Secretele istoriei

Elisabeta I a Angliei si reforma religioasa

Publicat: 23 apr. 2015

Convingerile personale religioase ale Elisabetei I au fost mult dezbatute de catre cercetatori. Desi protestanta, ea a pastrat simboluri catolice cum ar fi crucifixul si a minimalizat importanta predicilor, care erau de o importanta capitala in religia protestanta. In general, ea a folosit pragmatismul in tratarea chestiunilor religioase. Elisabeta si consilierii sai se temeau de o posibila cruciada catolica impotriva Angliei „eretice”.

Vezi si Cucerirea normanda – scurt istoric

Regina a cautat o solutie care sa nu irite catolicii, dar care sa satisfaca dorintele protestantilor englezi. Dar nu tolereaza puritanii extrem de zelosi care cer reforme radicale. Parlamentul incepe in 1559 o legiferare pentru infiintarea unei noi biserici bazate pe reformele lui Eduard al VI-lea, cu monarhul la conducere, dar cu multe elemente catolice cum ar fi vesmintele sacerdotilor.

Vezi si Pretentia Mariei Stuart la tronul Angliei

Camera Comunelor este de acord, dar proiectul de lege a suprematiei intalneste opozitia episcopilor din Camera Lorzilor. Totusi multe episcopii erau vacante la acea data, printre care si Arhiepiscopia de Canterbury deci partizanii reformei erau mai numerosi decat episcopii si lorzii conservatori. Elisabeta este nevoita sa accepte titlul de Guvernator Suprem al Bisericii Angliei, deoarece titlul de Lider Suprem nu era potrivit pentru o femeie. Noul Act de Suprematie este adoptat in 8 mai 1559 si toti functionarii depun juramant de loialitate fata de regina cu pedeapsa de pierderea postului; legile de erezie sunt anulate pentru a evita o repetare a persecutiilor practicate de Maria I. In acelasi timp este adoptat un nou Act de Uniformitate pentru a face obligatorie utilizarea versiunii din 1552 a Cartii de rugaciuni Book of Common Prayer. Totusi sanctiunile pentru cei ce nu respectau acest act nu erau excesive.loading...

Adauga un comentariu