La psiholog

Emotiile pot declansa la nivelul organismului numeroase afectiuni, de la cele mai usoare, pana la boli grave

Publicat: 12 feb. 2017
7
Atacurile de panica, starile de anxitate si depresia sunt doar cateva dintre afectiunile prin care organsimul incearca sa se descarce. Gravitatea bolii este data de natura emotiei, intensitatea ei si perioada de timp in care a fost inmagazinata, iar transpunerea bolii in plan fizic poate dura si cativa ani.
„Rostul bolilor fizice este acela de a constientiza suferintele sufletesti. De multe ori, nu dam importanta unei suferinte sufletesti, o ignoram si credem ca aceasta nu se poate transforma intr-o boala fizica. Din contra, cu cat lasam mai mult timp o afectiune sufleteasca netratata, cu atat mai intens va fi procesul de somatizare. Boala sufleteasca se va transforma in boala fizica, nu imediat, dar in cateva luni sau ani. Avem doua posibilitati de a trata suferintele sufletesti si a le impedica sa escaladeze in boli fizice: 1). prin tratament medicamentos, insa acesta nu descarca emotiile, ci doar le inhiba, iar la un moment dat exista marele risc ca acestea sa recidiveze sub o forma sporita. in timp, organismul va deveni imun la tratamentul medicamentos; 2). prin psihoterapie, cu ajutorul careia putem identifica cauzele psihologice primare care au condus la aceasta conditie”, considera psihologul Laura Maria Cojocaru, pentru gandul.info. 
Frica – o ingrijorare simtita in legatura cu un pericol real sau imaginar. „Persoanele care simt frica sunt tensionate, lipsite de curaj, au o vulnerabilitate interioara, sunt focalizate mai degraba pe asteptarile celorlalti decat pe ale lor, simt ca nu se pot baza aproape pe nimeni si nimic. Frica neprelucrata se manifesta la nivelul stomacului si al rinichilor, zona lombara, uneori si la nivelul gatului, daca are legatura cu ceva ce vrem sa spunem”, considera psihologul Cojocaru, potrivit sursei citate.
Neiertarea  – apare ca o incapacitate de a merge mai departe, de a intelege ca oamenii sunt supusi greselii. „Persoanele care nu iarta cred ca raul produs nu se mai poate repara sau nu isi doresc sa incurajeze un comportament defectuos.  Nu este vorba nici de acceptarea comportamentului, nici de incurajarea lui, ci de acea liniste interioara, care decurge din eliberarea mintii de imaginea ”raufacatorului”, de atentia acordata propriei sanatati si de directionarea mintii catre cautarea de solutii. Uneori un rau produs nu se mai poate repara concret, pentru ca nu putem da timpul inapoi, dar putem invata sa ne bucuram de viata in continuare si sa facem lucruri noi. Neiertarea slabeste sistemul imunitar si aduce boala. in general, partea afectata este inima”, afirma specialistul.
Furia – o incarcare emotionala spontana izvorata adesea dintr-un sentiment de neputinta de a mai schimba ceva sau de a accepta o situatie de viata. „Persoana furioasa se simte invadata de ceva sau de cineva, se opune la anumite constrangeri venite de la o persoana sau situatie, uneori se agata cu disperare de propriile convingeri, gandurile se amesteca, devin confuze. Atunci cand descarcarea emotionala este reprimata sau exagerata, furia se manifesta adesea la nivelul ficatului, in special daca are legatura cu critica celorlalti, deoarece acest organ are rolul de a neutraliza. Se mai poate manifesta la nivelul capului, cefei si picioarelor daca are legatura cu neacceptarea, la nivelul stomacului daca este in simbioza cu neputinta, la nivelul mijlocului (spate) daca are legatura cu lipsa de flexibilitate, sau poate declansa chiar infectii in corp”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru. 
Nesiguranta – apare atunci cand ne lipsesc certitudinile (reale sau imaginare) sau cand ne pierdem increderea in capacitatiile noastre. „Persoanele nesigure (cu incredere scazuta in sine), pun totul sub semnul intrebarii, raman in tipare vechi de comportament si gandire, pentru ca au fost ”testate” de altii, au o capacitate scazuta de discernamant si cauta confirmari de la ceilalti pentru fiecare pas pe care-l fac. Nesiguranta se manifesta in planul fizic la nivelul stomacului, genunchilor, gleznelor, coloanei vertebrale, umerilor, gatului (daca este legata de credinta ca ar putea spune ”prostii”)”, considera specialistul.
Rusinea – declansata de credinta legata ca parerea celorlalti este decisiva pentru a fi validat ca om in toate aspectele vietii. „De multe ori, cei care traiesc sentimente de rusine simt ca ceilalti ii judeca, ca nu sunt suficient de buni, puternici, inteligenti, informati etc. Prin aceasta atitudine ei pun pur si simplu puterea lor interioara in mainile celorlalti. Rusinea afecteaza pielea, stomacul, picioarele sau coloana vertebrala”, adauga Laura Maria Cojocaru. 
Psihologul crede ca atunci cand boala decide sa se manifeste in corpul nostru trebuie sa ne schimbam modul de gandire, sa mergem pe firul timpului si sa modificam perceptia si emotia din acel moment care a contribuit la declansarea bolii.
Adauga un comentariu