Actualitate

Elevii obosiți de restricțiile sanitare impuse de autorități: „Este greu cu regula că nu putem să împărțim lucrurile”

Publicat: 15 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Elevii obosiți de restricțiile sanitare impuse de autorități Este greu cu regula că nu putem să împărțim lucrurile
O clasă de elevi

De când a început pandemia, elevii au fost printre cei care au respectat cu cea mai mare strictețe măsurile sanitare impuse de autorități.

Cu toate acestea, ei recunosc că se simt sătui și epuizați emoțional de anumite reguli sanitare, în special de cele care îi țin la distanță de colegii lor.

Elevii din școli sătui de anumite măsuri de protecție

Deși școala abia început, elevilor le vine greu să se obișnuiască din nou cu regulile de distanțare socială, după un an petrecut în mediul online. Aceștia au venit cu drag la școală nerăbdători să-și întâlnească prietenii și să se joace cu ei.

„Mi-ar plăcea să dispară distanțarea fizică” , a spus un elev.

„Nu-mi place că sunt obligat să port mască” , a afirmat un altul.

Acestea sunt doar câteva dintre părerile elevilor chiar din a două zi de școală a anului 2021-2022. Pauzele rămân preferatele acestora, întrucât cei mai mulți uită de distanțarea fizică și se dau la jocuri și îmbrățișări.

Cu toate astea, indiferent de vârsta acestora, elevii trebuie să păstreze măsurile de protecție, să poarte masca corect, să se dezinfecteze pe mâini ori de câte ori e necesar iar cadrele didactice trebuie să se asigure toate acestea sunt respectate.

Elevii nu mai au voie să împarte obiectele între ei

Conform spuselor elevilor, fiecare dintre ei au o regulă pe care o consideră cel mai greu de respectat, fie că vorbim de distanțare socială, masca sau dezinfectatul.

„Nu pune mâna pe nimic. Haide, mâinile la spate”, este îndemnul cadrelor didactice.

„Mi-ar plăcea să dispară distanţa socială”, spune un elev.

„Când intri în clasă vrei să îi îmbrăţişezi şi în prima zi de școală nu i-ai mai văzut de atâta timp şi vrei să-i îmbrăţişezi, dar nu poţi. Şi asta este trist”, completează şi o elevă.

Însă pe lângă aceasta, toți elevii consideră că cea mai dificilă regulă este că nu mai au voie să-și împartă lucrurile unii cu alții.

„Este greu cu regula că nu putem să împărțim lucrurile pentru că un coleg are nevoie de ajutor cu un pix, ceva, o riglă şi noi nu putem să îi dăm acel lucru”, spune o elevă.

Unii profesori se lasă înduioșați uneori de dorința elevilor de a fi aproape unii cu alții în special că învățământul online le-a răpit multe momente de interacțiune cu prietenii lor. Din acest motiv, uneori se fac că nu se văd în momentul în care elevii aleg să încalce regulile și să stea mai aproape de colegii lor.

„Vă spun cinstit că ne-am făcut că nu le vedem. Pentru că acea îmbrățișare e o chestie cât se poate de omenească. Pentru fiecare elev, una dintre reguli rămâne cel mai greu de respectat”, spune Daniela Voinea, director şcoala Sfinţii Voievozi.

Noua regulă pentru profesori. Cadrele medicale nu mai întâmpină elevii

În conformitate cu noul ordin comun ce a fost semnat de ministerele Educaţiei şi Sănătăţii, profesorii au parte de o nouă regulă.

Dacă în anul școlar trecut, în unitățile de învățământ erau instalate termoscannere, în noul an acestea nu mai sunt necesare. De asemenea elevii nu vor mai fi întâmpinați nici măcar de cadrele medicale, tirajul epidemiologic fiind făcut chiar de profesori, conform acordului semnal de miniștrii responsabili.

Astfel că fiecare profesor își va aștepta elevii la clasă unde îi va lua febra și va trebui să-și dea seama dacă copilul are o durere în gât, tușește sau îl doare capul.

„Triaj observațional înseamnă, de fapt, doar întrebi pe elevi la începutul orei cum se simt. Nu trebuie să ai studii de specialitate”, spune Ionela Neagoe director Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr.

De asemenea în școlile care au cabinete medicale, există posibilitatea ca acestea vor devenit centre de vaccinare. Cu toate astea, proiectul încă se dezbate, întrucât spațiile medicale necesită investiții suplimentare pentru a fi dotate corespunzător.

Anul şcolar 2021 – 2022 a început pe data de 13 septembrie 2021. Noul an va fi cu prezenţă fizică la ore în mare parte a școlilor din România însă doar cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Cu toate astea, nu toți elevii au fost prezenți la festivitatea de începere a anului școlar. Unii au ales să meargă în Piața Victoriei și să protesteze pentru o educație mai bună și mai eficientă.

Adauga un comentariu