Eveniment-Social

Elevii ieseni au sustinut astazi simularea la romana. VEZI SUBIECTELE!

Publicat: 11 dec. 2012
1
Astazi, a inceput seria simularilor organizate de Inspectoratul Scolar Judetean Iasi pentru elevii din clasele terminale. Astfel, la proba de Limba si literatura romana au participat  8061 elevi de clasa a VIII-a din 190 de unitati de invatamant, in timp ce alti 6 171 elevi din 62 de scoli au sustinut  simularea examenului de bacalaureat
Subiectele au fost unice pe judet, fiind elaborate de un grup de lucru coordonat de catre inspectorii de specialitate. Pentru ambele examene, accentul s-a pus pe cerinte vizand pe de o parte genul liric (la clasa a VIII-a), pe de alta parte modernismul interbelic (pentru clasa a XII-a). 
Concret, varianta pentru Evaluare Nationala a inclus doua subiecte, punctate diferit. La primul dintre acestea (de 42 de puncte) textul suport l-a reprezentat creatia „Miraj de iarna”, semnata de A. E. Baconsky, pe marginea caruia su fost formulate cerinte accesibile, care a vizat, in general, intelegerea si interpretarea acestuia.
Prima compunere le-a solicitat elevilor sa isi exprime opinia in legatura cu semnificatia titlului poeziei, urmarind cateva repere obligatorii. Cel de-al doilea subiect valorifica un text nonliterar, pe o tema  accesibila si de interes actual – sarbatoarea Craciunului, cu cerinte care au presupus cunostinte legate de vocabular, morfologie si sintaxa, gradate in ceea ce priveste dificultatea. In cea de a doua compunere pe care a trebuit sa o elaboreze, elevii au trebuit sa prezinte o intamplare reala sau imaginara petrecuta intr-o zi de Craciun, fiind astfel valorificate abilitatile de a relata evenimente derulate in succesiune, plasate temporal si spatial. 
Pentru ambele compuneri, prima de 15 – 25 randuri, cealalta de 10 – 15 randuri, s-au acordat cate 12 puncte. In afara celor 10 puncte din oficiu, s-au acordat 12 puncte pentru redactarea intregii lucrari, distribuite pentru unitatea de compozitie, coerenta textului, ortografie si punctuatie. 
Referitor la varianta  pentru proba examenului de bacalaureat, aceasta a inclus trei subiecte, fiecare de cate 30 de puncte. La primul dintre acestea, textul nestudiat a fost selectat basmul cult, „Doi feti cu stea in frunte”, de Ioan Slavici, cu precizarea ca in adresa transmisa in retea in luna octombrie atat aceasta specie, cat si nuvela figurau in programa stabilita pentru simulare, constituind continuturi din clase anterioare. Subiectul al II-lea verifica modul in care se cunosc regulile de redactare a unui text de tip argumentativ, de 15-30 de randuri, despre importanta prieteniei in pregatirea pentru viata a unui tanar. Noutatea o reprezinta lipsa unui citat, ca suport in argumentarea unui punct de vedere personal, accentul deplasandu-se pe formularea unor opinii proprii. 
La subiectul al III-lea, elevii au avut de redactat un eseu de 2-3 pagini despre structura, limbajul si expresivitatea textului poetic, avand ca suport o opera literara studiata, apartinand lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu. 
„Notele obtinute de elevi la simulare vor fi aduse la cunostinta parintilor, iar rezultatele si rezolvarea subiectelor vor fi analizate obligatoriu la clasa. Precizam ca organizarea acestei simulari este o prima etapa in concordanta cu Strategia Inspectoratului Scolar Judetean Iasi privind ameliorarea rezultatelor la examenele nationale in anul scolar 2012-2013 – examenul de bacalaureat national si evaluarea nationala pentru absolventii de clasa a VIII-a, constituind o prioritate demersului nostru, intrucat va permite adaptarea traseelor didactice la nevoile elevilor, prin realizarea unui program de activitati remediale sau de pregatire eficienta a elevilor, la nivel ridicat, de performanta, la disciplinele la care se sustin probe in cadrul examenelor nationale”, a declarat inspector scolar general, prof. dr. Camelia Gavrila. 
Adauga un comentariu