Eveniment-Social

Elevii de la Economic 2 fac practica prin vecini

Publicat: 23 ian. 2003
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:37643;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Elevii de la Grupul Scolar „V. Madgearu” asteapta de mai bine de un an sa isi desfasoare orele de practica in cladirea de pe Saulescu •Pentru ca nu au avut un laborator al lor, elevii au facut practica la diferite unitati comerciale si alimentare •Problema ar fi fost rezolvata daca Primaria ar fi redat liceului un imobil luat de municipalitate in 1995

Grupul Scolar „V. Madgearu”, fost Economic nr. 2, va primi in perioada imediat urmatoare fonduri de la Consiliul Local pentru dotarea laboratorului aflat in strada Saulescu. Desi consolidarea acestui imobil a fost finalizata de cateva luni, elevii si cadrele didactice de aici nu si-au putut desfasura activitatile practice, dotarile fiind inexistente. Cladirea a fost reabilitata cu fonduri de la Banca Mondiala si trebuia sa fie data in folosinta la inceputul acestui an scolar. Mai mult, imobilul dispune si de o centrala termica proprie, in valoare de 400 milioane lei, achizitionata cu fonduri alocate de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Asa cum sustine Teodor Dates, directorul acestui grup scolar, elevii isi desfasoara orele de practica la unitatile alimentare in care vor lucra pe viitor, fiind nevoiti sa se deplaseze in diferite zone ale orasului.

Cantina subtilizata

Elevii de la „V. Madgearu” nu ar fi avut de asteptat atat de mult daca Primaria ar fi redat unitatii scolare unul dintre spatiile preluate de municipalitate cu aproape zece ani in urma. Este vorba de imobilul in care, ani la rand, a functionat o cantina de ajutor social pentru saracii orasului si care in prezent constituie obiectul unui litigiu intre Inspectoratul Scolar Judetean si Primarie. Considerand ca imobilul a fost preluat abuziv de catre municipalitate, Mihai Dumitriu, inspectorul scolar general, a comunicat acest lucru si la Bucuresti. „Cei de la Serviciul Patrimoniu au promis ca vor interveni pe langa Octav Cozmanca, ministrul Administratiei Publice. Cantina liceului a fost preluata abuziv de Primarie si a venit timpul sa fie redata odata pentru totdeauna elevilor”, a precizat Mihai Dumitriu. Anul trecut, conducerea municipalitatii a incercat in cateva randuri sa schimbe destinatia imobilului, propunandu-l, in ultima instanta, Episcopiei Romano – Catolice din Iasi. Desi biserica a refuzat initial propunerea Primariei, discutiile vor fi reluate in scurt timp. Seful ISJ contesta aceste actiuni, sustinand ca destinatia unui imobil care apartine invatamantului preuniversitar poate fi schimbata doar printr-un ordin special emis de ministrul Educatiei si Cercetarii. Mai mult, invocand Articolul 166 din Legea Invatamantului (n..r – Legea 184/1995, asa cum a fost modificata), Mihai Dumitriu a subliniat ca instrainarea sau schimbarea destinatiei imobilului de la „V. Madgearu” fara avizul MEC constituie infractiune, iar actele respective sunt nule.
Marius HALCIUG

Adauga un comentariu