Scena artistica din Romania

Emanoil Petrut, sfarsit prematur la 51 de ani. A jucat in peste 50 de filme

Publicat: 08 aug. 2018
3

A jucat in cele mai mari filme romanesti, chiar cate 3 – 4 pelicule pe an. Emanoil Petrut ne-a parasit prematur, la doar 51 de ani, la data de 8 august 1983. Un actor urias, cu o voce inconfundabila.

A jucat si rai si buni, si clasici si moderni, partener de scena cu personalitati de marca ale teatrului romanesc. Marele actor Emanoil Petrut a murit la data de 8 august 1983, la doar 51 de ani. Insa, apucase sa joace in cele mai mari filme romanesti.

Prima aparitie in public are loc in biserica din Marasesti, locul unde s-a nascut in 1932. Chiar el povestea ce s-a intamplat cand a fost pus sa spuna „Tatal nostru”. ”Toate batranele plangeau, iar eu am fost convins ca nu plang de ale lor, ci pentru felul in care am spus poezia”, spunea Emanoil Petrut, intr-un interviu. Mai tarziu, a jucat  „teatru la domiciliu”, interpretand tot felul de oameni, dar si obiecte. „Odata am fost un dulap, dar n-am jucat bine, pentru ca la premiera, de emotie n-am putut sa scartii”, spunea Petrut.

Cine a fost Emanoil Petrut

S-a nascut la 8 februarie 1932 intr-o familie de mici functionari din orasul Marasesti. Inclinatia spre lumea teatrului il aduce la o virsta frageda ca amator pe langa trupa Teatrului din Focsani, unde se face remarcat. In 1948, merge la Facultatea de Teatru din Iasi. Anul urmator ajunge la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. Este si anul debutului pe scena bucuresteana la Studioul Actorului de Film "Constantin Nottara" si aparitia pe platourile de filmare.

Din 1957 este angajat la Teatrul National "I. L. Caragiale" din Bucuresti si in stagiunea 1957/1958 juca deja in "Apus de Soare" de Barbu Stefanescu. Delavrancea.  Intre anii 1951 si 1983 a jucat in zeci de filme. A debutat in pelicula "In sat la noi", 1951, apoi a jucat in cate 2 – 4 filme pe an. A avut roluri importante in cele mai mari filme romanesti din epoca: "Burebista", 1980, "Iancu Jianu zapciul" si "Iancu Jianu haiducul", ”Rapirea fecioarelor” si ”Razbunarea haiducilor”; "Cantemir”, ”Stefan cel Mare”, ”Fratii Jderi” si multe altele.

In memoria cinefililor ramine rolul pandurului Tudor Vladimirescu, film realizat in 1962, primul mare film istoric din cinematografia romaneasca. L-ati mai vazut si in ”Cu mainile curate”, in regia lui Sergiu Nicolaescu, ”Ciprian Porumbescu” (1972).
Adauga un comentariu