Secretele istoriei

ENIGMA icoanelor „duble” din Rusia

Publicat: 10 iul. 2013
3
Secretul unui pin 
Un “fenomen neobisnuit”, de care s-a ocupat comisia de experti din Moscova, trecandu-l tot in randul celor “miraculoase”, a fost semnalat de catre Iuri Koshelev, in urma unei intamplari petrecute in gospodaria lui.
Era in 1996, intr-o zi friguroasa de noiembrie, mult diferita de oricare alta, dupa cum avea sa se dovedeasca. Iuri umpluse de ceva timp cuptorul cu lemne si le daduse foc. Cu vatraiul in mana, banuind ca ar fi momentul sa imprastie carbunii incinsi, deschise usa cuptorului. Palalaie mare, cum era si de asteptat. L-a surprins insa faptul ca o bucata de lemn nu se lasase nicicum atinsa de flacari, ca celelalte. “De ce oare?”, s-a intrebat el nedumerit. Lua lopata si-o scoase afara sa vada ce anume a impiedicat-o sa arda. A inmarmurit: lipita de bucata de lemn, facand corp comun cu ea, se afla o icoana. Cu gesturi precaute, ca sa nu sfarame ceva, a sters-o cu grija cu un prosop. Stralucea, de parca n-ar fi fost scoasa din cuptorul cuprins de flacari. O mica icoana de alama, de doar 9 pe 10 cm, infatisand-o pe Maica Domnului. Se cuibarise atat de bine in structura lemnului, incat Iuri n-o observase cand despicase butucii, taisul toporului alunecand pe langa ea. Partasa la neobisnuita intamplare, sotia lui Iuri a scotocit prin toata stiva de lemne si a gasit, spre surprinderea ei, si cealalta bucata de lemn in care fusese inchisa icoana, anume, chiar partea de care fusese lipit chipul Maicii Domnului. A fost usor de recunoscut, caci chipul de pe icoana se imprimase in cele mai mici detalii in structura lemnului. Asa un eveniment, petrecut chiar sub ochii lui, nu putea fi tainuit, s-a gandit Iuri. Mai ales ca si-a amintit si ce-i spusese in copilarie evlavioasa lui mama: “Cand gasesti o icoana, se cuvine s-o daruiesti unui sfant lacas”. Ducand icoana la Manastirea Yuriev, nu departe de Novgorod, omul a avut parte de o noua surpriza: icoana gasita de el era, de fapt, Icoana Maicii Domnului “Rugul aprins”.
Abia atunci a inteles Iuri de ce nu s-a lasat bucata de lemn mistuita de foc. Din inalta pretuire, icoanei i s-a facut un chivot special si a fost depusa, spre inchinare, in biserica manastirii. O valoare deosebita se considera a avea si bucata de lemn pe care s-a imprimat imaginea Maicii Domnului, considerata “icoana nefacuta de mana omeneasca”. Si aceasta este pusa intr-un chivot si asezata la loc de cinste, in biserica din Iuja. Cum a ajuns icoana in cuptorul lui Iuri? Cumparase busteanul de la un depozit. Se stia ca era trunchiul unui pin batran, ce crescuse pe locul unde candva fusese un cimitir, in perimetrul caruia, in 1920, se construise o capela. Dupa doar 4 ani, capela a fost daramata, iar cimitirul facut una cu pamantul. Pinul, vlastar tanar pe atunci, scapase ca prin minune. Peste cateva decenii, in timpul unei furtuni, a fost lovit de fulger, din care cauza se uscase apoi, si a fost taiat. Cum a ajuns icoana in trunchiul pinului? Se spune ca atunci cand a fost distrusa capela, cineva ar fi fixat icoana in arbore. Cu o intelepciune mai presus de cea a multor oameni, pinul a imbratisat icoana ca pe o pretioasa comoara, ascunzand-o privirilor hulpave ale vanatorilor de icoane, pentru a le-o reda apoi credinciosilor.
Adauga un comentariu