Actualitate

Elevii reîncep mâine cursurile online. Ministerul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a anunțat când sunt programate vacanțele în 2021

Publicat: 10 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Elevii reîncep mâine cursurile online. Ministerul Educației Sorin Mihai Cîmpeanu a anunțat când sunt programate vacanțele în 2021
Alți 8.000 de angajați din instituțiile de învățământ superior medical au fost vaccinaţi împotriva noului coronavirus, în etapă care a cuprins cadrele medicale

Elevii vor reîncepe, luni, cursurile online din cadrul primului semestru al anului şcolar 2020-2021, după vacanţa de iarnă.

Anul şcolar 2020-2021 se structurează pe două semestre, care însumează 34 de săptămâni.

Semestrul I este cuprins între 14 septembrie 2020 şi 29 ianuarie 2021, iar semestrul al II-lea între 8 februarie şi 18 iunie 2021.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, următoarea vacanţă, cea intersemestrială, este programată între 30 ianuarie şi 7 februarie, iar vacanţa de primăvară între 2 şi 11 aprilie (Paştele Catolic) şi între 30 aprilie şi 9 mai (Paştele Ortodox).

Vacanţa de vară va începe pe 18 iunie 2021.

Prin excepţie de la prevederile anterior menţionate, pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar are 32 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 4 iunie 2021.

Pentru clasele a VIII-a, anul şcolar are 33 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 11 iunie 2021, în timp ce pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică cu excepţia claselor terminale şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.

Cum se vor da examenele naționale

Anumite schimbări la examenele naționale vor fi făcute, a afirmat ministrul educației, Sorin Câmpeanu. De asemenea, oficialul a anunţat că-şi va înainta demisia în cazul în care MEC nu primeşte suficienţi bani.

Acestea ar urma să compenseze „deficitele” apărute ca urmare a învățământului online și vor fi luate în calcul în situația în care nu se poate reveni la învățământul clasic.

„Este esenţial” să existe predictibilitate în cazul examenelor naţionale, a atras atenția Sorin Cîmpeanu.

„Nu poţi anunţa cu o lună înainte un copil care se pregăteşte pentru examenul de capacitate sau pentru examenul de bacalaureat că va da examen la alte discipline, la alte materii în alt fel. Este esenţial să avem predictibilitate. (…) Dacă nu se va putea – nu vreau să iau în considerare că probabil acest scenariu – să revenim la învăţământul clasic, atunci vor trebui adoptate schimbări care să fie toate în beneficiul elevilor. Schimbări care să conducă la o flexibilizare în beneficiul elevilor. Dar aceste schimbări nu le dorim nici măcar în acest sens” a declarat ministrul educației.

Sorin Cîmpeanu, noul ministru al Educației, a avertizat că își va da demisia

Sorin Cîmpeanu a anunţat că îşi va da demisia dacă nu va primi suficienţi bani de la bugetul de stat pentru Educaţie.

„Dacă nu vom avea o creştere a bugetului Ministerului Educaţiei, destinat educaţiei în valoare absolută, o creştere cât de mică, dacă vom avea scădere, voi lăsa locul altuia care ştie să rezolve problemele din Educaţie fără resurse financiare pentru că eu am declarat că nu ştiu să le rezolv altfel. Creşterea de buget trebuie să acopere sumele necesare pentru organizarea acțiunilor remediale în ansamblul lor, incluzând şi soluţia şcolilor de vară. Trebuie să acopere creşterea costului standard per elev destinat cheltuielilor materiale, care a crescut, în ultimii patru ani, de la 321 de lei per elev, la 387 de lei per elev – o creștere nesemnificativă. (…) Este o prioritate să asigurăm banii pentru bursele elevilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Adauga un comentariu