Secretele istoriei

Elisabeta de York si sfarsitul razboiului civil

Publicat: 18 ian. 2015
3

Elisabeta de York (n. 11 februarie 1466 – d. 11 februarie 1503) a fost fiica regelui Eduard al IV-lea al Angliei, sora regelui Eduard al V-lea, nepoata regelui Richard al III-lea, sotia regelui Henric al VII-lea si mama regelui Henric al VIII-lea.

In 1483 Eduard al IV-lea a murit iar fratele mai mic al Elisabetei, Eduard, a devenit rege. Unchiul ei, Richard, Duce de Gloucester a fost numit regent si protector al nepotilor sai. La scurt timp dupa moartea fratelui sau, Richard a inceput sa ia masuri pentru a-si izola nepotii de relatiilor lor din Woodville.

Vezi si Domnia lui Henric al VII-lea al Angliei

La 22 iunie 1483 casatoria lui Eduard al IV-lea a fost declarata invalida. Acest lucru a facut ca urmasii rezultati din casatorie sa nu fie eligibili pentru succesiunea la tron. Parlamentul a emis un proiect de lege, Titulus Regius pentru a sprijini aceasta pozitie: copii lui Eduard al IV-lea au fost declarati bastarzi iar Richard numit rege.

Vezi si YORK, cel mai vechi rit din lume in care se desfasoara activitatea masonica

In 1484, Elisabeta si familia ei au parasit Westminster Abbey si s-au intors la curtea lui Richard. Au existat zvonuri ca Richard dorea sa se casatoreasca cu nepoata lui. Dar curand, Henric Tudor, care a plecat din Harfleur a debarcat la Milford Haven cu doua mii de soldati englezi. Tara Galilor s-a pronuntat in favoarea lui pentru ca familia Tudor era galeza. Henric s-a intalnit cu Richard in batalia de la Bosworth in 1485. Richard s-a avantat in lupta si a fost ucis.

Adauga un comentariu