Eveniment-Social

Elita mondiala a medicinei dentare la Bucuresti – BASS 2011

Publicat: 09 mai 2011

Cel mai amplu eveniment stiintific al medicinei dentare pe taram romanesc, a 16-a editie a Congresului Societatii Balcanice de Stomatologie, s-a desfasurat la Grand Hotel Rin, Bucuresti, avand ca presedinte elect pe prof. univ. dr. Norina Consuela Forna.
Programul stiintific variat, reunind nume de marca ale medicinei dentare mondiale, a polarizat în salile de congres un numar de peste 1.000 de participanti, dintre care 800 din strainatate (11 tari balcanice, la care s-au alaturat participanti din alte 18 tari: Franta, SUA, Bangladesh, Sierra Leone, Iran, Costa Rica etc.).
In conditiile în care au fost sustinute peste 50 de conferinte, ancorate pe fiecare entitate clinica a medicinei dentare, ce au adus spectaculosul si avangarda la nivel de cotidian pe perioada congresului, prezenta redusa a participantilor romani ridica un semn de întrebare asupra înclinarii balantei spre vacanta de Paste sau spre nevoia de nou, inerenta performantei?
Din cadrul conferintelor sustinute, precum si în timpul celor sapte mese rotunde, de maxim interes a fost utilizarea piezochirurgiei în sinus lift (prof. dr. Aldo Zupi, Italia), utilizarea navigarii 4D pentru obtinerea unei estetici perfecte – Noi tehnologii în implantologia orala (prof. Ady Palt, Germania), fara a eluda interesul pentru protezarile în boala parodontala în abordare digitala – aspecte evolutive (prof. D. Gagarnoiu, SUA) si „Solutiile protetice în reabilitarea zonei estetice” (prof. Dr. Nitsan Bichachio, Israel).
Mesele rotunde au fost ancorate pe teme de avangarda ale medicinei dentare, astfel ,,Up-date in oral implantology” (coordonator: prof. univ. dr. Norina Forna) a reunit atat conferinte ale specialistilor în domeniu, cat si hands-on în teritoriul reabilitarii implanto-protetice.
Nu au lipsit din agenda Congresului întalnirile board-ului si Consiliului Balkanik „BASS”, ce au avut ca scop cristalizarea directiilor viitoare de progres stiintific în cadrul societatii, precum si up-gradarea statutului revistei BASS. O încununare a Adunarii Generale a BASS a fost protocolul de transmitere a steagului BASS de la Presedintele Congresului BASS 2011 (prof. Norina Forna, Romania) la prof. Qeffmolla (Albania), ca o continuitate a traditiei Congreselor BASS.
Cele 534 de comunicari si posterele s-au derulat pe toata perioada congresului, iar distinctia „BASS Awards” a revenit Romaniei, pentru cea mai buna comunicare orala si lucrare in extenso.
Ultima zi a congresului a fost un adevarat regal, destinat întalnirii a patru academii: Romana (prin acad. C. Balaceanu Stolnici, prof. C. Ionescu Targoviste, prof. dr. Iftimovici), Franceza (prin prof. dr. Michel Jourde), Americana (prin prof. Ady Palty) si Academia HIV SIDA (prin prof. dr. Adrian Streinu Cercel).
In cadrul congresului a fost lansata mult asteptata carte din cadrul bibliografiei de rezidentiat, „Protetica Dentara” (vol. I si II), sub coordonarea prof. univ. dr. Norina Forna. Referintele au apartinut prof. Cees de Baat (Olanda), presedinte elect al European Prosthodontic Association si prof. dr. Petros Koidis, presedinte BASS, seful Departamentului de Protetica Dentara, Aristotelis (Thessaloniki, Grecia).
Climatul creat prin universul international adus pe taram romanesc, amploarea, tematica, participarea si spectaculosul în medicina dentara ne-au facut sa ne simtim cu adevarat ,,în strainatate”, în propria tara.loading...

Adauga un comentariu