eamatriculati

Nici Grupul Scolar Nicolina nu se poate lauda cu zero elevi la capitolul eamatriculati. Aici randul este ingrosat de elevii-parinti de la seral, care nu fac fata si scolii si serviciului, in acelasi timp. Directorul unitatii scolare sustine ca majoritatea elevilor de la seral se inscrie la cursuri doar pentru a avea o adeverinta la mana, pe care sa o arate la locul de munca. "Vin, se inscriu in clasa a XI-a seral pentru ca le trebuie adeverinta la serviciu pentru a-si asigura locul de munca. Insa nu fac fata programului de la scoala. In ultima instanta abandoneaza cursurile", a declarat Mihaela Toma, directorul Grupului Scolar Nicolina. In anul scolar 2004-2005 au fost eamatriculati 41 de cursanti ai clasei a XI-a seral, cinci de la a XII-a si sase de la ultimul nivel de seral. La cursurile de zi au venit la scoala trei elevi de la clasa a XI-a, urmarea acestui fapt fiind eamatricularea. Conform unei situatii a Inspectoratul Scolar Judetean, in anul scolar 2004-2005 au fost eamatriculati, in total, 215 elevi din 39.501 inscrisi atat la liceu, cat si la scoala profesionala.

Chiul permis pana intr-a zecea

Daca pentru elevii din ultimele clase de liceu exista eamatricularea in cazul in care nu vin la scoala, pentru cei din clasele a IX-a si a X-a, cat si pentru primii doi ani din Scoala de Arte si Meserii nu este aceeasi situatie. Acestia pot chiuli un semestru intreg fara nici o problema. Singura lor grija este sa sustina examenele din sesiunea de corigente. Acesta spre detrimentul colegilor care vin zi de zi la scoala. Pana in clasa a XI-a chiulangii nu isi fac probleme de eamatriculare din cauza absentelor. Invatamantul obligatoriu le permite acest lux.
Marilena ROJNITA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1255 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013535 (s)