Boli si tratamente

Endocardida, cauze si tratament

Publicat: 18 ian. 2011

Endocardita este o infectie a invelisului interior al inimii (endocardul). De obicei, infectia implica una dintre valve si apare atunci cand germenii patrund in curentul sangvin si circula catre inima.

Simptome si cauze
– febra
– suflu cardiac
– oboseala neobisnuita si pierderea apetitului
– transpiraţii nocturne
– senzaţie de frig

Infectia endocardului poate fi cauzata de bacterii si fungi. Daca aveti o inima normala si sanatoasa, este putin probabil sa faceti o endocardita, intrucat sistemul imunitar poate distruge bacteriile care intra in curentul sangvin. Sunteti in pericol daca aveti o boala sau o afectare a valvelor cardiace.

Unele bacterii, care in mod normal traiesc in gura si la nivelul tractului respirator superior, pot cauza endocardita. Ele pot patrunde in curentul sangvin in timpul unei interventii stomatologice sau in timpul unei proceduri chirurgicale (de exemplu o extractie dentara sau o amigdalectomie). Si bacteriile intestinale pot ajunge la endocard in urma unor operatii, iar boala nu-i iarta nici pe drogodependentii care folosesc ace nesterile.

Diagnostic si tratament
Endocardita se poate dezvolta rapid si atunci apare febra, frisoanele, oboseala, dar si durerile articulare. Cand boala se dezvolta mai lent, apar tahicardia, splina se poate mari, iar pielea devine galben-maronie.

Endocardita este de regula fatala, daca nu tratati infectia la timp, iar prognosticul depinde si de complicatiile care pot aparea – insuficienta cardiaca sau renala, accidentul vascular cerebral.

Ca orice infectie, boala se trateaza cu antibiotice. Problema este ca numeroase tipuri de bacterii au devenit rezistente la antibiotice, ceea ce face tratamentul dificil. Medicul stabileste medicatia in functie de microorganismul care a provocat boala si de regula aceasta este administrata intravenos, timp de cateva saptamani. Daca infectia a distrus valvele cardiace, acestea trebuie inlocuite.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit