International

Elvețienii vor să scape de cerșetorii români. Soluția disperată la care au recurs

Publicat: 17 mai 2021
cersetor care implora oamenii sa-i dea bani
Elvețienii vor să scape de cerșetorii români iar pentru asta au recurs la o soluție disperată

Elvețienii vor să scape de cerșetorii români iar pentru asta au recurs la o soluție disperată. Mai exact este vorba despre autoritățile din orașul Basel care au decis să le ofere gratuit bilete către o destinație din Europa, cu condiția că aceștia să nu se întoarcă în Țara Cantoanelor.

Până acum, zeci de cerșetori au acceptat oferta autorităților. Cei mai mulți sunt în România, dar şi câţiva unguri, polonezi şi bulgari.

Elvețienii vor să scape de cerșetorii români

Soluție disperată luată de autoritățile din Basel, Elveția. Acestea vor să scape de cerșetorii străii de pe străzile orașului așa că au decis să le ofere gratuit bilete către o destinație europeană, cu condiția ca să nu se întoarcă înapoi în Elveția.

Serviciul de migrație de la Basel oferă vouchere de călătorie, precum și o donație de 20 de franci elvețieni, oricărui cerșetor care dorește să părăsească țara. Acest voucher de călătorie acoperă o călătorie cu trenul către orice destinație europeană.

„Pentru cei care locuiesc prea departe pentru a merge cu trenul, de exemplu România, de unde provin mulți cerșetori, autoritățile achiziționează un bilet de avion de aproximativ 60 de franci – prețul pentru o călătorie de la Basel la București”, scrie The Local.

„Beneficiarii trebuie să fie de acord în scris să nu se întoarcă în Elveţia. Dacă vor fi găsiţi din nou aici, riscă să fie expulzaţi din ţara noastră”, a declarat Toprak Yergu, un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie din Basel.

Interesant este faptul că, până acum, zeci de cerșetori au acceptat oferta autorităților. Cei mai mulți sunt din România, dar şi câţiva unguri, polonezi şi bulgari.

Altă soluție găsită în Geneva

Dacă autoritățile din Basel oferă bani ca cerșetorii să plece de pe străzile orașului, iată că în alt oraș important din țară lucrurile stau cu totul diferit. Este vorba despre oficialii din Geneva care încearcă să scape de cerșetori acordând sancțiuni. Au amendat un cerșetor cu 500 de franci pentru încălcarea legii anti-cerșetorie a cantonului, iar apoi au reținut-o pentru că nu a putut să plătească.

Incidentul datează din 2014, dar a revenit în actualitate în ianuarie 2021, când Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că pedepsele împotriva femeii erau disproporţionate.

Instanţa a decis că românca avea „dreptul, care este inerent demnităţii umane, de a-şi exprima suferinţa şi de a încerca să-şi satisfacă nevoile cerşind”.

Drept urmare, instanţa a obligat atunci Geneva să-i plătească româncei 922 de euro daune morale, considerând că oraşul elveţian a încălcat articolul 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului, care garantează protecţia vieţii private şi de familie.

Un român a locuit aproximativ un an într-o colibă improvizată în Austria

”Omul pădurii” există și vine din Austria. În luna martie, autoritățile austriece au descoperit într-o pădure din Carintia, lângă localitatea Krumpendorf, un bărbat român, de 32 de ani, care locuia într-o colibă improvizată. Deși temperaturile în Austria sunt extrem de scăzute și pe timpul zilei, românul își făcuse un culcuș din nuiele și pături, fiind dus direct la spital.

Întrebat de către autorități despre perioada petrecută în acel adăpost improvizat, acesta a mărturisit că a locuit acolo timp de o lună de zile, deși oamenii legii au găsit dovezi conform cărora ar fi trecut mai bine de un an. În apropierea pădurii există o localitate, iar oamenii l-ar fi văzut bântuind prin pădure de mai mult timp, supranumindu-l „omul pădurii”.

În adăpostul omului existau mai multe pături, iar, spre surpinderea polițiștilor, românul se hrănea cu cârnați. Acesta purta multe straturi de haine, iar oamenii legii nu și-au putut explica modul în care a reușit să trăiască în timpul sezonului rece.

Comentarii
Adauga un comentariu