Boli si tratamente

Endometrioza. Diagnostic si tratament

Publicat: 08 apr. 2011
7

Diagnosticarea endometriozei implica, pe langa discutiile cu privire la simptome si istoricul medical, anumite investigatii fizice: examenul pelvic, ecografia transvaginala sau laparoscopia. Aceasta din urma este cea mai precisa metoda existenta la ora actuala in diagnosticarea endometriozei. Printr-o mica incizie sub ombilic se introduce laparoscopul (dispozitiv tubular) care permite observarea organelor pelvine si abdominale.

8 semne ale endometriozei, boala care te lasa fara copii 

Tratament
Endometrioza nu se vindeca insa, diagnosticata si tratata corespunzator, poate fi oprita sau incetinita din evolutie. Tratamentul vine in sprijinul ameliorarii simptomelor si depinde de severitatea simptomelor si de dorinta femeii de a ramane insarcinata. Recomandarea terapeutica consta in interventie chirurgicala pentru indepartarea tesutului ectopic sau tratamentul cu Danazol, un antiestrogenic, dar acest medicament produce efecte secundare neplacute. De altfel boala tinde sa revina dupa catva timp si daca se agraveaza, singura solutie ar fi histerectomia (inlaturarea uterului). Pentru calmarea durerii, medicul poate recomanda analgezice, precum ibuprofen (Advil, etc.). Totusi, daca durerea nu cedeaza nici dupa luarea dozei maxime, trebuie adoptat un alt tratament pentru reducerea semnelor si simptomelor.

Terapia hormonala
Terapia hormonala este eficienta in reducerea sau eliminarea durerii cauzate de endometrioza, deoarece fluctuatiile hormonale din timpul ciclului menstrual determina ingrosarea, dezintegrarea si sangerarea implantelor endometriale.

Contraceptivele orale contribuie la controlarea hormonilor responsabili pentru acumularea lunara de tesut endometrial. La majoritatea femeilor, menstruatia devine mai scurta si mai putin abundenta atunci cand iau aceste contraceptive. In plus, tratamentul reduce si chiar elimina durerea care insoteste endometrioza.

Terapia chirurgicala
Desi terapia hormonala este eficienta in reducerea sau eliminarea simptomelor endometriozei, ea impiedica obtinerea unei sarcini. Pentru pacientele care isi doresc o sarcina, chirurgia poate creste sansele de succes. Tratamentul chirurgical este indicat si pacientelor care se confrunta cu dureri severe provocate de endometrioza.

Chirurgia conservatoare indeparteaza cresterile endometriale, tesuturile cicatriciale si aderentele fara a indeparta organele reproductive. Aceasta interventie se poate realiza prin laparoscopie sau prin operatie traditionala abdominala, in cazurile grave. In cadrul chirurgiei laparoscopice, un tub subtire (laparoscop) prevazut cu laser si cu un cauter – instrument care distruge tesuturile prin ardere – este introdus printr-o mica incizie facuta sub ombilic.

Adauga un comentariu