Eveniment-Social

„Eminescu să ne judece”! Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași comemorează 132 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu

Publicat: 12 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Eminescu să ne judece Casa de Cultură Mihai Ursachi a Municipiului Iași comemorează 132 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu
Casa de Cultură ”Mihai Ursachi” a Municipiului Iași este partenerul unui eveniment audio-vizual inedit

„Eminescu să ne judece”! Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași comemorează 132 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Astfel, pe data de 15 iunie 2021, începând cu ora 12:00, va avea loc o ceremonie cu depunere de coroane la bustul lui Mihai Eminescu din Parcul Copou

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași comemorează 132 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Sub titulatura „Eminescu să ne judece”, pe data de 15 iunie 2021, începând cu ora 12:00, va avea loc o ceremonie cu depunere de coroane la bustul lui Mihai Eminescu din Parcul Copou. După acest moment, invitații vor participa la un recital de poezie și la o serie de dialoguri culturale despre ceea ce a însemnat Mihai Eminescu pentru literatura română. La eveniment vor participa importanți scriitori. După acest moment, invitații vor participa la un recital de poezie și la o serie de dialoguri culturale despre ceea ce a însemnat Mihai Eminescu pentru literatura română.

La eveniment vor participa scriitori, actorii Laura Bilic și George Marici, care vor recita din lirica eminesciană

La eveniment vor participa scriitorii Radu Andriescu, Daniel Corbu, Nichita Danilov, Emilian Marcu, Cassian Maria Spiridon, Valeriu Stancu, Valentin Talpalaru, Caliopia Tocală. Actorii Laura Bilic și George Marici vor recita din lirica eminesciană, iar momentele muzicale vor fi asigurate de cantautorii Adi Bezna și Cezar Popescu. Evenimentul va fi moderat de Adi Cristi, directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași.

Instituțiile partenere: Primăria Municipiului Iași (PMI), Instituția Prefectului Județului Iași, Consiliul Județean Iași (CJI), Academia Română – filiala Iași, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași, Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași, Uniunea Scriitorilor din România (USR) – filiala Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din România (UAP) – filiala Iași, Ateneul Național Iași, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Universitatea „Apollonia” din Iași, Universitatea „Petre Andrei” (UPA) din Iași, Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași, Asociația „Dreptul Basarabiei”.

Mihai Eminescu este socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică

Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici; n. 15 ianuarie 1850, Botoșani, Moldova – d. 15 iunie 1889, București, România) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Receptiv la romantismele europene de secol XVIII și XIX, a asimilat viziunile poetice occidentale, creația sa aparținând unui romantism literar relativ întârziat. Mihai Eminescu a recuperat temele tradiționale ale Romantismului european, gustul pentru trecut și pasiunea pentru istoria națională, căreia a dorit chiar să-i construiască un Pantheon de voievozi, nostalgia regresivă pentru copilărie, melancolia și cultivarea stărilor depresive, întoarcerea în natură etc. Rădăcina ideologică principală a gândirii sale economice sau politice era conservatoare.

Prin articolele sale publicate mai ales în perioada în care a lucrat la „Timpul” a reușit să-i deranjeze pe câțiva lideri importanți din acest mare partid. Publicistica eminesciană oferă cititorilor o radiografie a vieții politice, parlamentare sau guvernamentale din acea epocă. În plus, ziaristul Mihai Eminescu era la nevoie și cronicar literar sau teatral, scria despre viața mondenă sau despre evenimente de mai mică importanță, fiind un veritabil cronicar al momentului. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară „Junimea” și a lucrat ca redactor la „Timpul”. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani («De-aș avea»), iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu.

Adauga un comentariu