Stiri Turism

Embleme care cad: Statele Europei, pe cale sa-si piarda liniile aeriene

Publicat: 07 feb. 2012
9

Falimentul companiei Malev, anuntat oficial saptamana trecuta, vine sa amplifice temerile liniilor aeriene de stat din Europa privind sansele de supravietuire pe o piata tot mai competitiva. Intr-un context economic care descurajeaza statele in a mai sustine din punct de vedere financiar operatorii nationali, singura speranta pare ca rasare din Est.

In deceniile trecute, liniile aeriene de stat reprezentau adevarate simboluri pentru tarile europene, astfel ca Alitalia, Lufthansa, Aeroflot, Lot, Tarom erau considerate „embleme” pentru Italia, Germania, Rusia, Polonia, Romania etc. Dar iata ca in prezent guvernele sunt nevoite, pe fondul crizei datoriilor, sa renunte la aceste companii.

Lupta pentru supravietuire a companiilor aeriene de stat din zona est-europeana se datoreaza in parte conditiilor economice globale, dar si competitiei tot mai puternice din partea operatorilor low-cost.

„Companiile care nu isi restructureaza activitatea nu vor rezista. Anul 2012 va fi unul foarte greu. Sunt foarte multe companii care pot avea probleme, mai ales printre cele mici, plus ca nici statele nu mai pot sa sustina companiile din punct de vedere financiar”, a declarat Nicolae Demetriade, fostul sef al companiei Tarom.

In opinia sa, falimentul Malev nu este o surpriza, in contextul in care „o companie aeriana care nu este restructurata si in care nu se tine cont de principiile economice bazate pe concurenta si rentabilitate poate ajunge in astfel de situatii”.

Multi dintre operatorii aerieni de stat isi bazeaza activitatea pe infuziile de capital regulate din partea guvernelor proprii, astfel ca pentru a-si asigura longevitatea, acestia cauta sa incheie aliante strategice cu operatorii din Orientul Mijlociu. De ce nu se orienteaza catre companiile din Europa de Vest? Pentru ca acestea au ca obiectiv reducerea semnificativa a cheltuielilor.

In timp ce Turkish Airlines si alti trei jucatori importanti din Golf au resursele necesare si interesul de a investi in operatorii est-europeni, asemenea investitii nu se regasesc in planurile companiilor vestice.

Guvernele nu mai sunt astazi dispuse sa sustina companiile aeriene de stat, avand in vedere masurile de austeritate pe care sunt nevoite sa le adopte, pe fondul crizei economice. Astfel, guvernele vor sa isi reduca implicarea in companii aeriene precum TAP Portugal, LOT Polish Airlines, Malev, Scandinavian Airlines System (SAS – compania nationala a tarilor Danemarca, Suedia si Norvegia), Aer Lingus (Irlanda) si CSA Czech Airlines, Tarom (20% din actiunile companiei Tarom urmeaza sa fie vandute la Bursa in aprilie) fiecare cautand investitori straini.

Desigur, nu toate aceste companii sunt in pericol de a ajunge in situatia celor de la Malev, insa plaja de investitori privati este mai mult decat redusa, ceea ce face ca unii operatorii sa fie pusi in „delicate”. In plus, multe dintre ele se confrunta cu un atac agresiv din partea operatorilor low-cost.

Recent, Alitalia a anuntat ca vrea sa fuzioneze cu Wind Jet (low-cost) si Blue Panorama Airlines (operator privat).

In prezent Guvernul ungar cauta cu disperare un nou investitor care sa preia Malev, insa eforturile se dovedesc neproductive, din moment ce perspectivele economice ale Europei nu sunt chiar optimiste, iar numarul investitorilor este mic.

Falimentul Malev vine la scurt timp dupa ce al patrulea operator aerian al Spaniei, Spanair, a anuntat sistarea operatiunilor, ca urmare a esecului negocierilor cu operatorul Qatar Airways in vederea unei aliante.

De asemenea, decizia a fost motivata si de decizia guvernului din Catalonia de a inceta sustinerea financiata a companiei aeriene din cauza austeritatii. Statul detinea 85,6% din companie, iar restul participatiei apartinea operatorului scandinav SAS.

Spanair avea circa 2.000 de angajati si 30 de aeronave.

Celelalte trei companii care si-au incetat activitatea la inceputul anului sunt Cirrus, Czech Connect si Air Alps (Austria).

„Aviatia se misca foarte rapid. Falimentul Malev e rau pentru mandria nationala a Ungariei, pentru pasagerii care erau cumva atasati emotional de aceasta companie, dar totusi nu se va intampla nimic extraordinar”, a spus Demetriade.

Cine e dispus sa cumpere?

Totusi, „salvarea” companiilor de stat ar putea veni din partea operatorilor din Orientul Mijlociu – respectiv Etihad Airways, Qatar Airways si Turkish Airlines – insa acestia isi permit sa fie selective din moment ce actualmente sunt curtate de zece companii.

De exemplu, International Airlines Group, din care fac parte operatorii British Airways si Iberia, este interesat de TAP Portugal, in timp ce Turkish Airlines este interesat de LOT.

Pe de alta parte, apetitul Etihad pentru investitii ar putea sa scada, avand in vedere cele mai recente achizitii: cresterea participatiei in cadrul Air Berlin de la sub 3% la peste 29% in urma unei tranzactii de 73 milioane de euro si achizitionarea a 40% din Air Seychelles, compania aeriana de stat a Seychelles-ului.

Singurul grup din Europa de Vest dispus sa aiba in vedere noi achizitii este IAG, format din British Airways si Iberia, care ar putea „sa arunce un ochi” spre Malev avand in vedere ca faceau parte din aceeasi alianta – Oneworld. Insa IAG este mult mai interesata de investitii in Asia si America Latina, respectiv in operatori aerieni cu expunere vasta in aceste regiuni, precum TAP Portugal.

Revenind insa la investitorii din Est, LOT Polish Airlines are tot mai multe sanse de a fi cumparat de Turkish Airlines (detinuta in proportie de 49% de catre stat), potrivit Financial Times.

Insa, situatia financiara a operatorului turc nu este chiar una propice pentru investitii. In primele noua luni ale anului 2011, de exemplu, datoriile companiei au crescut de la 4,2 miliarde lire turcesti (2,3 miliarde de dolari) la 7,1 miliarde de lire turcesti (3,9 miliarde de dolari), in timp ce pierderile au totalizat 467 milioane de lire turcesti (266 milioane de dolari) in perioada ianuarie-septembrie.
Adauga un comentariu