News Flash:

Eliberarea pe cautiune functioneaza doar in cartile de specialitate

15 Martie 2000
940 Vizualizari | 0 Comentarii
•Datorita unor neconcordante dintre Codul Penal si cel de Procedura Penala, arestatii nu au posibilitatea de a cere sa fie pusi in libertate contra unei garantii materiale •In proiectul de modificare a legii penale nu se incearca repararea erorii •Ca urmare, prevederea eliberarii pe cautiune tinde sa fie uitata inainte de a fi practicata

Pana in anul 1992, in Romania nu exista practica legislativa penala a punerii in libertate pe cautiune, acest model fiind considerat de catre comunisti ca unul "imperialist", care nu are ce cauta in legislatia tarii. Romanii s-au dat in rand cu lumea civilizata la doi ani dupa revolutie, cand a fost modificat Codul de Procedura Penala, in care s-a introdus articolul prin care invinuitii sau inculpatii arestati pot fi pusi in libertate la cerere, contra unei sume de bani care sa garanteze ca acestia nu se vor sustrage ulterior urmaririi penale. Suma depusa este restituita inculpatului in cazurile in care acesta este achitat, condamnat cu suspendare sau la amenda, fiind retinuta de catre stat in eventualitatea ca acesta este condamnat sau se dovedeste ca s-a sustras sau a impiedicat buna desfasurare a cercetarilor judecatoresti. La vremea aceea, cuantumul maxim al cautiunii se ridica la suma de 100.000 de lei, care trebuia achitata la CEC, chitanta fiind necesara la dosar in momentul in care inculpatul solicita prin avocat punerea in libertate. In acea perioada s-au intalnit mai multe cazuri, in care unii arestati pentru fraude de cateva milioane, puteau sa scoata din buzunar 100.000 si sa solicite ulterior punerea in libertate.
Din noiembrie 1996, de la ultimele modificari operate de Legislativ in Codul Penal si in Codul de Procedura Penala, taxa pentru eliberarea pe cautiune a fost fixata la minimum doua milioane de lei, neexistand un plafon maxim, cuantumul sumei fiind lasat la libera alegere a judecatorilor, care dispun daca persoana in cauza va fi pusa in libertate sau nu. Totusi legea este abigua, deoarece articolele din CPP si cu cele din CP se bat cap in cap, prin faptul ca in Codul Penal s-au marit pedepsele pentru majoritatea infractiunilor, iar in Codul de Procedura se stipuleaza ca beneficiaza de posibilitatea de a cere punerea in libertate pe cautiune numai cei invinuiti sau inculpati de fapte care sunt pedepsite cu maximum sapte ani inchisoare, adica pe "stil" vechi. Deoarece in momentul de fata sunt putine infractiuni pedepsite cu maximum sapte ani, cererile de liberare pe cautiune au ramas ceva de domeniul trecutului. Infractiunile pentru care pedeapsa inchisorii ar permite liberarea pe cautiune sunt cele judecate la plangere prealabila, cand in 99% din cazuri nu se impune masura arestarii, iar printre cele care sunt trimise in judecata prin rechizitoriu se numara falsul in inscrisuri, denuntul calomnios, marturia mincinoasa etc. Nici in cazul acestora nu este necesara intodeauna emiterea unui mandat de arestare. La acestea se adauga evadarea, infractiune pentru care ar fi hilara o cerere de punere in libertate. Totusi, in ultimii ani, au existat cateva astfel de cereri, doar in cazuri de ucidere din culpa, betie la volan sau parasire a locului accidentului, toate aflate pe rolul judecatoriilor. In cauzele grave, care sunt de competenta tribunalului ca instanta de fond, nici nu se poate pune problema unei cereri de liberare pe cautiune, deoarece toti inculpatii judecati sunt acuzati de fapte pedepsite cu mai mult de sapte ani inchisoare. Spre deosebire de legislatia penala din alte tari, unde chiar si un acuzat de omor poate cere sa fie judecat in stare de libertate pe cautiune, in Romania arestatii preventiv pentru astfel de fapte nu au nici macar acest drept.
Pe mesele parlamentarilor exista in prezent un nou proiect de modificare a legii penale si, din cate am aflat, nu aduce in discutie si neconcordanta dintre prevederile celor doua coduri modificate in 1996. "Nu cred ca este normal ca intr-o tara civilizata legile sa se bata cap in cap. Codul de Procedura Penala ar trebui modificat de urgenta cu privire la liberarea pe cautiune, pentru ca orice acuzat, nevinovat pana la ramanerea definitiva a unei sentinte de condamnare, sa beneficieze macar de dreptul de a cere punerea in libertate pe cautiune. Restul ar ramane sa fie stabilit de judecator", ne-a precizat un magistrat din cadrul Palatului de Justitie din Iasi.
Dan ISTRATE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1258 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014406 (s)