Titlurile zilei

Enervați peste măsură că nu găseau haine potrivite pentru nuntă, acești tineri din Iași au pus bazele unei afaceri de invidiat! Zeci de mii de euro au fost investiți, însă totul merge ca pe roate: „Totul a pornit de la cununia noastră civilă”

Publicat: 21 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Enervați peste măsură că nu găseau haine potrivite pentru nuntă acești tineri din Iași au pus bazele unei afaceri de invidiat Zeci de mii de euro au fost investiți însă totul merge ca pe roate Totul a pornit de la cununia noastră civilă
Ramona și Alin Andruș, doi tineri antreprenori din Iași, au fondat o afacere de succes, "Costume cu atitudine", în urmă cu aproape 4 ani. Ideea de a avea un business în acest domeniu i-a venit Ramonei, care își căuta un costum alb pentru cununia civilă

Un cuplu de antreprenori din Iași creează costume cu atitudine pentru avocați, medici și oameni de afaceri din toată țara, dar și din străinătate. Investiția în afacere se ridică la 90.000 de euro, fonduri proprii, dar și fonduri europene. Cifra de afaceri din acest an este estimată la un milion de lei, după aproape 4 ani de la înființarea acestui business

Ramona și Alin Andruș, doi tineri antreprenori din Iași, au fondat o afacere de succes, „Costume cu atitudine”, în urmă cu aproape 4 ani. Alin este inginer agronom, care nu a profesat niciodată, dar a făcut „Școala profesională de textile și pielărie”, iar Ramona a predat „Managementul organizației”, timp de 2 ani, la FEAA. Ideea de a avea un business în acest domeniu i-a venit Ramonei, care își căuta un costum alb pentru cununia civilă.

„Sunt peste 3 ani de când am demarat afacerea. Anul viitor, în februarie, vom face 4 ani. Totul a pornit de la cununia noastră civilă. Eu mi-am dorit foarte mult să am un costum alb, cu două rânduri de nasturi, îmi imaginam atunci să îl fac la comandă. Din păcate, nu am găsit un loc unde să pot să fac ce-mi doream și am rămas puțin intrigată de faptul că pentru bărbați se pot face costume pe comandă, cu materiale calitative, dar în zona de damă, mai puțin. Totul a plecat, practic, de acolo.

După ce ne-am căsătorit am început să vorbesc despre asta și în cele din urmă am demarat afacerea. Pe vremea aceea predam la FEAA, deci a trebuit să învăț totul de la zero. Partea de modă, haine, era o pasiune pentru mine. Aveam și un blog unde scriam despre modă. Pasiunea s-a transformat într-un business. Ce am învățat pe partea de management s-a cumulat cu pasiunea pentru haine”, povestește Ramona Andruș, antreprenoare în vârstă de 31 de ani.

Banii obținuți prin programul Start-Up Nation au fost investiți de cuplul de antreprenori, din Iași, în echipamente

Dacă inițial au investit în afacere 20.000 de euro, pe parcurs au reușit să obțină și fonduri prin diverse programe de finanțare. Unul dintre acestea este Start-up Nation, unde au obținut 40.000 de euro. Cu banii primiți au achiziționat echipamente și au creat și cinci locuri de muncă.

„Am accesat banii pe programul Start-Up Nation cu gândul de a face totul de la zero. Sus avem echipamentele cu care facem totul. Vii, îți luăm măsurile, facem tiparul și apoi ne apucăm de treabă. În general, cele mai scumpe echipamente sunt cele de butoniere, de brodat. Broderia lucrează pe un soft, transferi pe material și îți brodează ce vrei. Am tot vrut să creștem și să evoluăm și investim constant. Mergem după țesături în Italia, de la producători cu tradiție. Mai sunt în Olanda și Anglia, dar ne trimit mostrele direct și le achiziționăm prin cataloage”, spune Alin Andruș, antreprenor în vârstă de 32 de ani.

Specialiștii din cadrul Agenției pentru IMM-uri Iași au reluat plățile către beneficiarii cu proiecte neplătite din cauza lipsei fondurilor, depuse în perioada 2018-2019.

Clienții fideli au cumpărat de la Ramona și Alin costume în valoare de mii de lei bucata

Clienții sunt oameni de afaceri, avocați, medici, persoane care achiziționează produsele chiar de la începutul afacerii. Sunt persoane din Iași, din județele Moldovei, dar și din alte județe din țară sau din străinătate.

„Sunt două categorii de clienți. Cea de evenimente și ceremonie și cea din zona de business. Nu facem doar costume, ci și sacouri separat, pantaloni separat, rochii business. Dar în zona asta. Vrem să creștem internațional, să ne rebranduim. Am început să livrăm la nivel național, dar avem și comenzi din țări precum Franța sau Anglia. De aceea vrem să ne extindem internațional. Am început cu un spațiu mai mic, apoi ne-am mutat aici, pentru că a crescut cererea. Vrem să deschidem puncte de lucru mai întâi în România, dar poate și în alte țări. În Moldova merg foarte bine vânzările. De exemplu, avem mulți clienți din Vaslui, pentru că acolo nu se găsesc costume din materiale de calitate. Asta ne-au spus clienții că vor să achiziționeze”, susține Alin Andruș.

Cifra de afaceri din anul 2021 va ajunge la un milion de lei

Prețurile sunt cuprinse între 1.800 și 2.400 de lei, dacă e vorba de produse de pe stoc, iar la costumele pe comandă costul variază. Prețul pentru un costum pe comandă pornește de la 2.500 de lei. Cifra de afaceri din acest an va ajunge la un milion de lei, după estimările Ramonei și ale lui Alin.

„E mare varietatea aici și ne pliem mult pe clienți, de aceea prețurile variază. Anul 2020 a fost dificil și pentru noi, dar uite că a crecut cererea pe internațional. Nu a fost ușor, nici cel mai greu, dar eu cred că am trecut cu bine peste asta. Pandemia de anul acesta nu ne-a mai afectat. Suntem cu o creștere cel puțin triplă față de anul trecut, chiar de 4 ori mai mare. În anul 2020 avem o cifră de afaceri de 225.000 de lei, iar anul acesta va fi, după estimările noastre, de 4 ori mai mare. Într-o lună bună avem vânzări de minimum 20.000 de euro”, mai spune Ramona Andruș.

„Noi nu facem doar costume, ci îi învățăm pe clienți să se îmbrace în funcție de conformația fiecăruia”

Clienții vor, de cele mai multe ori, costume făcute pe comandă.

„Ceea ce facem noi diferit este faptul că ne dedicăm fiecărui client în parte. Lucrăm doar pe bază de programare, cu materiale naturale, sustenabile, iar fiecare client primește în primul rând și consilierea personalizată. Noi nu facem doar costume, ci îi învățăm pe clienți să se îmbrace în funcție de conformația fiecăruia. Lucrurile acestea sunt foarte importante pentru ei. Ce șosete, încălțăminte, ce cromatică în funcție de culoarea ochilor, în funcție de culoarea părului, li se potrivesc. Cel puțin în Iași nu prea se face asta. Teoretic, asta ne diferențiază. Facem ajustările potrivite pe tot parcursul vieții produsului. Tocmai pentru că avem încredere în calitatea materialului, iar scopul nostru este ca produsul să fie o investiție pe termen lung”, susține Ramona Andruș.

O altă afacere de succes, dezvoltată cu banii obținuți în programul Start-Up Nation este a inginerului Vlad Obadă.

Adauga un comentariu