Stiri medicale

Energizantele in exces, dusmanul intelectului

Publicat: 17 dec. 2010

Consumul moderat de bauturi energizante poate imbunatati viteza de reactie a consumatorilor, dar cu cat sunt baute in cantitati mai mari, cu atat efectul lor este mai nociv, arata un studiu publicat de Asociatia Psihologilor Americani.


Bauturile energizante
sunt extrem de populare in randul tinerilor, fapt care i-a determinat pe psihologii de la Universitatea Kentucky sa realizeze un studiu cu privire la efectele consumului de zahar si cofeina din acest tip de produse. S-a luat în considerare faptul ca studentii folosesc bauturile energizante pentru a sta treji cat mai mult si pentru a taia efectele de intoxicare cu alcool. Mai mult, in ultima perioada foarte multi tineri au ajuns la spital, in urma combinatiei de produse energizante cu alcool. Autoritatile americane au luat chiar decizia de a interzice o astfel de bautura, Four Loko.

Conducatoarea studiului, Cecile A. Marczinski, a declarat ca, intr-adevar, amestecul de zaharuri si cofeina din bauturile energizante duc la cresterea performantelor cognitive, la marirea atentiei, a vitezei de reactie, a celei psihomotorii, ajuta memoria si vigilenta. Studiul a fost realizat pe 80 de persoanei, cu varste cuprinse între 18 si 40 de ani. Unora li s-a dat spre consum o bautura care are in compozitie o cantitate mare de cafeina, iar altora un produs mai putin cofeinizat. Dupa o jumatate de ora tuturor li s-a dat un test care presupunea viteza de reactie. Cei care au consumat mai multa cofeina au raspuns mai lent la intrebari, dar s-au simtit mai odihniti, in timp ce ceilalti au avut o viteza mai mare, dar au si resimtit mai mult efortul.

In concluzie, bauturile energizante nu sunt folositoare in cazul unui efort intelectual marit. Cercetatorii vor sa continue studiile pentru a putea inainta autoritatilor o modificare legislativa cu privire la comercializarea acestor produse, in special, de catre tineri.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit